(foto) 21 de filme vor fi prezentate la secțiunea principală a festivalului Cronograf. Află care este programul

cronograf
Foto: CRONOGRAF

În acest an, 16 documentare de lung metraj și 5 documentare de scurt metraj, de pe trei continente ale lumii, au fost selectate la secțiunea principală, best of-ul Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, ediţia a XIV-a.

Câteva filme din programul secţiunii principale vor aborda relații de familie ajunse în dificultate. Bezness as Usual (Bezness), ca de obicei, un film despre explorarea rădăcinilor, este pe valul festivalurilor și a fost selectat la Toronto Film Festival și Locarno Film Festival. Dead Ears(Urechi moarte) este o meditație asupra relației tată-fiu, iar în A Marriage Story(O istorie conjugală), regizoarea cehă, Helena Třeštíková, a urmărit timp de 35 de ani volatilitatea unei relații de familie. Helena Třeštíková a câștigat în 2008 marele trofeu la FIFD Cronograf pentru filmul Marcela.

unnamed (1)

unnamed (2)

Cronograf 2017 aduce și două documentare-portret: Wim îl are în prim-plan pe coregraful recunoscut internațional, Wim Vandekeybus și Belle de Nuit(Frumoasa nopții) pe scriitoarea curtezană Grisélidis Réal. Iar două documentare își îndreaptă obiectivul spre destinul femeii din diverse colțuri ale lumii, A Bastard Child(Un bastard) și Ama-San.

Despre marginalizare și complexitatea integrării sociale povestesc 16 Years till Summer(16 ani până la vară) și Normal Autistic Film (Un film autist normal). Iar trei filme din competiție reflectă problematica socială a unor țări – Third Class Travel(Călătorie la clasa a treia), When Will This Wind Stop(Când va înceta acest vânt) și Village People(Oamenii satului).

Secondo Me, producția austriacă a regizorului moldovean Pavel Cuzuioc, contestă preconcepții și ierarhii. Thunder Feast(Sărbătoarea tunetului) este un film halucinant despre negarea sau acceptarea unor tradiții ancestrale. Touch of an Angel(Atingerea unui înger) este frumoasa, dar tragica poveste a unui supraviețuitor al Auschwitz-ului. Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic, sfătos spune povestea unui bătrân şi filozof meșter popular din Maramureș, care și-a construit un cimitir.

program cronograf

FIFD Cronograf este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova și unicul festival de film documentar, lansat în 2001 şi organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi. Festivalul reprezintă o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar.

Prețuri abonament pentru 6 zile:

5 aprilie – 5 mai – 200 lei
5 mai – 20 mai – 300 lei
20 mai -25 mai – 400 lei

Mai multe detalii vedeți pe site-ul festivalului: www.cronograf.md sau pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente