(foto) Caudalie – cuvântul care a marcat seara de Wine Friendly de la BEEF. Meat&Wine

afp_8216
Foto: Wine Friendly Restaurants

Invitația mamei la o degustare de vin bun fabricat în Moldova, o zi de naștere neașteptată, un veșnic căutător al aromelor, așteptarea ninsorii pentru o atmosferă magică de Crăciun, dar și mai important, cuvintele noi, nu doar învățate, dar și simțite, au făcut ca seara de Wine Friendly de la Beef, Meat&Wine să fie una care ne-a lăsat o lungă caudalie, atât gustativă, cât și sufletească.

„Caudalie” este un termen franţuzesc folosit de somelieri pentru a descrie aroma care rămâne în cerul gurii după degustare, aromă cu atât mai persistentă cu cât vinul este de o calitate mai bună. o caudalie = o secundă.

afp_8150

Astfel, în seara de la BEEF. Meat&Wine s-a încercat identificarea caudaliilor unui spumant, ale trei vinuri și a unui divin, oaspeții fiind îndrumați de somelierul Andrian Digolean.

afp_8182
Somelierul Andrian Digolean

Andrian a mărturisit că probabil este un semn că Moldova are forma unui strugure de poamă și face vin bun. Și asta nu e o amintire despre trecut, ci o carte de vizită pentru viitor, de aceea e bine să fim Wine Friendly, pentru ca acest lucru să fie parte din ADN-ul celor care vor bea vin bun după noi.

afp_8100

Caudaliile pe care am încercat să le găsim (în ordinea corectă a degustărilor vinului)

Spumant: MAURT „Bacio di Bolle”

MAURT „Bacio di Bolle”
MAURT „Bacio di Bolle”

„Bacio di Bolle” Grande Cuvee este un vin spumant exclusiv, produs după o tehnologie specială, netradițională a spumantului, făcut din struguri de Chardonnay, Sauvignon și Pinot Noir.

Culoarea e limpede, galben-pai, cu fascicule luminoase calde. La gust are un buchet floral intens. Este necesar ca acest spumant să fie servit rece, la o temperatură de +6 – +8 grade Celsius.

Vin alb: DOR de la Bostavan, roada 2015

DOR de la Bostavan, roada 2015
DOR de la Bostavan, roada 2015

DOR de la Bostavan este un vin alb sec, cupaj din struguri de Traminer și Chardonnay. Este un vin care alină dorul de vară. Culoarea aurie deschisă este acompaniată de aroma de fructe exotice și de petale de trandafir. Gustul este o combinație între vanilie și miere din flori de câmp.

Vin roșu: Saperavi de la Timbrus, roada 2014

Saperavi de la Timbrus, roada 2014
Saperavi de la Timbrus, roada 2014

Saperavi de la Timbrus este un vin roșu sec din struguri Saperavi recoltați din arealul Purcari. Se evidențiază printr-o culoare roșie intensă, cu nuanțe rubinii, aromă plăcută de fructe roșii și un postgust lung.

Pastoral: Kagor Blagovest de la DK, roada 2012

Kagor Blagovest de la DK, roada 2012
Kagor Blagovest de la DK, roada 2012

Pastoralul de DK este produs din struguri de Cabernet Sauvignon. Are o culoare închis-rubinie, cu o aromă intensă de prune și ciocolate.

Divin: Cuza Vodă de la Castel MIMI, de cinci ani

Cuza Vodă de la Castel MIMI, de cinci ani
Cuza Vodă de la Castel MIMI, de cinci ani

Acest divin este armonios, extractiv și rafinat cu un buchet bine format, cu nuanțe de maturare la stejar și tonuri de flori primăvăratice, culoarea aurie-chihlimbărie. Se spune că încălzește sufletul celui care-l savurează.

Degustare de vin cu mama

?????????????????????

Unul din oaspeții evenimentului Wine Friendly, Roman Rotarov, a venit cu mama sa să adune cunoștințele de Wine Friendly în familie. Pentru doamnă, caudalia pe care a savurat-o cel mai mult a fost a pastoralului, care e numai bun pentru serbarea unei zile de naștere.

Roman Rotarov
Roman Rotarov

„Am tot respectul pentru cei care organizează evenimente Wine Friendly și încearcă să ridice nivelul de apreciere a unui vin bun. Nu e prima dată când vin, dar nici ultima. E exact un antrenament bun înainte de Vernisajul Vinului”, ne-a spus Roman. Caudalia lui Roman a fost vinul roșu sec de la Timbrus.

Andrei Cibotaru, de la finewine.md
Alexandru Lebedev și Andrei Cibotaru, de la finewine.md

Andrei Cibotaru, de la finewine.md, care a devenit deja un sfătuitor al vinurilor pe rețelele de socializare, ne-a spus că mereu când vine la o degustație de vin află ceva nou. Andrei a meditat îndelung la caudaliile spumantului și divinului, încercând să treacă între extremele serii. „Am degustat vinurile în ordine corectă, însă, dacă ar fi fost vara, între vinurile albe și cele roșii, la sigur ar fi fost și un Rose”, mai adaugă Andrei.

afp_8198

Noi, cei din echipa #diez, sub muzica celor de la ABBA pe fundal, cu mâncăruri sărățele care să facă gustul vinurilor mai pronunțat, ne gândeam la vară, la florile de câmp și la caudaliile vinului DOR, căci dorul e așa cum îl simțim, intens, magic și Wine Friendly.

Și nu uitați, caudaliile vinului sunt foarte importante, dar mai importante sunt caudaliile sufletului, simțite după o seară aparte cu persoane interesante, discuții profunde, și un vin bun produs în Moldova.

afp_8176

afp_8147

 

?????????????????????

?????????????????????

Alege un local „Wine Friendly”!

Dacă alegi un local care este acreditat „Wine Friendly”, acolo vei găsi o selecție impunătoare de vinuri, un meniu select și o atmosferă prietenoasă. În plus, restaurantele deținătoare ale acestui titlu împărtășesc o pasiune deosebită pentru vinurile de calitate, pe care ți le vor recomanda, te vor ajuta să le alegi și ți le vor servi ca la carte. Pentru o experiență culturală și gustativă de excepție, intră într-un „Restaurant Wine Friendly”, unde selecția vinurilor face un tandem armonios cu meniul gastronomic.

afp_8117

afp_8115

afp_8120

afp_8123

Despre programul „Wine Friendly”

Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID, celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

afp_8175

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente