Dumitru Alaiba: „Dacă renunțăm la creşterea de TVA pentru HORECA, banii de la FMI nu vin”

Dumitru-Alaiba

În ultimele zile, în spațiul online, este activ discutată situația creșterii TVA-ului pentru sectorul HORECA. După ce ieri, mai multe localuri din Moldova au anunțat protest, iar ministra Finanțelor a venit cu o replică, astăzi și deputatul Dumitru Alaiba a atins acest subiect pe pagina sa de Facebook.

„HORECA. Vă explic dilema în care suntem.

Să presupunem că renunțăm la creşterea de TVA pentru HORECA. Din cauza asta, banii de la FMI nu vin, asta adânceşte criza în care suntem, nu avem bani pentru salarii, veniturile oamenilor scad, iar HORECA pierde şi mai mult din clienți şi din profit. HORECA sunt printre primii afectați de veniturile în scădere a oamenilor. Când ai mai puțini bani, nu renunți la cumpărăturile săptămânale, dar vei renunța la restaurant.

Iată cum, pentru a ne proteja economia, inclusiv (în primul rând?) HORECA, suntem nevoiți să creştem unele taxe. Ni s-a spus clar – banii de la FMI nu vor veni. Iar de la asta, efectele devastatoare asupra economiei sunt mult mai serioase.

Asta e situația în care suntem. E o situație foarte neplăcută şi o decizie pe care trebuie să o luăm, nu pentru că ne place.

Nu e o sperietoare, nu operez cu sperietori. Nu e exagerare în nici un fel, este un scenariu pe cât se poate de real.

Niciodată decizia de a creşte impozitele celor ce muncesc nu e una uşoară.

O să compensăm în alte parte. O să le ajutăm să economisească pe alte linii. Sunt foarte multe locuri unde antreprenorii pierd bani fără sens, din cauza unui stat paranoic plin de birocrați care, în loc să ajute antreprenorii, luptă cu ei, uneori, pe viață şi pe moarte”, a menționat Alaiba.

Despre altfel de măsuri a vorbit ieri și Natalia Gavriliță, „vom consulta pe larg agenții economici și societatea civilă pentru a găsi și alte măsuri (sustenabile pentru buget) care să susțină atât sectorul HoReCa, cât și consumatorii acestor servicii.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente