Care este durata medie a vieții în Republica Moldova? Ce spun statisticile

1
Foto: foto 1: exitwebphoto.blogspot.com foto 2: today.md

Durata medie a vieţii în Republica Moldova în anul 2015 a constituit 71,5 ani, inclusiv la bărbaţi – 67,5 şi la femei – 75,5 ani. Durata medie a vieţii populaţiei din mediul urban este mai mare cu circa patru ani comparativ cu mediul rural. Aceste date au fost oferite de Biroul Național de Statistică, printr-un comunicat de presă.

În acest an s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului decedaţilor comparativ cu anul 2014, rata mortalităţii constituind 11,2 decedaţi la 1.000 de locuitori. Rata mortalităţii infantile, de asemenea, a fost în creştere, fiind de 9,7 decedaţi în vârstă sub un an la 1.000 de născuţi vii. Prin urmare, indicatorul speranţa de viaţă la naştere s-a schimbat nesemnificativ în comparaţie cu anul 2014.

Referindu-ne la acest aspect, menționăm că începând cu anul 2005, an în care s-a înregistrat un nivel înalt al mortalităţii generale şi al celei infantile faţă de anii precedenţi, se înregistrează o creştere a speranţei de viaţă.

În anul 2013, acest indicator a înregistrat valoarea maximă în perioada analizată. Creşterea semnificativă a speranţei de viaţă a fost influenţată de scăderea mortalităţii generale până la 10,7 decedaţi la 1.000 de locuitori, şi a celei infantile, care a constituit 9,5 decedaţi în vârstă sub un an la 1.000 de născuţi vii.

Conform datelor biroului, în 2015, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu opt ani. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor. Totodată, în anul 2015, durata medie a vieţii populaţiei din mediul urban a fost mai mare decât a celei din mediul rural, respectiv cu 4,2 ani pentru bărbaţi şi 3,7 ani în cazul femeilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente