Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău informează că în perioada 16 – 20 februarie, au fost înregistrate şase cazuri de boli diareice acute (BDA), printre copiii din aceeaşi grupă a instituției preșcolare nr. 25. Vârsta copiilor bolnavi este de doi, trei ani.

Patru copii au fost internați la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de copii, iar doi copii sunt la tratament în condiții de ambulatoriu. Starea sănătății copiilor bolnavi, în prezent, este satisfăcătoare.

În zilele de 16 şi 17 februarie curent, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din mun. Chişinău au efectuat evaluarea situației din grădinița nr. 25, cu organizarea măsurilor antiepidemice. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-au stabilit următoarele: pe data de 15.02.2017, după-amiază, doi copii au vomitat în grupa de creșă. În aceeași seară, un alt copil din aceeaşi grupă, la întoarcere acasă, a acuzat stare de vomă. Este important de menționat, că doar cu o zi înainte, în grupă, a fost adus un copil, care a manifestat acasă semne clinice similare, fapt despre care părinții nu au informat.

Totodată, s-a constatat că:

# grupa este suprasolicitată cu 80% pe fonul neasigurării cu cadre auxiliare (un ajutor de educator),

# filtrul matinal în grupă este organizat formal, fără evidența respectivă,

# monitorizarea cauzelor absenței copiilor în grupe nu se efectuează,

# nu se respectă regimul de dezinfecție.

Personalul instituției neagă faptul consumării de către copii a produselor alimentare în afara meniului instituției.