(foto, video) De ce aleg studenții internaționali să își facă studiile în Moldova: „Viața e mai ieftină și studiile nu sunt privilegiate. Sigur că mă voi întoarce acasă”

5
Foto: Photo Credit: ulim.md

Tot mai mulți studenți internaționali aleg să își facă studiile universitare în Moldova, aici unde taxele sunt mai mici, iar șansa de admitere la studii – mai mare. În anul academic 2016-2017, la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au studiat 4370 de cetățeni de peste hotare. Conform informațiilor pe care le deține Ministerul Educației, cei mai mulți cetățeni străini care au ales să obțină studii superioare la noi în țară provin din Israel, România, Turcia, Ucraina și India. Ne-am propus să aflăm ce îi motivează pe acești tineri să își facă studiile în țara noastră și ce părere au despre sistemul nostru educațional.

La USMF, studenții internaționali achită o taxă de până la 4000 de euro

Cei mai mulți tineri care aleg să își facă studiile în Republica Moldova optează pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În acest an la USMF s-au înscris 2387 de persoane de peste hotare, iar numărul absolvenților internaționali care și-au încheiat studiile în acest an este de 287 de persoane. Din anul 1994 și până în prezent la USMF „Nicolae Testemițanu” și-au făcut studiile 2704 tineri din 37 de țări. Potrivit studenților internaționali, aceștia au decis să își facă studiile în Moldova pentru că aici taxele sunt mai mici, iar probabilitatea de a ocupa un loc la facultate este mult mai mare decât în țara din care provin. Majoritatea tinerilor internaționali vin din Israel și susțin că aleg Moldova pentru că în țara lor studiile la medicină pot fi făcute doar de la 21 de ani și implică o perioadă îndelungată de serviciu militar. Un alt aspect ce îi ademenește să vină în Moldova este faptul că aici este ieftin să trăiești și că diploma pe care o obțin este recunoscută și în țara lor. Universitatea de Medicină le oferă cursuri de pregătire lingvistică celor care decid să studieze în limba romană, astfel că odată înscriși la studii în Moldova, timp de un an studenții învață limba română. Cursanții studiază atât limba română cât și bazele biologiei, chimiei și fizicii. După susținerea cu succes a examenelor de absolvire, candidații pot fi admiși la studii universitare la facultatea aleasă.

Pentru studenții internaționali, taxa pentru studii universitare este de 3.600 – 4.200 de euro pentru un an academic. Mărimea taxei de studii este stabilită în funcție de limba de instruire și de facultatea aleasă. Taxele de studii nu includ taxele pentru invitație, viză, cazare, taxele de obținere a dreptului de ședere provizoriu la studii, alimentare și taxele examenelor de admitere.

Deși universitatea oferă servicii de cazare în campusul studențesc pentru studenții străini, majoritatea aleg să stea la gazdă, chiar dacă achită mai mult. Potrivit tinerilor, aceștia cheltuie lunar aproximativ 700 de euro pentru cazare, mâncare și transport. Deși menționează că în Moldova este mai ieftin să trăiești, studenții internaționali ne-au mărturisit că cheltuiesc mai mulți bani aici decât ar fi cheltuit acasă.

După Universitatea de Medicină, a doua cea mai populară universitate este ULIM, unde în anul universitar 2016-2017 au fost înmatriculați 1.000 de studenți străini. La această universitate taxele sunt mai mici și variază între 770 și 1.690 de euro, în funcție de specialitate, forma de studii și limba de instruire.

11011199_355896317943020_5036845454652102950_nMiguel Malonga este un tânăr din Congo care își face studiile la ULIM. Studentul a optat pentru Relații Internaționale și ne-a mărturisit că atunci când a venit în Moldova avea dificultăți lingvistice, însă a reușit cu timpul să se integreze. Tânărul trăiește viața de student la maximum și este cazat într-un cămin. Chiar dacă e departe de casă are mulți prieteni africani care își fac studiile la Chișinău. „Am decis să învăț în Moldova pentru că aici viața e ieftină spre deosebire de Congo. Mai mult decât atât, studiile în Europa sunt privelegiate, așa că am decis să vin la Chișinău. Inițial aveam dificultăți la facultate, însă luam caietele de la prieteni și mă descurcam. Îmi plac studiile aici, iar profesorii sunt foarte înțelegători și ne ajută atunci când avem probleme. După ce voi termina licența planific să fac și un master, tot aici, în Moldova, iar odată ajuns acasă aș vrea să lucrez pe specialitate”.

Photo Credit: Facebook/Miguel Malonga

 

10665162_382053671943419_2532773521970834385_nHue Nguyen este o tânără din Vietnam care în acest an a absolvit licența la Universitatea de Stat din Moldova. Studenta a venit în Moldova în 2013, iar în acest răstimp a reușit să își facă prieteni noi și să se acomodeze cu limba și cultura noastră. A primit o bursă de la guvernul din Vietnam pentru a-și face studiile la USM, la facultatea de Jurnalism, așa că nu a ezitat să vină la Chișinău pentru a acumula mai multă experiență. Aici, în Moldova, Hue Nguyen mai are 12 colegi din Vietnam, care însă studiază la alte facultăți: „La început era foarte greu. La lecții era ma dificil pentru că nu știam bine româna. Îmi era greu să ascult, să scriu și să vorbesc în română. Fiecare tentativă de a iniția un dialog este un chin pentru mine, pentru că majoritatea conversațiilor pe care le am se soldează cu insucces. Profesorii mă ajută foarte mult și îmi placă că la facultate am combinat teoria cu practica”. Hue Nguyen este mulțumită de studiile din Moldova. În acest sens, ar vrea să facă și un master la noi în țară. Cu toate acestea, tânăra vrea să se întoarcă în Vietnam unde vrea să devină prezentatoare TV sau redactor.

Photo Credit: Facebook/Hue Nguyen

Câți tineri străini aleg să își facă studiile în Moldova și ce universități preferă

Datele statistice ale Ministerului Educației arată că din numărul total de 4369 de studenți străini înmatriculați în anul academic 2016-2017 la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, 2117 sunt din Israel, 1432 – din România, 185 – din Turcia, 138 – din Ucraina, 104 – din India, iar ceilalți provin din state ca Federația Rusă (63), Azerbaidjan (30), SUA (28), Suedia (25), Finlanda (23) ș.a.

Cei mai mulți cetățeni de peste hotare au fost înmatriculați la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – 2387 de persoane. Pe locul II în topul preferințelor studenților străini este Universitatea Liberă Internațională din Moldova – 1000 persoane. Pe locul III este Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, aici fiind înmatriculați 250 de studenți de peste hotare. La Universitatea de Stat din Moldova au mers să își facă studiile în anul academic curent 158 de cetățeni străini, la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” – 175, iar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova – 75 de persoane.

Precizăm că aceste date statistice nu includ studenții care participă la programe de mobilitate academică.

1-20-e1485778592397

Recent, cabinetul de miniștri a aprobat un nou Regulament cu privire la studiile străinilor în instituțiile de învățământ din Moldova. Astfel, a fost redus numărul documentelor care urmează a fi prezentate Ministerului Educației. Cetățenii altor state vor putea opta pentru programe de studii în limba română sau limbile de circulaţie internaţională autorizate, admiterea fiind condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe de limbă.

În prezent, 4369 de străini din 52 de state ale lumii sunt înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente