Reducerea riscurilor asociate fumatului, un nou concept ce ia amploare. Opinia comunității medicale despre alternativele țigărilor

lab

De-a lungul timpului, autoritățile diferitor state au depus eforturi considerabile pentru a determina fumătorii să renunțe la viciu lor. Alături de aceștia mai mulți oameni de știință au căutat și studiat diverse metode pentru a-i ajuta pe fumători să reducă riscurile asociate consumului de tutun. Un număr mare de specialiști din domeniul sănătății au ajuns la concluzia că oferirea unor alternative fumătorilor poate reprezenta un beneficiu major pentru sănătatea publică în general. Această abordare deseori este asociată conceputului de Tobacco Harm Reduction (Reducerea riscurilor asociate fumatului).

„Acest concept și aplicarea strategiei de reducere a riscurilor, bazată pe dovezi științifice, este ceva ce punem în practică în fiecare zi, în diferite contexte: siguranța automobilelor, motocicletelor, avioanelor, reducerea bolilor sexual transmisibile, poluarea mediului, siguranța alimentelor. Lista poate continua. Este important să demonstrăm că noi abordăm foarte serios beneficiile pentru sănătate publică pe care le putem obține printr-un sistem global de reglementare. În baza acestui sistem, milioane de oameni pot beneficia de instrumente, demonstrate științific, care pot reducere numărul de boli și decese cauzate de fumat”. Declarația a fost lansată de Scott Ballin, fostul director al AHEAD (AllianceHealth Economic and Agriculture Development).

Acum câțiva ani o comunitate științifică formată din 53 de experți cu renume mondial a adresat o scrisoare Organizației Mondiale a Sănătății cu solicitarea de a reduce numărul deceselor și bolilor asociate fumatului. Aceștia au propus integrarea în Convenția Cadru a strategiei de reducere a riscurilor legate de fumat (Tobacco Harm Reduction). Grupul de experți a menționat în adresarea lor că „sunt ani de când cunoaştem că oamenii fumează pentru nicotină, dar mor din cauza fumului de țigară, or majoritatea deceselor şi bolilor asociate tutunului apar din cauza inhalării particulelor de gudron şi a gazelor toxice în plămâni”.

Experții au subliniat faptul că dezvoltarea rapidă a produselor pe bază de nicotină pot substitui eficient țigările și au mai puține riscuri pentru sănătate. În scrisoare se menționează că produsele precum: țigările electronice, tutunul de mestecat (snus), produsele care încălzesc tutunul și altele pot deveni o alternativă viabilă pentru fumători. Comunitatea științifică mai afirmă că peste 1,3 miliarde de fumători pot ameliora efectele nocive ale fumatului asupra sănătății dacă vor consuma produse pe bază de nicotină unde este exclus procesul de ardere”.

Despre eficiența alternativelor țigărilor obișnuite au vorbit de-a lungul anilor medici cu renume mondial.

Jean-Francois Etter, profesor de sănătate publică, cercetător elvețian în domeniul tutunului: „Procesul de ardere, mai degrabă decât tutunul sau nicotina, este cauza problemelor de sănătate publică. Arderea generează mulți compuși toxici, care nu sunt prezenți în tutunul care nu este supus acestui proces”.

Dr Kgosi Letlape, fostul președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud, fost președinte al Asociației Medicale Mondiale: “…țigările electronice nu sunt singurele produse mai puțin nocive decât țigaretele convenționale. Există și alte produse din tutun cu risc scăzut”.

Scott Gottlieb, ex-Comisar al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA): „Nicotina nu este o substanță complet benignă și are anumite efecte secundare, dar cauza cancerului sunt substanțele cancerigene din tutun, care  rezultată în urma arderii. Cu alte cuvinte, nu nicotina este cea care ucide, ci fumul. Prin urmare, produsele alternative care încălzesc tutunul sau țigările electronice reduc considerabil riscul de a face cancer, ceea de ce se tem cel mai mult fumătorii”.

Dr. Moon Ok-Ryun, profesor de sănătate publică de la Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud: „… ar trebui să adoptăm abordarea reducerii riscurilor și să ne pregătim să cercetăm și să reglementăm produsele din tutun care pot reduce daunele cauzate de fumat locuitorilor din Coreea care nu pot sau nu vor să renunțe la fumat”.

Totodată, mai multe instituții din lume au confirmat că alternativele fumatului pot deveni un instrument pentru a îmbunătăți sănătatea publică.Public Health England estimează că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite și afirmă că acestea pot ajuta fumătorii să renunțe la fumat, dar că este nevoie de mai multe studii în direcția aceasta. „Utilizarea ţigărilor electronice este asociată cu o creştere a numărului cazurilor de renunţare la fumat în ultimul an şi cu o scădere accelerată a procentajului de fumători la nivel național”, arată un raport al Departamentului de Sănătate Publică din Marea Britanie (Public Health England – PHE).

Iar FDA (Administrația Alimentelor și a Medicamentelor din Statele Unite ale Americii), instituția care se ocupă de reglementarea și protejarea normelor de sănătate publică, le-a oferit celor de la Philip Morris aprobarea pentru comercializarea dispozitivelor IQOS în Statele Unite, după un riguros proces științific de evaluare, care a durat aproximativ doi ani.În urma analizei făcute, FDA a stabilit că „producerea și vânzarea dispozitivelor IQOS corespund normelor de sănătate publică. Acestea eliberează în aer mai puține substanțe toxice decât în cazul arderii tutunului. În plus, IQOS generează un aerosol care are un conținut de nicotină similar celui din țigările clasice, ceea ce ușurează tranziția celor care încep să folosească acest dispozitiv. Astfel, fumătorii se pot bucura de aroma autentică a tutunului, dar și de o experiență mult mai plăcută a fumatului, scăpând de problema scrumului și a fumului persistent”.

Cercetătorii de la Colegiul Regal de Medicină au afirmat că „…nicotina nu este cea mai periculoasă substanță din țigară și dacă ar putea fi livrată într-un mod la fel de eficient ca și prin intermediul țigării, milioane de vieți ar putea fi salvate”.

Nu doar comunitatea medicală, dar și companiile din industria tutunului pot ajuta fumătorii să reducă riscurile asociate acestui viciu. „Trebuie să stimulăm companiile de tutun să devină companii ce dezvoltă produse pe bază de nicotină, profiturile lor vor veni din alte produse decât țigările”, susține Gerry Stimson, militant pentru conceptul de reducere a riscurilor.

În cadrul Forumului Global de Nicotină din 2015, fostul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, Derek Yach a declarat că „odată ce promisiunile și intențiile se vor transforma în cifre reale, noi vom fi siguri că aceste companii au planuri serioase pe termen lung”.

Urmăriți și pagina BeBetter pentru a afla mai mult despre reducerea riscurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente