Tot ce trebuie să știi despre virusul Zika: Lista țărilor care prezintă riscuri și sfaturi practice

zik-world-map_active_01-26-2016_web_2
Foto: Harta cu pericol înalt de transmitere a virusului Zika PC: www.cdc.gov

Un virus pe care mulţi oameni nu îşi dau seama că l-au contactat pune în alertă aproape un miliard de oameni. Este vorba despre Zika, un virus identificat pentru prima dată în 1947 în Africa, şi care acum se răspândeşte cu repeziciune în cele două Americi.

În lista statelor care prezintă riscuri se află Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala,Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela, transmite Mediafax.

Ce este virusul Zika

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin muşcătură de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale, scrie gandul.info.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simptome durează între două şi şapte zile.

 

Zika PC: www.ticotimes.net
Zika PC: www.ticotimes.net

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicaţiile acestei infecţii, în special cele care vizează femeile însărcinate. Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecţiei. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

În aceeaşi zonă au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) şi anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetuşii şi nou-născuţii mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika şi au contactat virusul. Numărul de microcefalii la nou-născuţi semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebeluşii născuţi cu astfel de malformaţii au murit în ultimul an. Totuşi, doar în șase cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.

Sfaturi practice

 

PC: www.businessinsider.com.au
PC: www.businessinsider.com.au

Cetățenilor moldoveni care se află sau doresc să călătorească în aceste zone li se recomandă măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor (atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector): purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămăşi cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.

Persoanele care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika în interval de trei săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă/ţară afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone.

Celor cu boli imune sau cronice severe, celor însoţite de copii mici, femeilor însărcinate li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.

Un vaccin până la sfârșit de 2016?

 

PC: zeenews.india.com
PC: zeenews.india.com

Un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucrează în prezent cercetători americani şi canadieni, ar putea să fie disponibil până la sfârşitul anului, au anunţat cercetători implicaţi în producerea acestuia, relatează Reuters citat de Mediafax.

Un consorţiu care lucrează la acest vaccin cuprinde Universitatea din Pennsylvania, Universitatea canadiană Laval, grupul farmaceutic Inovio şi grupul sud-coreean GeneOne Life Science, a declarat într-un interviu pentru Reuters Gary Kobinger de la Universitatea Laval.

El speră ca testele să înceapă către septembrie, cu scopul de a se determina, înainte să fie aprobat, dacă are sau nu efecte nedorite asupra omului. O lună mai târziu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru operaţiuni de urgenţă.

Producătorul privat de vaccin Hawaii Biotech Inc a anunţat, de asemenea, că a demarat un program în vederea testării unui vaccin anti-Zika toamna trecută, în timp ce virusul începea să se propage în Brazilia, însă nu a programat un calendar pentru studii clinice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente