Candidații la bacalaureat au susținut astăzi proba la limba străină. La această probă de examen au fost admiși 18.171 de candidați, dintre care circa 2.000 sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Deoarece au încercat să copieze sau pentru că aveau asupra lor telefoane ori căști, 9 candidați au fost eliminați de la examen, față de 13 candidați – la proba respectivă din sesiunea 2015.
Referindu-se la încălcările înregistrate pe parcursul desfășurării probei de examen, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare Anatol Topală a menționat că Ministerul Educației deține mecanismele necesare pentru identificarea tuturor persoanelor care încearcă să fraudeze bacalaureatul.
„Cu părere de rău, pe unele rețele de socializare au fost publicate imagini cu testele de la proba de astăzi. Deja am identificat centrul de bacalaureat unde au fost făcute pozele. Este vorba despre Liceul teoretic „A. Pușkin” din raionul Ungheni. De asemenea, a fost identificat și asistentul care a permis fotografierea testelor. La momentul actual organele de poliție investighează dacă au mai fost implicate și alte persoane în procesul de fraudare. Vom convoca în ședință membrii Comisiei Naţionale de Examene pentru a discuta și a decide asupra sancțiunilor care vor fi aplicate în acest caz”, a precizat sursa citată.
Anatol Topală a subliniat că orice tentativă de fraudare este identificată imediat de către Ministerul Educației și i-a îndemnat pe candidați, dar și pe toți actorii implicați în procesul de organizare a examenului de bacalaureat să manifeste responsabilitate și corectitudine.
Totodată, Ministerul Educației face un apel către mass-media să nu provoace elevii la acțiuni mai puțin corecte prin solicitarea conținuturilor testelor de la examene și să nu încurajeze publicarea testelor. Probele la examenul de bacalaureat durează 3 ore și nu se finalizează exact la ora 12.00, deoarece timpul se cronometrează din momentul în care toți candidații au primit testele.
Potrivit art.3304 din Codul contravențional al Republicii Moldova, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat şi/sau a soluţiilor la acestea până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia, se sancţionează cu amendă de la 50 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
Următoarea probă de examen va avea loc marți, 14 iunie, la disciplina de profil.