Proiectul a două liceene din Moldova, premiat de compania „GoDaddy”, la concursul Intel ISEF 2016

cof
Foto: cof

În cadrul Concursului internațional ”Intel Science and Engineering Fair 2016” (Intel ISEF 2016), desfășurat în perioada 8-13 mai, în SUA, Phoenix, Arizona, unul dintre cele două proiecte prezentate de Republica Moldova a fost premiat de către renumita companie „GoDaddy”.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației Angela Prisăcaru, proiectul liceenelor Diana Marusic și Emilia Savva, intitulat „ByMySelf Encryption Algorithm”, a obținut un premiu special în valoare de 1500 USD, oferit de compania „GoDaddy”, care este cel mai mare furnizor de tehnologie dedicată micului business.

Diana Marusic și Emiliei Savva sunt eleve la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău. Fetele au propus un algoritm de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Algoritmul poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola are acces la date, nu și administratorul rețelei.

Cel de al doilea proiect care a reprezentat de țara noastră la Intel ISEF 2016 a fost al lui Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Tânărul a propus o metodologie creativă de dezamorsare a minelor și a artileriei neexplodate, de orice tip.

Ediția 2016 a Concursul internațional Intel ISEF a reunit peste 1700 de elevi din peste 75 de țări.
Republica Moldova a participat pentru a patra oară la această competiție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente