(foto) „Ora Planetei” sau 60 de minute de respiro pentru Pământ a fost celebrată la Chișinău

новый коллаж 01

Chișinăul s-a alăturat, aseară, la cele 7.000 de orașe din alte 160 de țări pentru a oferi 60 de minute de respiro Pământului în cadrul acțiunii mondiale „Ora Planetei”. Astfel, începând cu ora 20.30, pe strada Eugen Doga s-a dat start deconectării luminilor în toate sediile instituţiilor subordonate administraţiei publice locale.

Mai mulți chișinăuieni au susținut această acțiune stingându-și luminile în locuințe și venind pe strada pietonală, unde de la ora 18.30 până la 21.30 a fost organizat un concert. Cu două ore înainte de stigerea luminilor, pe scenă au evoluat mai mulți artiști care au încântat publicul solidarizat cu inițiativa globală de mediu.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului în parteneriat cu Ministerul Apărării. Concertul propriu-zis a inclus un recital de tobe, nai și chitară, completate de fire-show, momente de teatru non verbal, evoluarea orchestrei Ministerului Apărării. Astfel, în timpul indicat, pe scenă au evoluat actorii Teatrului municipal „Guguţă”. Totodată, a fost organizat un led show şi un recital de nai de Ştegan Negură, dar şi un fragment de teatru nonverbal. În nemijlocita apropiere de strada pietonală, pe aleea de pe bulevardul Grigore Vieru s-a desfăşurat un concurs de desen pe asfalt.

 

hhhhhhh

Prin această acţiune, Chişinăul susţine iniţiativa globală de mediu, care are drept scop sensibilizarea societăţii faţă de problemele ecologice. Iniţiativa reprezintă, în acelaşi timp, un îndemn de economisire a resurselor energetice, pentru a contribui la protecţia mediului şi diminuarea schimbărilor climaterice.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a fost cel care a început numărătoarea inversă. Acesta a spus: „Suntem la 20.30, ora la care fiecare stat din cele 170 de state care participă la această acțiune, timp de o oră este deconectată lumina. Toți cei care doresc să se alăture sunt bineveniți întotdeauna”, a precizat ministrul. În scurt timp, ministrul a început numărătoarea inversă și, astfel, centrul Capitalei s-a cufundat în beznă pentru o oră.

Luminile au fost deconectate inclusiv pe scenă, fiind înlocuite cu lumini naturale. Astfel, programul artistic a continuat pe întuneric. Mai mulți artiști au încântat publicul prezent cu un joc de focuri.

 

image 1

Deși afară era frig, spectatorii puteau să se încălzească cu niște ceai oferit gratuit de Ministerul Apărării. „Suntem în primăvară, dar astăzi este frig afară, astfel noi oferim acest ceai gratuit pentru cetățeni, ca aceștia să se mobilizeze și să fie alături de noi de Ora Planetei. Împreună putem să transmitem la mai mulți oameni mesajul să deconecteze lumina și să nu fie indiferenți față de mediul care ne înconjoară. Sănătatea este în mâinile noatre, căci tot ce facem pentru Planetă, facem pentru noi. În cadrul armatei naționale pentru o oră va fi, de asemenea, deconectată lumina. Armata națională este implicată și în lichidarea dezastrelor naturale. Asta ne afectează mult, deoarece tot omul suferă în urma atitudinii sale neglijente și vrem prin aceste acțiuni să prevenim aceste calamități”, a spus șeful adjunct al direcției logistice din cadrul Ministerului Apărării, colonelul Mariana Grama.

Ministerul Apărării nu doar a oferit ceaiul, dar a participat și cu un concert de jumătate de oră, oferit de Orchestra Prezidențială. Prin muzică și dans s-a transmis mesajul întregii comunități internaționale prin care se îndeamnă la solidaritate și la protejarea mediului înconjurător. Ministerul este partener al acestei acțiuni din anul 2010.

 

IMG_0394 3

În țara noastră „Ora Planetei” este marcată pentru al optulea an consecutiv. De asemenea, „Earth Hour 60+” a fost celebrată și la Parcul Dendrariu din Capitală. Acolo s-a organizat recital de tobe şi chitară, completat de fire-show.

Acţiunea mondială „Earth Hour 60+” reprezintă cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile. „Ora Planetei” este o acţiune globală, în cadrul căreia cetăţenii sunt îndemnaţi să stingă luminile şi aparatele electrice timp de o oră, în semn de neindiferenţă faţă de viitorul planetei. Scopul acţiunii nu constă doar în economisirea energiei electrice, dar aceasta reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport adus diminuării consecinţelor schimbărilor climatice.

Dacă în Republica Moldova s-ar deconecta energia electrică în toate localitățile din țară, atunci s-ar putea economisi 278 de mii de kilowaţi-oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii de metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 de tone de gaze cu efect de seră.

Pentru prima dată a fost consemnată în 2007, în oraşul australian Sidney, unde 2,2 milioane de oameni au deconectat toate aparatele consumatoare de electricitate din locuinţe, instituţii, sedii de companii, locuri publice, timp de 60 minute, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu consumul excesiv de energie şi cu poluarea provocată de emisiile gazelor cu efect de seră (GES).

bbbbbbbbbbbbbbhhhhIMG_0397 4IMG_0398 5IMG_0401 6IMG_0421 7IMG_0436 9IMG_0441 10jjjjjjjlllllllllmmmmmuuuuuuvvvvv

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente