15 motive să nu ratezi Yard Sale #50 „Flora & Fauna” de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

8 ярд  (6)

La fiecare ediție Yard Sale am arătat cât de frumos este Chișinăul, iar cea de-a 50-a nu va fi o excepție! De această dată vă invităm într-un loc cu adevărat deosebit. Nu este trecător care să stea cu ochii în telefon mergând pe acolo, oricare va încetini pasul, chiar dacă întârzie la job, sau va regreta că nu are timp pentru a trece dincolo de ușă. Nu poți trece indiferent pe lângă una dintre cele mai frumoase clădiri din capitală – Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Așadar, vă așteptăm pe 31 iulie, să descoperim împreună flora și fauna Republicii Moldova și, chiar dacă nu e nevoie, vă prezentăm peste zece motive de ce ar trebui să ne fiți alături în această zi.

#1. Un pic de istorie

8 ярд  (1)

Istoria muzeului începe tocmai în 1889, când Zemstva Basarabiei a organizat Expoziția Agricolă și Industrială, care a și stat la baza fondării lui. După acel eveniment, exponatele au fost duse în Sank-Petersburg, iar din acel eveniment nimeni nu mai putea contesta necesitatea unui muzeu.

Primul sediu al Muzeului a fost în clădirea Upravei Zemstvei, pe str. Șciusev. La începutul secolului al XX-lea, spațiul a devenit neîncăpător pentru exponatele acumulate și F. Osterman, primul custode al Muzeului s-a adresat Zemstvei cu propunerea de a lărgi spațiul muzeal. Zemstva, în frunte cu baronul A.F. Stuart a susținut această idee, propunând pentru construcția Muzeului o parte a cartierului ocupat de Uprava Zemstvei, sectorul mărginit de străzile Sfatul Țării și Kogălniceanu.

#2. Arhitectură islamică la Chișinău

islam1

Spre deosebire de multe clădiri din oraș, edificiul de pe str. Kogâlniceanu 82A a fost gândit de la bun început pentru a găzdui un muzeu. Clădirea a fost construită în anii 1902-1905, după proiectul arhitectului Vladimir Țîganco. Construcția Muzeului a fost terminată în 1905, inaugurarea a avut loc în iunie 1906.

Autorul proiectului clădirii a apelat la arhitectura islamică, în varianta Țărilor Magribuluim realizând un monument arhitectural în stil pseudo-mavrin. Decorația plastică a interioarelor este deosebită, datorită vitraliilor policrome în spiritul artei orientale. Treptele, colonetele, îngrădirile din fontă, elemente decorative ale pereților, ornamente epigrafice în stil naskh, toate creează o atmosferă incredibilă în incinta și-n afara muzeului.

#3. Exponate unice în toată Europa

Ceea ce, probabil, nu știți este că MEIN a fost fondat ca muzeu agricol, cu scopul de a le arăta oamenilor cele mai bune culturi și cele mai noi unelte și mașini agricole, dar și metodele de combatere a dăunătorilor culturilor. Deja la intersecția secolelor XIX-XX, muzeul devine cunoscut atât în Imperiul Rus, cât și în multe țări din Europa. Aceste succese se datorează activității fondatorilor muzeului – primului director, baronul Alexandru Stuart, doctor în filosofie și magistru în zoologie, și primului custode și preparator – Franz Ostermann – un bun cunoscător al muzeelor de peste hotare. Cu eforturile celor doi entuziaști, muzeul se transformă treptat într-o instituție de talie europeană.

Un lucru curios este și că Franz Ostermann, originar din Cehia, a dedicat 14 ani de viață confecționând exponatele muzeale de animale și plante.

#4. Expoziții permanente

2 молдавская свадьба

Denumirea de Muzeu Național de Etnografie și Istorie Naturală și-o primește abia în 1991, când  instituția revine treptat în albia sa firească după perioada sovietică și își creează o imagine nouă, demnă de tradițiile internaționale. Iar în anul în anul 1994, inaugurează expoziția permanentă, cu genericul „Natura. Omul, Cultura”. Fiind printre cele 56 de muzee din 23 de țări ale Europei, cu toate greutățile perioadei de tranziție prin care trece Republica Moldova, muzeul continuă să dezvolte cultura muzeistică din țară.

Aici puteți vizita circa 1500 de mii de piese, zeci de expoziții unde să descoperiți lumea animală și vegetală, dar și îndeletnicirile populației. Undele dintre acestea au fost expuse în multe țări din Europa, Asia, America și Africa.

#5. Omul. Cultura

12 книга

Datorită expoziției permanente „Natura. Omul. Cultura”, pe o suprafață de 2000 m.p. putem descoperi, la diferite etape, cum s-a dezvoltat societatea, evoluția lumii organice, cum a început omul să utilizeze resursele natural și multe alte chestii curioase.

Hoinărind prin sălile muzeului veți putea vedea exponate care datează încă din 1885. De exemplu, o bufniță împăiată chiar de Ostermann, datorită căruia MNEIN a devenit cunoscut pentru exponatele sale unice. Măiestria excepțională a naturalistului în confecționarea exponatelor de animale și plante prezintă un interes deosebit, precum și amplasarea naturală a grupurilor de animale cu respectarea condițiilor de trai ale fiecărei specii. Mai mult, rețeta multor preparate anatomice au rămas cunoscute doar omului de știință Ostermann.

#6. Gigantul dinoteriu

3 динотерий 2

Încă un lucru care face MEIN-ul nemaipomenit este scheletul unui Deinotherium gigantissimum. Numele este cu adevărat sugestiv, nu de alta dar acesta are șase metri în lungime și patru metri în înălțime. Acesta a fost descoperit în anul 1961 lângă satul Pripiceni-Rezeși, raionul Rezina.

Dinoteriul a apărut pe globul pământesc cu 25 milioane de ani în urmă, cu mult înainte mamuților. Deci, fiți atenți să nu-I confundați. În general, pentru arheologi este o adevărată sărbătoare să descopere un schelet de dinoteriu, darămite când cel din Moldova este cel mai mare și cu cele mai multe detalii găsite. Pe întreg continental european mai putem vedea un schelet de dinoteriu în Kiev, Azov, Viena, România și Franța.

#7. Eternal Colors

10 выставка 3

Pe lângă expozițiile permanente, lucrătorii muzeului au grijă să aducî și ceva nou la ei acasă. Recent, a fost inaugurată expoziția „Culori Eterne / Eternal Colors”. Zece 10 artiști din Moldova, Franța, Bulgaria, Rusia și Bahrain și-au pus ca scop să identifice diversitatea etnosului prin universul ideatic și cromatic.

Expoziția se va încheia pe 14 august, dar puteți s-o vizitați alături de noi chiar în această duminică.

#8. Harta reliefată a Moldovei

sale1

Dacă nu ați avut niciodată ocazia să zburați cu avionul, nu vă întristați. La MEIN, puteți vedea întreaga țară cu frumoasele dealuri și câmpii, orașe și cătune. Harta reliefată a republicii a fost efectuată în 1980 de topograful Iurii Belenkii. Harta ocupă o sală expozițională. Fiți atenți, acolo puteți petrece o zi întreagă, nu cumva să ratați Yard Sale-ul!

#9. Colecția Botanică

Exclusivitatea pieselor expuse în MEIN pare să nu aibă limite. Aici găsiți tezaurul de la Cărbuna cu bijuterii din aramă, găsite în anul 1961, scoică și piatră din a II jum. a mileniului IV, vase pictate, salbe de colț de cerb, mărgeluțe de piatră albă din perioada Cucuteni-Tripolie, podoabe și armuri, bijuterii getice de argint și multe alte mărturii ale istoriei noastre.

#10. Grădina Botanică a Muzeului

8 ярд  (4)

Și-a deschis ușile la începutul secolului XX, pornind de la grădina -parc, pentru a prezenta, desigur, la o scară redusă, flora spontană din toate zonele Basarabiei. Așadar, după ce ați văzut expozițiile din incinta muzeului, ieșiți afară și admirați „pe viu” expozițiile muzeale. Pe o suprafață de 750 m.p., găsiți tipurile principale de vegetație silvică, de stepă și acvatică de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv plantele rare şi pe cale de dispariție.

Tot aici se află arbori incluși în lista monumentelor naturii ocrotite de stat, un foișor de lemn și un havuz construit în anul 1889, de A. Bernardazzi, incluse în lista monumentelor de arhitectură de importanță națională.

#11. Vivarium

7 виварий 3

A fost creat în anii 2000-2008, în Cadrul Grădinii Botanice a Muzeului, în colaborare cu Fundația pentru Ocrotirea Păsărilor. Totuși, pe lângă păsări rare, decorative și exotice, vizitatorii pot vedea acolo pești şi reptile, în total peste 60 de tipuri de vietăți.

A fost deschis pentru publicul vizitator la 18 mai 2008. Accesul este din strada Maria Cibotari, 7.

#12. Muzeul într-o carte

O vorbă din popor spune că sunt trei tipuri de cadouri – bune, rele și o carte. Chiar la intrarea în muzeu, o puteți cumpăra pe cea în care este descrisă întreaga istorie a muzeului, la prețul de doar 50 de lei. Astfel, atunci când veți dori să recomandați cuiva o vizită la muzeu, veți avea și o dovadă clară. Cartea este editată atât în limba română, cât și în engleză, pentru turiști.

#13. Yard Sale # 50 „Flora & Fauna”

13 yard sale

Yard Sale  a știut mereu să surprindă și să-și distreze vizitatorii, iar aniversarea aceasta nu va fi o excepție. Vom sărbători în curtea celui mai vechi și frumos muzeu din oraș. Nu vor lipsi tradiționalele târguri de lucruri extraordinare, master-class-uri, teren de joacă pentru copii, food court-ul pentru toate gusturile, fie consumatorii de carne, fie vegetarieni, precum și licori pentru cei mici și mari… Și astea sunt doar câteva din ce v-am pregătit! Desigur, muzica și discuții cu oameni faini întinși pe bean-bag-uri, cursuri și ateliere diverse – de la utilizarea plantelor sălbatice în gătit, până la excursii captivante prin Moldova.

Yard Sale-ul va începe la ora 13:00, deci ca să reușiți să vizitați și muzeul veniți mai devreme. La ora 17:30, ușile muzeului se vor închide, dar vă puteți plimba pe acolo până la 18:00. Noi, însă, vom continua distracția până la 9 seara. Pentru mai multe informații despre eveniment urmăriți pagina evenimentului.

#14. Foto, selfie, foto selfie!

9 фотосессии

La intrarea în muzeu veți observa un indicator care interzice fotografiatul. Dar nu vă faceți griji, achitând taxa de 15 lei, veți putea fotografia întreg muzeul și pe voi în el alături de pomul vieții, de păsările împăiate, de covoarele nemaipomenite sau de majesticul dinoteriu… În curtea muzeului, veți găsi o moară, câteva cruci din piatră și alte artefacte deosebite.

Știm că sunt multe de toate, dar nu cumva să ratați și cele două locuri special amenajate pentru cei pasionați de fotografii și selfie-uri! Noi nu spunem nimic de două special creat pentru a Rabat locatii fotografie curte. Primul spațiu amenajat va complementa atmosfera muzeală, iar cel de-al doilea va fi interactiv și va aminti că sărbătorim a 50-a ediție.

#15. Intrarea

11 вход

Intrarea în Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală costă doar 10 lei. Pentru studenți, pensionari și invalizi – 5 lei, iar pentru elevi – 2 lei. Intrarea în Vivarium se face de pe strada M. Cibotari și costă 20 de lei. Ce poate fi mai accesibil pentru a vedea atâtea minunății?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente