(foto) Cum arată viitorul prin prisma invențiilor expuse la InfoInvent

collage3
Foto: Expoziții de invenții la Moldexpo

Timp de câteva zile, Centrul expozițional „Moldexpo” este gazdă a celor mai inovative idei venite de la diferite companii și asociații autohtone sau de la inventatori particulari. Echipa #diez a acceptat provocarea de „a vedea viitorul cu ochii” și îți arată și ție cum arată acesta.

Roboței cu senzori pentru funcții speciale, softuri ingenioase, soiuri noi de plante și alte aparate ce au la bază tehnologii moderne – iată ce poți vedea la cea de-a XIV-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”.

Potrivit lui Octavian Apostol, directorul AGEPI, instituția organizatoare a evenimentului, scopurile acestei expoziții sunt:

# de a susține și de a promova activitatea inovațională;
# de a atrage investiții în activitatea de inovare și transfer tehnologic;
# de a promova proiectele de implementare a invențiilor, tehnologiilor și produselor creative în economia națională;
# de a dezvolta cooperarea tehnico-științifică regională și internațională;
# de a încuraja parteneriatele business-știință.

Aici am întâlnit-o pe Diana Marusic, care ne-a explicat și ne-a demonstrat cum funcționează proiectul prezentat de echipa ei. Sistemul ce recunoaște gesturile are la bază o „mănușă magică” conectată la un soft pe calculator și poate înregistra orice gest pe care îl face mâna ce poartă mănușa în cauză. „Softul ar putea fi folosit de persoanele cu dizabilități care comunică prin semne. De asemenea poate fi folosit pentru a controla sistemele 3D sau la realizarea de prezentări”, ne-a spus tânăra. Diana ne-a arătat cum cu un simplu gest, efectuat de la distanță, o persoană ce are de făcut o prezentare poate schimba slide-urile, spre exemplu. Odată înregistrat, același gest va fi recunoscut de program atunci când purtătorul mănușii îl va repeta.

Nicu Grama un alt tânăr prezent la expoziție ne-a arătat un aparat de convertire a energiei electrice, care nu doar că folosește o lampă cu până la 30 % mai economă decât cele tradiționale, dar și este realizată pe baza a mai multor piese uzate dintr-un calculator vechi.

Am făcut cunoștință în cele ce urmează cu roboțelul multifuncțional al echipei Liceului Academiei de Științe din Moldova, care poate fi controlat de la distanță. De asemenea ochii, vocea și chiar roțile ce-i servesc drept picioare roboțelului, toate au funcții aparte ce pot fi folosite în diferite domenii, ne asigură membrii echipei.

Nu departe, l-am întâlnit și pe Iurie Marusic, care a adus la expoziție un avion controlat de un autopilot. Domeniile de utilizare sunt diverse. În agricultură, de exemplu, ar putea servi drept un dispozitiv de monitorizare a unei plantații din punct de vedere a necesităților de irigare sau de completare a procesului de semănare. Ar putea fi folosit și la stingerea incendiilor, ne spune Iurie, folosind în acest sens o cameră ce ar depista focarele existente.

Expoziția a întrunit invenții atât din diferite domenii, cât și destinate diferitelor scopuri și utilități, inclusiv pentru necesități stringente. Spre exemplu, Asociația Invalizilor și Pensionarilor „Vediam” a propus câteva tipuri de dispozitive electrice mobile pentru a facilita modalitățile de deplasare a persoanelor ce au probleme locomotorii.

Expoziția va fi deschisă și mâine pentru cei care nu au reușit încă să vadă inovațiile prezentate. De asemenea, poți lua parte și la diversele evenimente incluse în agenda expoziției, pe teme relevante tematicii generale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente