Prima cupă CUC a verii: Cine sunt câștigătorii Cupei Tricolorului și care sunt cele mai deșteptate întrebări

shakira1
Foto: Echipa SER

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale a început sezonul de cupe ale verii cu Cupa Tricolorului 2017, organizată de către Iulian Gramațchi. În acest an, echipele pot organiza Cupe deschise în cadrul Sezonului de vară în perioada 15 iulie – 17 septembrie.

La Cupa Tricolorului din 2017 au participat 26 de echipe, iar cel mai bun rezultat la obținut echipa SER, reușind să întrerupă seria de victorii a echipei Asachi, care a câștigat edițiile 2014-2016. În top 5 au mai intrat echipele Asachi, O, L.A.R.E.M.E și Moon Power.

Pentru a vedea când va fi organizată următoarea cupă, vedeți pe pagina oficială a CMJI: Sezonul de vară 2017

La cupă s-au jucat 36 de întrebări, iar mai jos vedeți selecția echipei #diez cu cele mai interesante și deșteptate 10 întrebări:

#1. Această listă a fost deschisă pe 1 februarie 2009 de Jóhanna Sigurðardóttir, fiind urmată apoi de Elio di Rupo, Xavier Bettel și, mai recent, de Leo Varadkar și Ana Brnabić. Dar ce conține această listă?

Răspuns: prim-miniștri (șefi de guvern) homosexuali.

#2. Blitz triplu etimologic. 1. Acest cuvânt provine de la un cuvânt slav ce înseamnă „răsuflare”. 2. Acest cuvânt provine de la numele unei formațiuni militare romane. 3. Acest cuvânt provine de la un cuvânt slav ce înseamnă „viețuitoare”.

Răspuns: 1. Dihanie; 2. Lighioană; 3. Jivină.

#3. Dacă analizăm etimologic acest cuvânt, atunci el poate fi interpretat ca „sfântulețul”, deoarece provine de la un cuvânt grec care înseamnă „sfânt” și un diminutiv românesc. Curios este faptul că acest cuvânt probabil a început să fie utilizat destul de ironic, astfel ajungându-se la sensul de azi. Dar care este acest cuvânt?

Răspuns: aghiuță.

#4. Acești doi verișori (first cousin once removed), născuți ambii în 1921, bat recordurile de longevitate în rândurile famiilor regale. Numiți-i!

Răspuns: Mihai I al României și Prințul Philip, Ducele de Edinburgh

shakira2

#5. Din familia lor fac parte limbile lusitană, bazată pe portugheză, zarfatică, bazată pe franceză, shuadit, bazată pe limba occitană, ladino, bazată pe spaniolă, o serie de limbi precum dzhidi, luterai, bukhori, bazate pe dialecte persane, și o serie de limbi bazate pe diferite dialecte arabe. Dar care este cea mai răspândită limbă din această familie, bazată pe limba germană?

Răspuns: Yiddish.

#6. În Spania de la mijlocul secolului XX circula o poveste pentru copii cu numele „Caperucita azul”, ceea ce se traduce ca „Scufița albastră”. Dar care este motivul pentru care povestea a fost redenumită astfel?

Răspuns: roșu este culoarea comunismului (și scriitorii afiliați politic regimului Franco au decis să o schimbe).

#7. O întrebare cu omisiuni și înlocuiri. Cu toții știm că cel mai important element al ligii este el. Din acest motiv, unele legende despre Ștefan cel Mare au fost acuzate de anacronism. Însă aceste acuzații nu sunt adevărate, deoarece liga exista înainte de a ajunge la noi el, iar pe timpul lui Ștefan cel Mare, în ligă nu era prezent el. Nu vă rog să numiți înlocuirea, dar care patru litere au fost omise în mod repetat din întrebare?

Răspuns: Mămă

#8. Una dintre personalitățile feminine basarabene marcante este Nadejda Russo, colegă de breaslă, printre altele, cu Sabiha Gökçen, Evghenia Șahovskaia și Marie Marvingt. În cinstea ei a fost numită o stradă din sectorul Râșcani al muncipiului Chișinău. Alegerea străzii nu a fost întâmplătoare, căci mai demult în acel loc se afla… terminați propoziția.

Răspuns: Aerodromul (Nadeja Russo a fost aviatoare).

#9. El a fost unul dintre simbolurile creștinismului timpuriu, care treptat a decăzut din uz. Motivul utilizării lui consta în descifrarea lui ca „Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ”, ceea ce în traducere din greacă înseamnă „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”. Numiți-l.

Răspuns: peștele.

#10. Ultima întrebare din Cupa Tricolorului 2017. În „Buletinul Ofițial al Prințipatului Țării Românești” din 15 iunie 1848 este anunțată crearea „guvernului vremelnic” și sunt publicate primele sale decrete, cu prevederi precum abolirea cenzurii, a pedepsei cu moartea și cu bătaia, înființarea gărzii naționale și altele. Încercați să reproduceți (cel puțin aproximativ) prima propoziție din primul decret al guvernului vremelnic.

Răspuns: Steagul național va avea trei culori: albastru, galben și roșu.

*pentru a vedea răspunsurile selectați spațiul de după cuvântul Răspuns.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente