Miercuri, 21 septembrie 2016, ai ocazia să vezi o performanță artistică inedită inițiată de artista poloneză Alicja ROGALSKA. Pentru a evidenția problema pe care o au oamenii din Chișinău cu apa, artista ne îndeamnă să „luăm apă în gură” la propriu, fiind parte a unei acțiuni artistice în fața Parlamentului Republicii Moldova.

Evenimentul, intitulat simbolic „Tăcerea Izvoarelor”, va avea loc între orele 17:00 și 18:00 în fața Parlamentului Republicii Moldova (bd. Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 105).

Apa este un bun comun, însă noi o tratăm ca o marfă. Mai mult decât atât, nu toți oamenii din Chișinău au acces gratuit la apă. Cu toate acestea, noi nu vorbim despre această problemă. Este ca și cum am fi luat „apă în gură”.

Dacă și pe tine te interesează problema apei, vino și ia parte într-un acțiune artistică propusă de Alicja ROGALSKA din Polonia. Tot ceea ce trebuie să faci este să iei apă în gură și s-o duci dintr-un loc în alt loc.
Acțiunea artistică va fi documentată cu mijloacele foto și video. Toți participanții vor primi o copie a materialelor, iar după eveniment vor fi invitați la o mică petrecere cu mâncare și băutură.

Performance-ul va fi urmat de o proiecție de lucrări de artă video ale Alicjei ROGALSKA la Apartamentul Deschis (str. București 68/1, Chișinău), începând cu ora 20:00.

Alicja ROGALSKA este o artistă născută în Polonia și stabilită în Londra. Practicile ei artistice sunt interdisciplinare și cuprind atât cercetare cât și producere, cu un focus pe structurile sociale și subtextele politice ale cotidianului. În mod deosebit proiectele ei țin de un context care implică participare, creare de situații și colaborări cu alți oameni. Aceste evenimente și momente efemere sunt de fapt niște catalizatori pentru a pune la îndoială, a imagina, a reflecta și a testa în mod colectiv diferite căi de a fi împreună. Fiind adânc rădăcinate în context, lucrările ei au scopul de a ocupa spațiul dintre ceea ce există și ceea ce ar putea fi. Alicja a făcut studii de master în Arte la Colegiul Goldsmiths, Universitatea din Londra (2011) și un master în Studii Culturale, Universitatea din Varșovia (2006). Recent a fost în rezidentă la MeetFactory în Praga și beneficiază de bursa Artsadmin 2016-17, destinată artiștilor care practică performance-ul contemporan.

Acest performance este organizat în cadrul proiectului Blue Box, drept parte a Zilelor Spațiului Public (ediția a 2-a) și a programului de rezidență pentru artiști CHIOȘC AIR susținute de Fundația Culturală Europeană în cadrul proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune. Eveniment co-finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polonia.