Soluţia pentru a avea angajaţi mulţumiţi este să le dai cât mai multe zile libere, arată un studiu publicat recent de compania de cercetare Mercer LLC. Aceştia au realizat o analiză pentru a afla care sunt statele care oferă cele mai multe zile libere, respectiv sărbători legale.

Columbia are cele mai multe sărbători legale, astfel că angajaţii beneficiază, pe lângă zilele de concediu contractuale, de încă 18 zile nelucrătoare. La polul opus se află Mexic, cu doar 7 zile nelucrătoare pe an, scrie Business Magazin.

În clasamentul realizat de cei de la Mercer urmează India, tot cu 18 zile, Liban, Thailanda şi Coreea de Sud, cu 16 zile fiecare. Din punct de vedere geografic, regiunea Asia-Pacific se află în fruntea clasamentului, iar America de Nord pe ultimul loc.

În Europa, ţara cu cele mai multe sărbători legale este Finlanda, cu 15, urmată de Turcia, Malta, Rusia şi Spania (toate câte 14). România se află la mijlocul clasamentului, cu 12 sărbători legale.

În Republica Moldova, în 2016, bugetarii au 13 zile libere stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care nouă sunt în timpul săptămânii, celelalte patru fiind în weekend. Astăzi este zi liberă, fiind marcată Ziua Victoriei asupra fascismului, ziua Europei și Paștile Blajinilor. Până la sfârșitul anului, angajații moldoveni se vor mai bucura de încă patru zile libere: Ziua Independenței (27 august: sâmbătă), Sărbătoarea Limba noastră (31 august: marți), Hramul orașului Chișinău (14 octombrie: vineri), Crăciunul pe stil nou (25 decembrie: duminică).