Five Feet Apart („La cinci pași de tine”) este o dramă despre doi adolescenți ce au fibroză chistică (muscoviscidoză). Premiera filmului a avut loc primăvara aceasta, fiind proiectat inclusiv la cinematografele din Chișinău. Echipa #diez a decis să experimenteze puțin, realizând un movie review cu Jasmina Rogozenco, o tânără care, la fel ca protagonista filmului, are fibroză chistică.

Fibroză chistică sau mucoviscidoză – ambele variante sunt greu de memorat și nu sunt plăcute la auz. Nu prea trezesc dorința de a afla ce înseamnă, poate inclusiv și din acest motiv atât de puține persoane știu de această maladie.

Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o boală în care secrețiile mucoase ale organismului au consistență crescută, sunt uscate și aderente. Acest mucus asemănător lipiciului se întărește, afectând multe organe, în special plămânii și pancreasul.

Unul dintre scopurile filmului Five Feet Apart este de a informa societatea despre existența acestei boli și provocările cărora le fac față pacienții. Probabil cam la acest aspect și s-ar fi limitat filmul dacă nu ar fi fost inspirat și dedicat unei vieți anume – Claire Wineland.

Claire a fost o vloggeră, activistă și speaker motivațional care a făcut tot posibilul ca în cei 21 de ani să trăiască cât mai intens, cu adevărat, să schimbe spre bine viața altor oameni și, neapărat, să fie mândră de propria viață.
Anul trecut, exact în această perioadă, Claire se pregătea pentru un transplant de plămâni. Operația a fost una reușită, însă Claire a suferit un ictus sever. Pe 2 septembrie, a fost deconectată de la aparatele de menținere a vieții, iar organele ei au fost donate. Toate promisiunile făcute lui Claire au fost onorate.

Oficial, în Republica Moldova, sunt înregistrați 64 de pacienți cu fibroză chistică, deși se estimează că numărul lor este dublu. Asociația Națională „Învingem Fibroza Chistică” este unica organizație din țară care oferă sprijin persoanelor cu această boală.

Jasmina Rogozenco este una dintre beneficiare. Împreună cu Jasmina am privit Five Feet Apart și am analizat cât de credibil este prezentată viața persoanelor cu fibroză chistică. Mai ales că actorii au fost îndrumați de către Claire.

Vizionare plăcută și ne cerem scuze pentru publicitatea din video – it’s beyond our power…