Cum să negociezi corect o mărire de salariu? Sfaturi practice de la specialiști în HR

1

Să cer sau să nu cer? Oare ce va spune șeful? Poate să mai aștept? Sunt întrebări pe care și le pun majoritatea angajaților nemulțumiți de felul în care sunt remunerați. Teama, nehotărârea și lipsa de încredere în forțele proprii își fac efectul și angajații amână, de la o zi la alta, momentul în care vor merge la șef pentru a cere un salariu mai mare. Un lucru este cert: dacă vrei o mărire de salariu, trebuie să o ceri. Nu aștepta ca angajatorul să vină cu inițiativa, pentru că acest lucru ar putea să nu se întâmple niciodată.

Dacă ești nemulțumit de salariul pe care îl primești, iar prestația ta la locul de muncă este excelentă, probabil este cazul să ceri o mărire de salariu.

Detalii precum momentul oportun, argumentele invocate și suma solicitată pot juca un rol important în procesul de negociere a măririi de salariu. Jobs.diez a pregătit un articol util pentru cei interesați de cum și când să ceară corect mărirea de salariu pe care o merită și ce argumente NU este recomandabil să menționeze pentru a obține acordul șefului.

Cristina Tcaci, manager de Resurse Umane al companiei Darwin, și Svetlana Bodaci, director de Resurse Umane al companiei Moldcell, niște profesioniste cu o experiență bogată de administrare a personalului, îți răspund la întrebări importante și îți dau sfaturi și recomandări despre cum și când să negociezi corect mărirea de salariu pe care o meriți.

Când este momentul oportun pentru a cere o mărire de salariu?

Cristina Tcaci: Dacă abilitățile tale sunt excepționale și dacă rezultatele tale la locul de muncă sunt excelente, atunci este momentul potrivit pentru a cere o mărire de salariu. Trebuie să înțelegi care este valoarea ta în cadrul companiei, adică să te poți autoaprecia. Poți fi un specialist bun, dar dacă nu-ți cunoști propria valoare, nu te vei bucura de aprecierea abilităților pe care le posezi. Foarte rar angajatorii sunt cei care vin cu inițiativa de a mări salariul angajaților, de aceea trebuie să te înarmezi cu încredere și curaj și să acționezi. Totuși, recomand ca, în primii doi ani de la angajarea în cadrul companiei, să te axezi pe acumularea experienței, și nu pe câștigul financiar.

Svetlana Bodaci: Momentul potrivit este atunci când angajatul are rezultate bune, înregistrate pe termen lung, și se poziționează printre ceilalți angajați ca un high-performer. Faptul că angajatul lucrează de ceva timp și se descurcă de minune cu sarcinile sale NU este motiv să ceară mărire de salariu.

Discuțiile cu șeful la acest subiect trebuie să aibă loc, preferabil, înainte de procesul de revizuire salarială în cadrul companiei. Dacă acest proces are loc în martie-aprilie, este bine ca discuția să aibă loc în ianuarie-februarie, pentru ca angajatorul să ia decizia în momentul oportun și să reușească să includă angajatul în planul de revizuire.

Cum te pregătești pentru negocierea cu angajatorul?

Cristina Tcaci: Este important ca, înainte de a pretinde la o eventuală majorare salarială, să te informezi privind situația pe piața muncii, care este cererea de specialiști și cum sunt remunerați angajații care fac aceeași muncă. În așa fel, vei putea face o evaluare corectă a cât ar trebui să fie salariul tău.

Continuarea articolului o citești pe jobs.diez.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente