Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei lansează astăzi, 18 iulie, primul proiect de colectare publică de bunuri „Banca de haine”. Scopul proiectului este promovarea solidarității și ajutorarea oamenilor nevoiaşi printr-un mecanism utilizat eficient în mai multe țări ale lumii.

În prima etapă de proiect, în cinci sectoare ale Chișinăului vor fi amplasate cinci boxe special amenajate de colectare a bunurilor. Boxele, parte a proiectului „Banca de haine”,  sunt o premieră pentru Republica Moldova. Conform standardelor internaționale, acestea întrunesc toate condițiile pentru a oferi siguranță donațiilor. Grație proiectului „Banca de haine”, oamenii care vor să facă o donație de bunuri vor avea la îndemână un instrument accesibil ce va facilita procesul de donație.

Photo Credit: Facebook/Misiunea Socială „Diaconia”

Photo Credit: Facebook/Misiunea Socială „Diaconia”

Igor Belei, director Misiunea Socială „Diaconia”: Obiectivul proiectului este promovarea solidarităţii şi atingerea unui un alt nivel de maturitate a omenirii. Astfel, vom putea demonstra că, după mai mulți ani în care ne-am obișnuit să primim ajutoare externe, este timpul ca și noi, în interiorul societății noastre, putem întinde o mână de ajutor aproapelui. Este un efort al Diaconiei,împreună cu partenerii, de oferire a unui mecanism prin care fiecare poate face un gest de milostenie. Este o provocare și pentru Diaconia – acesta reprezentând un exercițiu de încredere a oamenilor în noi. De-a lungul timpului, am reușit să demonstrăm că gestionăm donațiile profesionist și transparent în susținerea celor nevoiași.

Diaconia îndeamnă oamenii care vor să facă o donație să respecte câteva reguli:

–          Hainele trebuie să fie curate și îngrijite. 

–          Să fie lucruri și bunuri ce pot fi donate și utilizate cu demnitate. 

–          Donațiile trebuie depozitate în pungi. 

–          Sunt permise în calitate de donații: haine, încălțăminte, jucării, lenjerie de pat. 

Mihaela Drăgan, specialist marketing Moldretail Group: Un punct important al priorităţilor noastre este să oferim zâmbete, atât celor care fac cumpăraturi, cât şi celor mai nevoiaşi. Astfel, Misiunea Socială „Diaconia” împreună cu Linella şi, desigur, cu aportul clienţilor noştri,  vrem să îndemnăm oamenii să contribuie la redarea unui zâmbet pe fața unui om mai trist.

Produsele colectate în boxele de donaţii ajung în garderobele sociale din parohiile Mitropoliei Basarabiei, la depozitul de bunuri „Aproape de Aproapele” (Chişinău), precum şi la organizaţiile partenere ale Misiunii Sociale Diaconia.

Photo Credit: Facebook/Misiunea Socială „Diaconia”

Photo Credit: Facebook/Misiunea Socială „Diaconia”

Locaţia boxelor în Chişinău:

acestea sunt amplasate în preajma magazinelor Linella, de pe următoarele adrese: Linella 4,  bd. Moscova, 10/1, Linella 5, str. Onisifor Ghibu 7/2, Linella 20, str. Ion Dumeniuc, 12Linella 36- Botanica,  str. Decebal 59Linella 39, Telecentru- str. Miorita 11.

 

Depozitul de bunuri „Aproape de Aproapele”- o nouă viaţă pentru bunurile uzate

În 2015, la depozit au fost donate cca 2 tone de produse, iar de serviciile proiectului au beneficiat 456 de persoane, dintre care 247 de familii social-vulnerabile, 77 de mame solitare, 106 de persoane în etate și 26 de oameni fără adăpost.

Garderobele sociale în localităţile rurale – un sprijin important pentru oamenii nevoiaşi.

  1. Garderoba socială de la Ucrainca

La iniţiativa părintelui Serghei Ceban, parohie a Mitropoliei Basarbiei în satul Ucrainca din raionul Căuşeni, a fost deschisă o garderobă socială de unde localnicii pot veni să-şi aleagă o haină pe care nu şi-o pot permite să o cumpere. Funcționează de doar 5 zile, timp în care deja 70 de persoane au venit să-și aleagă haina de care au nevoie.

  1. Garderoba socială din Coşcalia (Căuşeni)

Scopul garderobei sociale este de a susține persoanele din familii social-vulnerabile, familii cu mulți copii, bătrâni și persoane cu o situație materială precară. Astfel, la  un an de zile de când activează, garderoba socială a devenit un serviciu de asitența căruia au beneficiat mai bine de 150 de persoane din localitate.

Photo Credit: Facebook/Misiunea Socială „Diaconia”