Eduard Harunjen a plecat din funcție, pentru „a stopa subjugarea instituțiilor de drept”

harunjen_PG

Procurorul General, Eduard Harunjen, și-a anunțat demisia din funcție, pentru „a stopa acțiunile ilegale împotriva independenței funcționării Procuraturii Generale”. Anunțul a fost făcut într-un comunicat publicat pe site-ul Procuraturii. Acesta invocă declarația de săptămâna trecută a Parlamentului și a dorit ca demisia sa să poată să pună punct „acestui mod de a subjuga politic instituțiile de drept”.

„Cu regret asistăm la o perioadă în care anumiți politicieni încearcă să-și subordoneze politic procuratura. Pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de la independență a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriați de o procuratură profesionistă și independentă. De la atacuri mediatice și ponegrirea imaginii instituției procuraturii, evident orchestrate și sponsorizate de persoanele menționate, s-a ajuns la agresare fizică a procurorilor în plină stradă ziua în amiaza mare, s-a ajuns la devastarea și incendierea sediilor procuraturii, la amenințări cu răfuială, și altele”, a scris Harunjen care a menționat că derapajele sunt efectul faptului că unii s-au speriat de munca procurorilor, care avansează în investigarea unor grave infracțiuni comise, inclusiv, de politicieni, și acționează în cel mai barbar mod, ilegal și neconstituțional, demonstrând că se îngrijesc mai mult de propriile interese, meschine de altfel, decât de interesul societății și nu vor să-și respecte propriile angajamente asumate în fața societății și a partenerilor occidentali.

Harunjen a criticat hotărârea Parlamentului de marți, pe care a caracterizat-o ca fiind amuzantă chiar și pentru cei începători în știința juridică, dar care este totodată și foarte gravă ca efect, riscând să ofere temeiuri de revizuire a spețelor juridice pentru infractori de drept comun.

„În realitate, poate scopul lor nu este demiterea procurorului general, dar găsirea unei modalități prin care anumite dosare de rezonanță să poată fi revizuite și anulate pe un fals motiv legat de modul în care a fost numit procurorul general. Prin hotărârea de marți a Parlamentului ați fost pus în situația de a decide dacă încălcați un număr mare de legi și Constituția, sau nu. Politicienii care au votat această hotărâre absurdă nu au dorit să-și asume ei încălcarea legilor și a Constituției, dar au pus pe umerii Dumneavoastră acest lucru. Știți la fel de bine ca și mine că nu puteți emite legal decretul de demitere a Procurorului General în aceste condiții, nu puteți emite un decret contrar Constituției care să creeze cel mai periculos precedent din istoria activității Procuraturii Generale, prin care orice grup de politicieni să poată demite sau anula activitatea Procurorului General în funcție de propriile interese și scopuri”, a scris Harunjen.

Astfel, pentru a preveni, potrivit lui Harunjen acest precedent, acesta își dă demisia, dar o face „cu onoare, demnitate și responsabilitate pentru instituția pe care o conduce”.

„Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituției, procurorii să fie lăsați să lucreze, să poată finaliza dosarele la care lucrează, inclusiv cele de răsunet, care îi vizează pe unii din zona politicului”, a spus Harunjen.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat marți, o hotărâre, prin care s-a constatat că Eduard Harunjen, procurorul General nu ar fi fost eligibil pentru a accede la șefia instituției. Decizia, care mai mult este o recomandare îi comunică președintelui Igor Dodon că poate semna un decret de revocare a lui Eduard Harunjen. În favoarea deciziei au votat deputații ACUM și PSRM.

Proiectul de hotărâre constată că Eduard Harunjen nu ar fi fost „eligibil pentru a deveni procuror general pe motiv că, timp de 9 luni înainte de a deveni procuror general, a deţinut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar, fapt care încalcă condiția prevăzută la art. 17 din alin. (1) lit. e) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură”.

Hotărârea, nu are efecte juridice asupra demisiei lui Eduard harunjen, propriu-zis. Asta deoarece, potrivit legii supreme, Constituția, Harunjen poate fi demis doar prin decret prezidențial la recomandarea Consiliului Superior al Procurorilor.

Președinția Republicii Moldova a anunțat miercuri, 10 iulie că va aștepta, deocamdată, să emită decretul de încetare a raporturilor de muncă cu Procurorul General, Eduard Harunjen. Cel puțin asta a anunțat consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, care a punctat că un decret va fi semnat până la sfârșitul săptămânii curente. Totodată, mâine, 11 iulie, de la ora 10:00 ar urma să fie ședința Consiliului Superior al Procurorilor, insituție care efectiv îl poate demite pe Harunjen, potrivit Constituției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente