Măsuri de sporire a încrederii: Grădinița din Caragaș – o punte între cele două maluri ale Nistrului

gradinita 1
Foto: PC: PNUD Moldova

Să mergi la o grădiniță cu condiții bune, unde iarna este cald, vara – răcoare, iar din robinet curge apă caldă pe tot parcursul anului este un lucru firesc la care, însă, nici nu îndrăzneau să viseze oamenii din satul Caragaș, raionul Slobozia, localitate de pe malul stâng al Nistrului.

Acum un an, în grădinița din localitate, acoperișul curgea la orice ploaie, iar iarna era la fel de frig ca și afară. Schimbarea a venit prin Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și pus în aplicare de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Condiții „sănătoase” pentru 200 de copii

„Romanița”, singura grădiniță din satul Caragaş, risca să fie închisă toamna trecută din cauza sistemului de încălzire defectuos. Instituția funcționează de aproape trei decenii, dar niciodată nu fusese reparată temeinic. Rețelele inginereşti ieşiseră din funcțiune, iar acoperişul era uzat în timp. Ani în şir, umiditatea sporită din încăperi punea în pericol sănătatea copiilor, deteriora mobilierului şi materialele didactice.

 

PC: PNUD Moldova
PC: PNUD Moldova

Anul trecut a ieşit parțial din funcțiune şi sistemul de încălzire. Înțelegeam că nu vom putea să soluționăm de unii singuri această problemă majoră. Investiția venită prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” ne-a permis să creăm condiții normale de educație pentru copiii noştri, să deschidem două grupe noi pentru 60 de copii şi să creăm patru locuri noi de muncă”, ne spune Alexandra Conovalova, directoarea instituției. Cu banii europeni a fost schimbat acoperișul, reabilitate rețelele electrice şi sistemul de canalizare, ușile și ferestrele, au fost renovate atât interiorul, cât şi exteriorul blocului. De asemenea, a fost restabilită funcționalitatea sistemului de încălzire al grădiniței, iar câteva încăperi au fost dotate cu mobilierul necesar. Investiția totală se ridică la 116 mii de euro.

Acum, peste 200 de copii din Caragaş se bucură de condiții mai bune de educație. Blocul care anterior era în stare avariată acum a devenit a doua casă pentru încă 60 de copii care, fără acest proiect, ar fi stat acasă, în loc să se pregătească de școală.

Mai multă căldură, mai puține cheltuieli

Efortul Uniunii Europene s-a concentrat nu doar pe componenta de reconstrucție, ci şi pe dotarea instituției cu colectoare solare. Acestea vor asigura copiii cu apă caldă pe tot parcursul anului şi vor reduce costurile energiei electrice. Colectoarele şi noul sistem de încălzire au redus substanțial cheltuielile pentru utilități. „Vechiul sistem consuma cu 25% mai mult gaz decât cel nou. Acum plătim mai puțin, dar avem peste 20 de grade de căldură în grădinița”, afirmă Alexanda Conovalova.

Şi părinții picilor din Caragaş sunt extrem de încântați de grădinița renovată. „Sunt foarte bucuroasă. Mă temeam să-mi duc copilul la grădiniță, mai ales în sezonul rece. Acum avem mai puține griji. Putem munci liniştiți, ştiind că micuții se află în condiții confortabile”, ne-a spus mama unuia dintre copiii preșcolari din Caragaş.

 

PC: PNUD Moldova
PC: PNUD Moldova

Ajutor european pentru stânga Nistrului

Prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, pe parcursul ultimilor doi ani au fost renovate 41 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii sociale pe ambele maluri ale Nistrului. „Sunt măsuri ce contribuie la apropierea oamenilor şi le îmbunătățeşte viața”, a declarat ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, la evenimentul de inaugurare a grădiniței.
În ultimii doi ani, mai bine de 1200 de copii de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv copii din familii social vulnerabile, au frecventat grădinițe care au fost reconstruite și au primit echipament modern grație Programului PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. În aceste instituții preșcolare copiii beneficiază nu doar de condiții confortabile, ci și de educație calitativă”, a afirmat, la rândul său, Dafina Gherceva, Reprezentantul Rezident PNUD în țara noastră.

 

PC: PNUD Moldova
PC: PNUD Moldova

Reconstrucţia și modernizarea grădiniţei din Caragaș face parte din cea de-a treia etapă a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, desfăşurată în perioada 2012-2015 cu un buget total de 10,6 mil. de euro oferiţi de UE (9,5) și PNUD (1,1). Noua etapă a Programului – cu durata de trei ani, finanţată de UE (10 mil. de euro) și implementată de PNUD – urmăreşte dezvoltarea afacerilor și îmbunătăţirea infrastructurii între cele două maluri ale râului Nistru.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente