(foto) Cercetătoarea Researchista fashionistă: Un blog despre Cercetarea Științifică la un alt nivel

research4
Foto: Irina Burlacu

Progresul în societatea în care trăim nu putea avea loc fără „Cercetare”. O viață fără telefonie mobile, calculator, internet, gps, fără utilaje medicale avansate, fără călătorii și multe altele, pare a fi greu de imaginat. Însă fără experimente eșuate, testări nenumărate ale cercetătorilor/oamenilor de știință, într-un cuvânt fără de „Cercetare”, nu avea să ajungem la etapa de dezvoltare în care ne aflăm acum.

Pe site-ul moldovencei Irina Burlacu, www.researchista.com, acest cuvânt este scris cu majusculă pentru a aminti acest lucru. Deși blogul și pagina de Facebook cu același nume este scris în limba engleză, informația poate fi ușor accesată de oricine care are un nivel de bază de cunoștințe în această limbă și/sau un interes minim de lărgire a cunoștințelor.

„Sunt o Cercetătoare și vreau să fac din asta o modă, un trend. Epoca „tocilarilor” s-a terminat, e timpul de dat științei și altor discipline un aspect nou”. Researchista este un produs creat de Dr. Irina Burlacu, Cercetătoare superioară la Biroul național olandez de statistică, absolventă la Universitatea de la Maastricht și Universitatea Națiunilor Unite (MERIT) și fondatoarea comunității moldovenilor din Olanda. În afară de viața profesională (domeniul: politici sociale și libera circulație a persoanelor în UE), Irina a transformat pasiunea sa pentru Cercetare într-o investiție

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

Ce comunică Researchista?

Două tipuri de informație:

#1. informație adresată publicului larg despre cercetare și cum aceasta poate fi utilă în viața de zi cu zi. În fiecare săptămână pe pagina de Facebook se prezintă o postare pe o anumită temă pentru a familiariza cititorul cu diverse teme din cercetare [BLOG]  și o lucrare științifică la atenția publicului [PAPER OF THE WEEK];

#2. informație adresată Cercetătorilor [BLOG] și alte idei, care urmează să se desfășoare.

Ce produse poate oferi Researchista? Suntem abia la faza de început. Primul produs va fi lansat pe 9 septembrie, în cadrul Festivalului de artă și știință, PAS Maastricht, organizat de către Universitatea de la Maastricht, unde voi lansa un joc de masă pe tema liberei circulației a persoanelor în UE.

Despre joc: Pe parcursul vieții întimpinăm diferite situații în care nu ne putem asigura propriul venit sau un venit suficient întotdeauna (ex. șomaj, apariția unui copil, pensionarea). Când suntem tineri, nu reflectăm asupra acestor întrebări prea mult, însă pe cât înaintăm în vârstă, ele devin mai importante. Aceste schimbări în viața personală se manifestă deseori în mod diferit la cei care pleacă într-o altă țară pentru oportunități mai bune, din cauza aflării sub jurisdicția unei altei țări cu reguli sociale și economice diferite.

Era mobilă este un joc despre libera circulație în Uniunea Europeană și diferite situații de viață prin care un jucător de la vârsta de 16 la 92 de ani poate întâmpina în timp ce există posibilitatea să se mute într-o altă țară decât în cea care locuiește la moment (ex. motiv că partenerul/a a obținut un job mai bun în altă țară UE).

Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât mai mare venit e posibil să ai (depinde dacă te afli pe traiectoria Viață ușoară sau Viață complicată), dar scorurile de sănătate descresc treptat. În dependență de norocul jucătorului, cardurile de situații pe care le ridică, cât de repede avansează pe laturile pătratului – care reprezintă 28 de țări ale Uniunii Europene și Moldova – cu atât sunt șansele mai mari de câștig. Jucătorul care ajunge la pensie (vârsta 92 în jocul nostru) cu cei mai mulți bani este învingătorul.

Irina Burlacu
Irina Burlacu

mobility

Era Mobilă este un nou joc de masă dezvoltat în baza unor cifre reale pe venituri, taxe și beneficii a statelor member din UE, jocul a fost apreciat de reprezentanți de la Comisia Europeană ca fiind o idee „fantastică”.

„Era Mobilă a fost dezvoltat cu ajutorul indispensabil al fratelui meu Alexandru Burlacu, căruia îi sunt extrem de recunoscătoare. Sper în curând să urmeze o versiune în romană și evident.. am inclus și Moldova pe hartă, măcar aici să aparținem Uniunii Europene” spune Irina.

mobility3

mobility2

Researchista la TEDxMaastricht

„În câteva luni, urmează lansarea unui alt produs de care sunt pur și simplu încântată. Acesta poate fi folosit de oricine, oriunde și oricând, dar păstrez suspansul pentru alt interviu”, remarcă Irina.

„Apreciez enorm suportul și interesul publicului de acasă în Cercetare. Plus că, vin dintr-o familie de profesori, n-am dezvoltat niciodată vreo afacere, este o adevărată provocare și domeniul științific este unul foarte.. delicat, care îl simt ca un camp plin de mine ”, conchide Irina.

Researchista e pentru toți cei care vor să afle mai multe despre Cercetare și stilul de viață ai celor care fac cercetare, fiindcă Cercetarea contează. Nu mai trăim în epoca în care oamenii de știință sunt doar cei cu părul cărunt și ochelari. Faptul pe care public larg deseori îl ratează din această imagine stereotipizată despre oamenii de știință sau cei ce fac Cercetare este că ei produc cunoștințe noi, iar cunoștințele ce sunt? Putere… Ești puternic dacă știi cum să-ți rezolvi problema. Fii aproape de Researchista și fă un pas să cunoști mai multe despre ce e Cercetarea de fapt și ce poți faci cu ea pentru a progresa”

Photo Credit: Irina Burlacu
Photo Credit: Irina Burlacu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente