Finala concursului național pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar «Cel mai bun plan de afaceri, ediția 2017» s-a desfășurat, astăzi, 8 iunie, la Academia de Studii Economice din Chișinău.

Concursul este la a 4-a ediție și, în acest an, 18 participanți – finaliști ai concursurilor regionale «Cel mai bun plan de afaceri» – și-au prezentat business planurile în fața unei comisii de evaluare.

Finaliștii sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional-tehnic, inclusiv centrele de excelență și colegiile din toate regiuniile Republicii Moldova: nord, centru și sud. Planurile concurenților prevăd afaceri în agricultură (miere de albine; melci pentru alimentare), sfera serviciilor (croitorie, servicii auto, servicii IT, prelucrare deșeuri); industria de prelucrare (procesare carne; producerea peleților din salcie) și altele.

După ce a analizat toate planurile de afaceri, comisia de evaluare a desemnat următorii câștigători:
Locul I
# Eugenia Gârlea, plan de afaceri în domeniul croitoriei
# Constantin Panainte, servicii reparație auto
# Cristina Babâră, cultivarea frunzelor de salată
Locul II
# Silviu și Alexandru Ceban, plan de afaceri în domeniul marketingului digital
# Eugen Șerdeșniuc, creșterea iepurilor
Locul III
# Cristina Coca, confecționarea vestimentației pentru femei
# Mihai Veveriță, procesarea cărnii și producerea cârnăciorilor
# Dmitrii Croitor, producerea produselor apicole
# Eugen Guțu și Vadim Panicerscii, reciclarea anvelopelor.

Câștigătorii s-au ales cu premii de valoare care vor fi utile în inițierea afacerilor (laptopuri, tablete, etc). De asemenea, ei pot urma cursuri de business la CEDA, dar și pot aplica la programul de granturi pentru finanțarea afacerilor.

Totodată, a fost alocat un premiu special din partea Ministerului Tineretului și Sportului, în valoare de 5 000 lei, pentru cea mai inovativă idee:
# Ilona Slivca, servicii de imprimare prin sublimare

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed (3)

unnamed (5)

unnamed