10.000 de oameni s-au bucurat de Zilele Nordului – cifrele și imaginile ediției a treia

zn1
Foto: Zilele Nordului

Aproape 10.000 de participanți s-au bucurat de cele 50 de concerte, spectacole și evenimente culturale ale acestei ediții a Zilelor Nordului, în zece localități din regiune. Evenimentele ZN care au suscitat cea mai mare atenție din partea publicului larg în acest an sunt concertele Alternosfera și Omul cu Șobolani din Poiana Teioasa, Maratonul Nordului la ciclism și seria de călătorii Tururile Nordului.

Numărătoarea oficială arată că obiectivul de 500 de turiști veniți pentru festival a fost depășit: 150 la maraton, 300 la concerte, 50 la ateliere și tururi, peste 100 de voluntari, colaboratori și artiști din alte regiuni.

„Marea bucurie din acest an este faptul că am spart gheața în mai multe comunități din Nordul nostru, la a căror activare vom putea contribui și mai mult de acum înainte. Cu siguranță că vom continua activitățile din Ipotești, Cernăuți, Horodiștea, Hilișeu, Pererâta și alte locuri pe care le-am descoperit sau redescoperit împreună cu prilejul Zilelor Nordului. De asemenea, ne dorim să ajungem cu ZN și în localități noi în fiecare an.”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

1.500 de euro strânși pentru Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți

40 de donatori au „cumpărat” până acum kilometri în valoare de 1.500 de euro. Banii merg spre susținerea activității Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți. Mecanismul strângerii de fonduri este inovator: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitați să „cumpere” kilometri, cu o donație recomandată de 2 euro per kilometru. Harta kilometrilor „cumpărați” e disponibilă pe site. Campania continuă până în 30 septembrie, când organizatorii își propun să trimită la Cernăuți suma de 4.032 de euro pe care vor să o adune în total.

În anii anteriori comunitatea ZN a sprijinit înființarea Muzeului Nordului în Conacul Balș de la Darabani, crearea unui parc în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, dar și salvarea Casei Enescu de la Mihăileni.

Zilele Nordului
Zilele Nordului

Planuri pentru anii următori

„La Darabani am ieșit din era entuziasmului general de la începutul de drum, acum oamenii încep să-și asume poziții active în proiectul nostru. Sunt tot mai mulți cei care vin cu inițiative proprii sau pun umărul la ideile noastre de dezvoltare a comunității, în timp ce, așa cum e și firesc, sunt mulți cei care rămân pasivi, pe margine, neinteresați să depună eforturi. E un fenomen firesc, festivalul și comunitatea sa se maturizează, își regândesc identitatea. Sunt bucuros că orașul nostru natal este pionierul unui asemenea proces în regiune și că va putea fi un model de urmat pentru alte comunități locale”, spune Ștefan Teișanu.

Urmează consolidarea colaborărilor în regiune, pentru a putea replica festivalul și inițiativele sale în mai multe comunități. De asemenea, Asociația Nord își propune să inițieze Platforma Culturală Nod, un proiect de dezvoltare a capacităților și a colaborării în sectorul cultural din regiune.

Zilele Nordului
Zilele Nordului

Despre Asociația Nord

Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere.

Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente