Europa pentru Moldova: O tânără din Florești a inițiat prima afacere cu fulgi de cereale din Moldova

11870845_1633078376940073_6585651066610136142_n
Foto: Angela Sobol, fondatoarea „Ronți” PC: Facebook/Ronți

În anul 2014, Angela Sobol, o tânără originară din satul Vărvăreuca, raionul Florești, a pus pe picioare prima afacere cu fulgi de cereale din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în urma căruia tânăra a beneficiat de un credit nerambursabil în valoare de 15 mii de euro.

Paralel cu studiile de la facultate, Angela Sobol lucra într-un departament de marketing la o companie privată din Capitală. Pentru că nu s-a regăsit în acest job și-și dorea ceva mai mult, a început să caute o altă ocupație. Astfel, tânăra a găsit oferta unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care avea drept scop crearea locurilor de muncă din localitățile rurale de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru că fulgii de cereale în țara noastră sunt importați, Angelei i-a venit ideea să inițieze în Moldova o afacere de producere a acestora, devenind prima fondatoare a unei astfel de întreprinderi. „Ideea de a avea propria afacere a fost un vis pentru mine. Cu ajutorul Uniunii Europene, am avut posibilitatea de a mi-l îndeplini, însă pentru asta, am fost pusă în fața mai multor obstacole. Cu susținere din partea familiei, dorință și multă muncă, am reușit să-mi transform visurile în fapte”, povestește Angela.

 

Angela Sobol la fabrica de cereale din Vărvăreuca PC: ziarulnational.md

Suma alocată de proiect constituia 15 000 de euro, iar din partea beneficiarilor se cerea o investiție financiară de 10 %, adică 1 500 de euro. Din banii acumulați, a fost renovată încăperea unde are loc procesul de producere a cerealelor, procurat utilajul și pregătite toate documentele necesare funcționării întreprinderii.

Până la începerea producerii cerealelor „Ronți”, fondatoarea firmei „Artproeco” SRL a declarat că a fost făcută o serie de căutări ale rețetei perfecte, iar asta pentru că își dorea un produs sută la sută natural. „Încă de la început mi-am zis: ori fac bine, ori nu fac deloc. Când căutam rețeta, mă gândeam la mine, la familia mea, iar asta m-a motivat să aleg, pentru producerea cerealelor, doar ingredientele naturale. A fost un pic dificil, odată ce produsele de pe rafturile magazinelor sunt atât de colorate, atât de crocante, cu un miros atât de puternic. Până la urmă însă, cu ajutorul unui profesor de la Universitatea Tehnică, am găsit ingredientele necesare pentru un produs natural și bun.” O altă problemă a fost electricitatea din sat. Funcționarea utilajului de la firmă necesita o capacitate mai mare a transformatorului, iar acest impediment a amânat lansarea pe piață a produselor cu aproape jumătate de an.

 

PC: Facebook/Ronți
„Ronți” la Ziua Europei 2015 PC: Facebook/Ronți

Totuși, cel mai dificil pas, povestește Angela, a fost convingerea comercianților de a accepta produsul finit. „Actualmente, cumpărătorii au o varietate mare de alegere a produselor, iar din această cauză, și reprezentanții centrelor comerciale sunt foarte exigenți atunci când le propui un produs nou. Din luna septembrie curent, am început să distribuim cerealele «Ronți» prin magazine, însă ne dorim o extindere și mai mare.”

La fabrica din Vărvăreuca, sunt angajate trei persoane care produc în medie o tonă de cereale într-o lună. Acestea sunt de patru feluri: fulgi din cereale de făină de porumb, fulgi din făină de porumb și grâu, fulgi din făină cu zahăr și fulgi cu zahăr și cacao. Toată materia primă este autohtonă, iar asta pentru că Angela își dorește să promoveze produsele din țara noastră. Prețul unui kilogram de cereale „Ronți” variază între 50 și 55 de lei.

 

Cereale „Ronți” PC: Facebook/Ronți

Întrebată despre viitor, Angela a precizat că în 2016 își dorește să exporte, iar pregătirile pentru acest pas deja au început. „Visul meu este ca cerealele «Ronți» să fie găsite în toate magazinele din țară. Totodată, îmi doresc să export produsul, iar pentru asta deja au început pregătirile. Recent, am trimis câteva mostre unor comercianți din București.”

Tânăra antreprenoare ne-a povestit că abia așteaptă să mai aplice la proiecte asemănătoare, colaborarea cu Uniunea Europeană fiind pentru ea o experiență minunată, din care a învățat multe lucruri noi. Totodată, aceasta îi sfătuiește pe tineri să-și inițieze propriile afaceri. „Chiar dacă am întâmpinat mai multe obstacole, a fost foarte interesant. După această experiență, cu siguranță n-aș mai putea să mă angajez, pentru că propria afacere este ceva mult mai interesant, ceva care-ți oferă posibilități foarte mari. Aceasta te ajută să devii cineva în societate și să ajuți țara să se dezvolte.”

 

Cereale „Ronți” PC: Facebook/Ronți
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente