(foto) Șase idei pentru a petrece interesant și memorabil timpul liber în Moldova

rsz_photo_2019-07-22_23-51-26

Strugurele, așa cum vedem noi Moldova pe hartă, se întinde pe o distanță de 350 km (de la Nord la Sud) și 150 de km (de la Vest la Est). Câți km dintre aceștia ți-ai planificat să-i explorezi? Adevărul este că strugurele are mult mai multe bobițe
dulci, decât cele pe care le cunosc majoritatea moldovenilor (Orheiul Vechi, Soroca, Saharna, galeriile cu butoaiele de vin de la Cricova sau Mileștii Mici, defileul de la Țipova). E frumos să călătorești în afara țării, dar e păcat să la și Moldova nedescoperită, atunci când o vizitezi sau când locuie ști aici. Ai atâtea lucruri de făcut, de văzut și de experimentat, încât ne grăbim să ți le arătăm chiar acum, ca să reușești să le explorezi până vei ateriza la destinația ta de astăzi.

Poți zbura cu parapanta

photo_2019-07-22_23-23-39

Dacă tot suntem acum la înălțime, să vă povestim despre cele mai pitorești locuri din Moldova, unde poți zbura alături de vulturi sau cocostârci. Sună a nebunie? E adevărul! Unde ți se poate întâmpla? La Molovata Nouă și Molovata Veche, raionul Dubăsari, unde râul Nistru își croiește calea printre dealurile stâncoase, lăsând să se vadă o insuliță împădurită, spre bucuria vizitatorilor.

„Au apărut foarte mulți cocostârci la Molovata Nouă și în regiunile eligibile pentru zborul cu parapanta, din Anenii Noi. Nu există însă păsări mai curioase decât vulturii. Se apropie, se uită la noi, apoi se îndepărtează. De sus poți vedea vulpile ocupate cu vânătoarea, e foarte interesant”, povestește Vasile Fronea, pilotul care, până nu demult, era unicul instructor ce putea să te plimbe cu parapanta. Astăzi, un fost elev de-al său ajută persoanele cu inima curajoasă să urce la cer ca să admire colinele splendide ale Moldovei.

Vorbind despre înălțime, dacă te ambiționezi să ajungi foarte aproape de nori, află că poți urca până la doar 900 de metri deasupra pământului. În Republica Moldova atât se permite și trebuie să mergi la Dubăsari sau Orheiul Vechi pentru asta. La Anenii Noi și Nisporeni se zboară până la 300 de metri. În schimb, regiunile din Nisporeni (satul Cristești, dealul Bălănești – cel mai înalt punct geografic din Moldova, de 430 metri) îți bucură ochii cu relieful fantastic. Acolo te simți ca la poalele Carpaților. Zborul cu parapanta este o idee bună și atunci când vrei să îți ceri iubita în căsătorie. Pilotul Vasile Fronea a fost martor la câteva cereri ca în filme. Cât tânăra era cu capul în nori, la propriu, îndrăgostiții pregăteau panouri uriașe cu inscripția „Mărită-te cu mine”, iar odată ajunsă la sol, viitoarea mireasă trăia o experiență mai tare poate decât cea de la înălțime.

Așadar, unde putem zbura cu parapanta, pe teritoriul Republicii Moldova? Numai în locurile înregistrate la întreprinderea de stat pentru utilizarea spațiului aerian MoldATSA: la Anenii Noi (satul Troița Nouă), la Nisporeni (deasupra satelor Cristeși și Găureni), la Orheiul Vechi, Molovata Nouă și MolovataVeche din raionul Dubăsari. La ce ore sunt planificate zborurile? De la răsărit până la apus. Când nu se poate? Atunci când viteza vântului depășește 7 metri sau e furtună, ploaie. Greutatea maximă a pasagerului poate fi de 130 kg, iar minimă – 45 de kg. Experiența de zbor cu parapanta te costă 450 de lei, echivalentul a 22 de euro.

Urcă pe tiroliană

tiroliană_1

După cum ai înțeles, coborâm cu picioarele pe pământ, dar numai pentru foarte scurt timp, ca să urcăm pe tiroliană (o coardă lungă, fixată între două puncte, situată la înălțime, pe care te deplasezi cu ajutorul unui scripete). Cea mai lungă tiroliană din Moldova se află la Hâncești, vorbim despre 400 de metri. În acest caz însă, lungimea contează cel mai puțin. Viteza, uite asta aduce plăcere! Persoanele cu o greutate mai mare se distrează cel mai tare. De ce? Deoarece viteza depinde de greutate, astfel încât persoanele cu greutatea ce depășește 85 de kg pot căpăta o viteză de 60–65 km/h, iar la final ajung cu 40–45 km/h. Toată distracția se întâmplă la o înălțime de 27 metri și pot participa doar cei ce au cel puțin 25 de kg. Nicolae Cociu, tânărul care a amenajat tiroliana la Hâncești, spune că e o atracție turistică adorată inclusiv de bunici, iar unii se încumetă să urce anume de dragul nepoților. Ce ai de admirat? Lacul din oraș, spre care ajungi din pădure, acesta fiind punctul de pornire. Tiroliana e deschisă în fiecare zi, în afară de luni, de la 11:00 până la 21:00. Costul biletului este de 100 de lei (= 5 euro), iar minorii și curajoșii care vin în grup de cel puțin cinci persoane, achită 80 de lei (= 4 euro).

Poți practica birdwatching (din engleză, „observarea păsărilor”)

birwatching_2

Birdwatching, o pasiune care vine din Occident, presupune studierea păsărilor sălbatice cu ochiul liber sau cu ajutorul binoclurilor, ocheanelor, lunetelor. Este o combinație de sport, relaxare și drumeții în aer liber. La începuturi, această ocupație era în exclusivitate aristocratică, deoarece doar oamenii cu sânge albastru aveau mult timp liber și bani în pungă. Ei însă nu se limitau la observare. Colecționau specii rare de păsări, până când a fost interzis prin lege comerțul cu pene de păsări exotice. Astăzi, birdwatching-ul reprezintă un tip de turism „Nature Friendly” (prietenos cu mediul ambiant).

Nu trebuie să fii ornitolog ca să îți placă această activitate și ca să urmărești păsările sălbatice. E suficient să fii obosit de zgomotul orașelor sau de comunicarea abundentă cu oamenii, ca să te refugiezi în Rezervația Prutul de Jos, și anume în satul Văleni din sudul Moldovei. Între Văleni și Slobozia, găsiți cea mai fascinantă porțiune din rezervație. Prutul de Jos găzduiește 200 de specii de păsări, 45 dintre care sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova și luate sub protecție pe plan internațional. Pe lacul Beleu (un relict al limanului Dunărean de apă dulce, format în urma transgresiilor apelor maritime), în funcție de perioada anului, pot fi observate: egrete, cormorani, țigănuşi, pescăruşi, rațe, gâște, lebede, chire de baltă, corcodei, lişițe, nagâți, stârci. În luna mai, rezervația devine paradisul pelicanilor. Italienii de pe insula Sardinia (Italia) au flamingo, iar noi avem pelicani. Fără glume, priveliștea uimește, atunci când pelicanii poposesc din țările calde, în drumul lor spre Dunăre. Lacul Beleu se întinde pe o suprafață de 904 hectare și servește drept casă pentru 500 de lebede și 5000 de pelicani. Pe teritoriul rezervației pot fi întâlnite și specii rare de mamifere: vidra, hermelina și nurca europeană. Administrația a amenajat o zonă de camping, iar costul unei nopți aici, în cort, este de 120 lei (= 6 euro). Prețul include și excursia cu barca pe apă.

Poți face kayaking

photo_2019-07-22_23-24-02

Activitatea își ia numele de la mijlocul de transport pe care îl folosești ca să te deplasezi pe apă – caiacul. E suficient să dai în căutare pe google „kayaking în Moldova” ca să identifici mai mulți organizatori de excursii. Sunt prea multe opțiuni, trasee ce pot fi explorate, de aceea nu le vom înșira aici pe toate. O să pomenim turul pe râul Nistru, spre satele Sănătăuca și Japca, deoarece este unul dintre cele mai pitorești, fără exagerare. În cale o să vă iasă satul Vadul-Rașcov, o piatră prețioasă a regiunii. Aici s-a născut poetul Dumitru Matcovschi, care spunea că denumirea corectă a satului este Vadul-Rașcului și vine de la cuvântul „rașcu” din limba dacilor, ceea ce însemna „pungă”, prin care se subînțelegea taxa ce se plătea ca să treci Nistrul. De altfel, satul mai are și în prezent ruine ale unei cetăți dacice, un cimitir evreiesc și numeroase chilii rupestre săpate în malul stâncos al Nistrului. Fără să cobori din caiac, o să vezi femei spălând și astăzi rufe la izvor – o imagine mai rustică, mai autentică, nu găsești. Apoi, nu vei dori să omiți mănăstirea Japca, o capodoperă arhitecturală ce datează din anul 1600, cu temelia într-o stâncă de pe malul râului. Dacă nu vrei să petreci două zile pe drumuri, dar îți dorești relaxare, sport și explorarea în regim eco, pe apă, a meleagurilor Moldovei, vâslește din satul Oxentea până la Hidrocentrala Dubăsari. Îți vor plăcea malurile abrupte ale Nistrului, plajele pietroase și copacii care cresc în apă, astfel oferindu-ți senzația că ai ajuns într-o junglă misterioasă.

Aleargă la Maratonul Internațional Chișinău

rsz_marathon

Când? Pe 29 septembrie. Pentru ce? Uite la întrebarea asta nu avem un răspuns exact, fiecare alergător are povestea sa. Unii aleargă pentru o cauză nobilă (spre exemplu ca să adune mijloace financiare pentru oamenii bolnavi), alții – pentru a-și demonstra că au un corp puternic, nu puțini sunt cei care vor să se distreze pe cinste. Nimeni nu poate contesta senzațiile tari de la linia de START și FINIȘ. Să numeri cu toți alergătorii secundele rămase până la startul cursei, în voce tare, apoi să pornești cu mii de oameni odată pe străzile capitalei, alergând, e magie pură. Atâta adrenalină, încât nu mai ai nevoie nici de medalii, nici de premii, nici de locuri de frunte. Te faci cu emoții pozitive pentru un an întreg doar participând la uriașul eveniment sportiv. La finiș te vezi copleșit de bucuria că ai mers până la capăt, că nu ai cedat, mai ales dacă faci semimaratonul sau maratonul. Da, trebuie să precizăm, sunt prevăzute distanțele de 42 km, 21 km, 10 km, 5 km și 1,5 km. Apropo, pe 26 aprilie s-au împlinit patru ani de la prima ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Atunci, au participat 10 mii de oameni, iar la ediția din 2018 – 18 mii de persoane. La cea de-a patra ediție, a fost stabilit un nou record: 42 km, alergați în 2 ore 16 minute 38 secunde. Titularul recordului este alergătorul din Kenya Benjamin Kiprop Serem. Acesta a fost cel mai bun rezultat din istoria Maratonului de la Chișinău. Înregistrarea pentru următoarea ediție a fost anunțată, așa că ne vedem la linia de start!

Vizitează Tiraspolul – al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova

rsz_shutterstock_712567078

Denumirea capitalei transnistrene vine de la „Tyras” (denumirea antică a râului Nistru) și „polis”, ceea ce înseamnă oraș, cetate. Tiraspolul, așadar, ar desemna cetatea Nistrului. Turiștii străini nu ratează această destinație, deoarece vor să se cufunde în atmosfera comunistă, ușor de sesizat pe bulevardele largi ale orașului. Monumentele liderilor comuniști, statuia generalului rus Alexandr Suvorov amplasată chiar în centrul Tiraspolului, blocurile gri, liniștea asurzitoare, nenumăratele inscripții în limba rusă (predominantă în localitate) te vor arunca în URSS. Unele voci numesc orașul „muzeu al comunismului”. Monumentul lui Alexandru Suvorov a fost ridicat în scuarul central în anul 1979, iar în fața Casei Guvernului mai stă monumentul lui Vladimir Lenin. De altă parte, „străjer” e tancul sovietic T-34, care se vrea o amintire despre victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Turiștii mai aleg să se plimbe pe strada 25 octombrie, ca să vadă Casa Sovietelor. Acolo pot face poze cu bustul lui Lenin. O pată de culoare îi oferă orașului stadionul „Sheriff” – o construcție modernă, care se întinde pe 40 de ha și are o capacitate de 13 mii de locuri. Cel mai mare parc din Tiraspol este „Parc Pobedî”, situat între două străzi importante (Țareva și Mira), iar nu departe de capitala transnistreană se găsește rezervația naturală „Iagorlîc”.

Text: Anna Smolnițchi

Materialul a fost publicat în Altitude, revista de bord Air Moldova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente