(foto) Flori, fructe sau iarbă proaspăt cosită. Ce arome s-au putut simți la o nouă degustație „Wine Live”

DSC_3180

De la „primul nas”, așa cum îi zic francezii primei încercări de a identifica aroma unui vin, și până la dezlănțuirea simultană a miilor de gusturi într-o singură picătură, sâmbătă seara, la terasa de la BEEF. Meat&Wine, cele mai distinse vinuri albe și rosé s-au întrecut pentru a câștiga simpatia vizitatorilor unui nou eveniment de degustare Wine Friendly.

Degustarea a fost moderată de către somelierul Andrei Țurcanu, cel care a reușit să satisfacă curiozitatea tuturor celor interesați de cultura degustării vinului, și care au ales să petreacă o seară văratică de weekend pe note de jazz, blues, fetească sau pinot.

Au fost degustate, după cum urmează, vinuri lansate în premieră în primăvara anului 2016 și care se asociază organic cu perioada de vară, printre care și vinuri certificate în premieră cu Indicație Geografică Protejată.

DSC_3180

Feteasca Regală, Chateau Vartely 

DSC_3126

Somelierul Andrei Țurcanu a ales să înceapă seara cu Feteasca Regală de la Chateau Vartely. „Să nu vă fie teamă să spuneți ceea ce simțiți în vin – asta e ceva individual”, i-a îndemnat el pe oaspeți, care au descris vinul ca fiind de culoare galben pal, potrivită pentru orice vin tânăr.

Vinurile albe, în majoritate, sunt scăldate în arome de flori, fructe albe, iar unele soiuri pot da și o aromă vegetală, cum ar fi aroma ierbii proaspăt cosite sau cea a frunzei de coacăză. Feteasca se rotește în jurul aromelor de caise necoapte sau a citricilor. Temperatura recomandată pentru servire este de 8-10 grade. Motivul este că anume la această temperatură aciditatea se deschide mai bine și vinului i se accentuează nota de prospețime.

Rosé, Minis Terrios (din Fetească Neagră)

DSC_3136

Mai neobișnuit pentru vinurile roze, Feteasca Neagră, un soi vechi de struguri, pare să fie un ingredient de succes pentru cei de la Minis Terrios, care au ales anume acest soi pentru rosé-urile lor. „Consumatorul nostru se obișnuiește repede cu ceva bun și dorește în același ritm ceva și mai bun. Din acest motiv, vinificatorii vor fi mereu în goană după produse exclusiviste”, este de părere Andrei.

Vinurile Rosé, ca și cele albe, trebuie consumate rapid. N-o să găsiți la nimeni în colecție un vin roz, pentru că acest vin nu se îmbunătățește cu trecerea timpului, iar în doi-trei ani i se pot pierde proprietățile. Ce ne așteptăm de la un vin roz? Ne așteptăm să fie proaspăt, ușor, un vin de vară, care se asociază cu toate bucatele cu care se asociază vinurile albe și cu câteva cu care se asociază vinurile roșii.

Aromele pe care le întâlnim aici: pomușoare, căpșuni, zmeură, cireșe albe. „Prin aromele descoperite aici, mi-am amintit de copilărie”, a remarcat unul dintre oaspeți.

Rosé, MIMI (din Cabernet Sauvignon)

DSC_3132

A urmat în pahare un rosé deschis pal. Se spune că asta este și culoarea unui veritabil rosé din Provence, ceea ce este caracteristic pentru  majoritatea țărilor Europei de Vest. „Vinurile rosé le veți găsi mereu în sticlă transparentă, pentru că atunci când cumperi un vin roz numaidecât trebuie să-i vezi culoarea”, spune somelierul. Poate fi greu să definești culoarea precisă a unui rosé, întrucât se îneacă în mai multe nuanțe. „Acesta însă este un rosé cu note cremoase de caramelă sau frișcă. În gust, depistăm zmeura”.

Temperatura de servire este recomandat să nu depășească 10-12 grade. Anume la această temperatură, vinul ne arată de ce este în stare.

Pinot Grigio, Albăstrele

DSC_3130

Primele trei vinuri au fost urmate de un al patrulea din categoria albe. „Punctul forte al acestui vin este aciditatea, pentru că la orice vin alb aciditatea este coloana vertebrală. Vinul alb lipsit de aciditate este un vin pierdut. Aciditatea pe care o simțim în post gust nu putem spune că ne atacă, dar oferă o prospețime aparte vinului, este o aciditate binevenită.”

Arome de pepene galben, miere, mere albe – este ceea ce au simțit majoritatea oaspeților care l-au degustat.

Vinul poate fi servit ca aperitiv, înainte de mâncare. De asemenea, poate fi folosit și la potolirea setei.

Riesling Ice Wine, Asconi

DSC_3134

Ultimul vin degustat, dar nicidecum cel din urmă, a fost vinul Ice, numit și regele vinului alb. Patria acestui tip de vin este Germania, pentru că, în perioada medievală nemții aveau parte mereu de prea puțin soare. Din astă cauză, vinificatorii lăsau strugurii pe câmp până târziu, până ce s-a întâmplat că, odată, aceștia au prins înghețurile. Totuși, ei au strâns strugurii așa înghețați și au făcut o descoperire ce astăzi îi face campioni la Ice Wine pe canadieni, cărora clima le permite să producă acest tip de vin. Este important de știut că, producătorii de Ice Wine nu fac asta pentru profit, dar pentru nume și imagine. Pentru piața noastră, vinul este un produs relativ nou, a apărut aici din 2002.

De ce Riesling? Pentru că este un soi care se ține mult pe ciorchine. Însă pentru asta, trebuie lăsați doar strugurii sănătoși. Apar mai multe riscuri: fie că pot să nu fie înghețurile necesare sau strugurii pot fi distruși de păsări. Ce se întâmplă mai departe? La temperaturi de -6 până la -8 grade, apa (care constituie 55 – 80 % din bobițe) se cristalizează. Ulterior, poate fi extras doar nectarul din struguri. Așa se produce vinul-rege, care poate fi el însuși un desert. „Îl puteți însoți doar cu ceva mai puțin dulce decât vinul.”

DSC_3341

După o degustare de-a dreptul amețitoare, vizitatorii au dat preferință celui din urmă, rămânând să-l savureze la terasă, în atmosfera liniștitoare de muzică live.

Doina: „Ice wine-ul mi-a plăcut cel mai mult, pentru că în general prefer vinurile dulci. Azi am învățat multe detalii despre cum se consumă vinurile, cum se prepară, originile unora. Probabil mai am nevoie de mai multe master class-uri de degustare de genul dat pentru a-mi cultiva și mai mult deprinderea de a aprecia cu adevărat un vin”.

Ana: „Mi-a plăcut foarte mult Pinot Grigio și Ice Wine. Eu cred că Ice Wine-ul este bun, indiferent de producător. Este mai deosebit. În general, nu aș zice că există vin bun sau vin rău, este doar vin pe placul meu”.

DSC_3202

La următoarea cină ați putea participa și Dvs. Pentru aceasta este suficient să urmăriți pagina Wine of Moldova și să vă înscrieți la degustările viitoare.

***

„Wine Friendly” este un program complex, ce vizează publicul larg, proprietarii de localuri și vinificatorii deopotrivă, iar, mai întâi de toate, este o distincție oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune localuri din țară, care, în urma unui proces riguros de evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

Campania este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și se desfășoară în perioada iunie-iulie 2016.

DSC_3461

DSC_3425

DSC_3325

DSC_3269

DSC_3242

DSC_3230

DSC_3218

DSC_3162

DSC_3115

DSC_3120

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente