Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat astăzi la 9 ani de pușcărie pentru trafic de influență şi corupere pasivă. Sentința a fost citită acum câteva minute de magistrații Judecătoriei Buiucani, la opt luni de cânt politicianul se află în arest. Anterior, procurorul Adriana Bețișor a solicitat în instanță o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru Filat. Cei trei magistrați care au examinat dosarul fostului premier au fost Andrei Nicul­cea, Galina Mos­cal­ciuc şi Ser­giu Lazări.

De menționat că Vlad Filat a fost condamnat pentru trei capete de acuzare, la 4, 8 și la 9 ani. Aceste termene de închisoare au fost cumulate.

Totodată, Filat va mai achita o amendă în valoare de până la 3.000 de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei și îi vor fi confiscate bunurile obținute ilegal. Printre acestea se numără mașini, imobile, terenuri, conturi bancare. Acesta a mai fost privat și la dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un teremen de 5 ani. Totodată lui Filat i se vor retrag toate distincțiile acordate prin decret prezidențial.