Europa pentru Moldova: Europenii au investit 2,1 milioane de lei într-o piață agricolă modernă construită în zona de securitate

page
Foto: PC: colaj #diez

De mai mulți ani, oamenii din satul Fârlădeni, raionul Căușeni, se adună în fiecare duminică la piața din centrul localității, acolo unde pot să vândă sau să cumpere produse cum ar fi mezeluri, lactate, fructe sau legume. Dacă până în primăvara anului trecut, vânzările aveau loc în condiții insalubre, oamenii neavând o piață amenajată corespunzător cerințelor, în anul 2014, cu susținerea Uniunii Europene, în sat a fost deschis un târg modern, care dispune de toate condițiile necesare.

Lucrările de construcție au început încă în 2012. După completarea mai multor documente și examinări din partea reprezentaților UE, a fost acceptată decizia de a se investi în construirea unei noi piețe. De la idee până la fapte nu a trecut mult timp. Pentru edificarea centrului comercial, au fost alocate din fondurile europene 2,1 milioane de lei, iar din partea consiliului raional Căușeni, 760 de mii. Astfel, după doi ani de construcții, piața a fost inaugurată.

 

Piața din satul Fârlădeni, până la renovare PC: Ion Gangan
Piața din satul Fârlădeni, până la renovare PC: Ion Gangan
Piața din satul Fârlădeni, după renovare PC: Dinu Bubulici

Piața are o suprafață de aproape o mie de metri pătrați pentru 300 de locuri și dispune de o hală pentru carne, mezeluri, lactate, dar și tarabe pentru fructe și legume. „Primul suport european pentru Fârlădeni a fost investit în grădinița din sat. Ulterior, a urmat renovarea și deschiderea pieței, care le-a oferit oamenilor oportunitatea de a-și comercializa produsele agricole și animaliere. Până la renovare, se lucra în aer liber, în condiții foarte modeste. Vara era prea cald, iarna prea frig. Acum însă avem o piață cu care ne mândrim, iar produsele sunt vândute în condiții corespunzătoare. Duminică la târg vin oameni mult mai mulți decât în anii precedenți, piața fiind cea mai mare din împrejurimi”, povestește Ion Gangan, primarul satului Fârlădeni.

 

Vânzare la piața din Fârlădeni PC: Dinu Bubulici
Vânzare la piața din Fârlădeni PC: Dinu Bubulici

Cei ce doresc să-și comercializeze produsele la piața din Fârlădeni trebuie să achite pentru o zi de vânzare 10 lei, în cazul produselor lactate, și un leu pentru fiecare kilogram vândut, în cazul cărnii. Banii adunați sunt investiți în diverse materiale necesare pentru piață. „La deschidere, în încăpere erau doar mese. Pe parcurs, am făcut inventarul și am procurat toate lucrurile necesare pentru vânzători și cumpărători. Până în prezent, nu au fost neînțelegeri, oamenii sunt foarte mulțumiți, iar procesul de lucru decurge foarte bine. Pe viitor, ne propunem să oferim spații și pentru vânzarea hainelor”, precizează Lidia Ceban, administratoarea pieței. Înainte de a fi comercializate, produsele trec printr-o serie de analize efectuate în laboratorul pieței de către medicul veterinar din sat.

 

Laboratorul pieței PC: Dinu Bubulici
PC: Dinu Bubulici

Cu scopul de sporire a gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, în anul 2012, Republica Moldova a primit în cadrul programului „Măsuri de consolidare a încrederii”, un grant în valoare de 13,1 milioane de dolari. Din suma respectivă, 1,1 milioane au fost alocate din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

Vânzarea produselor PC: Dinu Bubulici
Piața din Fârlădeni PC: Dinu Bubulici
Piața din Fârlădeni PC: Dinu Bubulici
PC: Dinu Bubulici
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente