Republica Moldova va marca pe 29 martie Ora Planetei

Avatar
Foto: PC: gasnaturalfenosa.md

Ora Pământului (n.r. Earth Hour) este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

Acțiunea Ora Planetei, care a devenit o tradiție în Republica Moldova, constă în stingerea luminilor, în mod simbolic, timp de o oră, pentru a atrage atenția asupra necesității reducerii impactului negativ al activității umane asupra mediului înconjurător.

Ora Planetei se sărbătorește în țara noastră din anul 2008, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment. La 31 martie 2007, la Sydney, 2 milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Ora Planetei, iar în 2010 – 4.500 de orașe din 128 de țări. În prezent, comunitatea de susținători ai Orei Planetei atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 150 de țări.

Dacă timp ce o oră, toţi consumatorii casnici din ţara noastră vor deconecta energia electrică, se vor economisi 278 de mii de kilowaţi-oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

Astfel autorități, agenţi economici şi simpli cetăţeni sunt chemați să întrerupă energia electrică între orele 20.30 și 21.30 în instituții publice, blocuri de locuit şi case particulare.

Republica Moldova va participa la „Ora Planetei“ pentru cel de-al șaselea an consecutiv. În această zi, în amplasamentul Grădinii Botanice, între 18.00 şi 22.00 vor fi organizate concerte, concursuri şi flash mob-uri. În cadrul evenimentului vor participa: Tania Cerga, Andy Oncea şi Elena Carafizi, Art Labyrinth, Tharmis. Totodată, Grădina Botanică anunţă Ziua Uşilor Deschise.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente