Importanța umidificatoarelor de aer pentru o locuință ecologică

aclimatizator

Umiditatea aerului din încăpere este un factor important atât pentru sănătatea omului, cât și pentru starea locuinței. Datorită izolării caselor, lipsei de aerisire și căldurii – nivelul de umiditate este mai scăzut.

Nivelul mic de umiditate creează disconfort, respirația este mai dificilă, dat fiind faptul uscării mucoasei nazale și a pielii. Umidificatoarele de aer au rolul de a echilibra nivelul de umiditate până la normele necesare. Acestea sunt o soluție bună și pentru camerele bebelușilor, care întâmpină mai mari greutăți din cauza umidității reduse.

Clasificarea umidificatoarelor de aer

Umidificatoarele de aer cu evaporare a apei reci: sunt recomandate pentru împrospătarea aerului, răcesc camera și ușurează respirația, sunt benefice pentru tratarea astmului și a alergiilor.

Umidificatoarele de aer cu evaporare a aburilor calzi: sunt o soluție bună pentru persoanele care au alergie la mucegai. La fel, ajută la păstrarea temperaturii calde din cameră.

Avantajele diferitelor tipuri de umidificatoare

Umidificatoare cu aburi reci:

#. Sunt destinate pentru încăperi mai mari, spre deosebire de cele cu aer cald, ce pot fi utilizate numai în camere mici.
#. Aerul rece este proaspăt și ușor de respirat, astfel este ideal pentru împrospătarea aerului din încăpere și în același timp, mărește umiditatea aerului.
#. Deoarece au un număr mai mic de componente, se curăță ușor și rapid.

Umidificatoare cu aburi calzi:

#. Sunt recomandate pentru tratamentul răcelii și al gripei.
#. Păstrează o temperatură înaltă în cameră.
#. Aburii calzi omoară germenii și bacteriile din aer, utilizându-se pentru persoanele cu astm.

Dezavantaje

#. Umidificatorul cu aburi reci: veți avea nevoie să schimbați periodic filtrul datorită depunerii de calcar pe componentele acestuia.
#. Umidificatorul cu aburi calzi: acesta necesită un control mai sporit atunci când se utilizează în preajma copiilor mici; are nevoie de curățare mai des decât umidificatoarele cu aburi reci.

S-a demonstrat științific că pentru ca oamenii să se simtă bine, nivelul de umiditate al locuinței trebuie să fie cuprins între limitele de 45% și 55%. Pentru a afla cu exactitate care e umiditatea din încăpere, utilizați un higrometru, care se comercializează în farmacii, iar pentru a menține un aer curat şi prielnic în casă dvs., folosiți sisteme de prelucrare a aerului. La fel, este recomandat să optați pentru modelele de umidificatoare cu ionizare, deoarece vor reduce din cantitatea de praf aflată în aerul camerei. Datorită generării ionilor negativi, se curăță particulele de aer de bacterii, viruși, praf etc. În camerele bebelușilor, este bine să utilizați umidificatoare cu ultrasunet. Acestea lucrează mai încet și nu vor deranja somnul copiilor.

La procurarea unui umidificator de aer alegeți modele calitative din magazine specializate. Optați pentru produsele cu o suprafață de acoperire mai mare, dacă în locuința dvs. sunt mai multe încăperi cu dimensiuni diferite; garanția pentru un produs bun trebuie să fie de minim 12 luni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente