Un milion de dolari pentru softul „Registrului vitivinicol” destinat viticultorilor și vinificatorilor

IMG_6866
Foto: Registrul Vitivinicol (RVV) – pentru o trasabilitate mai bună a Vinului Moldovei

Astăzi, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) împreună cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) au semnat un memorandum privind elaborarea softului pentru crearea Registrului vitivinicol (RVV). Inițiativa este susținută de Proiectul de Competitivitate USAID, partenerul strategic al ONVV.

Prin crearea Registrului vitivinicol, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) intenționează să creeze condițiile favorabile pentru a spori calitatea materiei prime și a vinului îmbuteliat, mărind astfel competitivitatea acestor produse pe piața internă și externă.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Registrul Vitivinicol va introduce un sistem de trasabilitate coerent, care va asigura transparenţa întregului proces tehnologic, de la struguri marfă până la distribuirea produsului finit, ceea ce constituie o condiție a pieţelor de desfacere regionale și globale. Mai mult, cu ajutorul Registrului Vitivinicol va fi garantată autencitatea produselor vitivinicole, inclusiv a produselor cu Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată (IGP/DOP), precum și alinierea la practicile relevante din comerţul internaţional”.

Sergiu Botezatu, manager de proiecte, USAID: „Prin proiectele sale, USAID susține inițiativele de îmbunătățire a calității Vinului Moldovei, de extindere a acestuia pe piețele externe, precum și dezvoltarea sectorului vitivinicol, care este unul strategic pentru economia RM. Prin crearea și punerea în funcțiune a Registrului Vitivinicol, viticultorii vor avea șanse mai mari de a încheia contracte ferme de desfacere cu procesatori, exportatori etc; vor avea posibilitatea de a stabili prețurile la produsele viticole și vinicole în interesul producătorilor; precum și vor putea să-și optimizeze costurile pe termen lung”.

Registrul Vitivinicol va fi destinat tuturor viticultorilor și vinificatorilor, care dețin parcele viticole de producție-marfă mai mari de 0,15 ha cu soiuri de struguri pentru vin, cu soiuri de struguri pentru masă, destinate pentru producerea coardelor altoi (plantații altoi) şi producerea coardelor portaltoi (plantații portaltoi).

Astfel, RVV va conține înscrise toate informațiile despre unitățile vinicole de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, care desfăşoară activităţi de fabricare, stocare şi comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obţinute pe bază de must şi vin.

Petr Vaculik, project leader, Institutul Central de Testare în Agricultură, Cehia:Registrul Vitivinicol care urmează să fie creat în Republica Moldova va crea condițiile favorabile în industria vitivinicolă pentru a spori calitatea Vinului Moldovei, mărind astfel competitivitatea acestuia pe piețele externe. În Cehia, după un deceniu de funcționare a unui registru similar, vinurile produse de vinificatorii cehi și-au mărit credibilitatea de piață și chiar și-au găsit noi piețe de desfacere. Acum vinificatorii cehi se bucură de toate avantajele oferite de un astfel de program IT, deși, inițial, erau sceptici în această privință. Prin intermediul Registrului Vitivinicol, relațiile economice dintre Republica Moldova și Cehia vor fi intensificate, iar vinificatorii moldoveni vor avea mai multe posibilități de comercializare a produselor“.

Informațiile solicitate de a fi înregistrate în RVV sunt cele referitoare la amplasarea parcelei vinicole, suprafața acesteia, precum și vinăria unde se procesează strugurii. Elaborarea programului IT pentru registru, ce constituie prima parte a proiectului, se va desfășura în perioada decembrie 2015 – decembrie 2016 și va fi implementată de către compania cehă „Tender systems” s.r.o. cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare (CzDA).

Jan Hrádek, CEO, compania de software TENDER SYSTEM s.r.o., Cehia: „Compania TENDER SYSTEM s.r.o are deja experiență în ce privește elaborarea și dezvoltarea Registrelor informaționale pentru administrația cehă, grație căreia a câștigat licitația desfășurată de autoritățile din Republica Moldova pentru elaborarea Registrului Vitivinicol. În acest Program IT urmează să se regăsească toate informațiile referitoare la parcelele vitivinicole, vinificatori, vinuri, taxe achitate, mai pe scurt, acesta va introduce un sistem de trasabilitate a întregului proces de producere a vinului. Registrul Vitivinicol este conceput ca fiind o aplicație web, care poate fi accesată prin intermediul browserelor, ceea ce le va permite viticultorilor și vinificatorilor să depună toate informațiile solicitate prin intermediul unei declarații electronice”.

De la începutul lunii decembrie curent, proprietarii de parcele viticole și companiile vitivinicole din Moldova beneficiază de asistență gratuită pentru înregistrarea în RVV. Consultanții Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală ACSA vor oferi suportul necesar pentru completarea cererilor de înregistrare a parcelelor vinicole. Aceștia au fost instruiți de către experții ONVV și ai Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) în cadrul a 50 de seminare organizate pe parcursul anului 2015, cu participarea reprezentanților primăriilor, a inginerilor cadastrali și a viticultorilor.

Înregistrarea viticultorilor și vinificatorilor în Registrului vitivinicol va fi obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu, fără a-i comercializa. Cei care nu se vor înscrie în Registrul vitivinicol riscă să le fie aplicate sancțiuni administrative, să nu poată obține orice tip de subvenții din fondurile subvenționării de stat și chiar să fie în imposibilitate de a-și comercializa strugurii destinați fabricării vinurilor.

Perioada de implementarea a proiectului RVV va fi de 24 de luni, urmând să se încheie în ianuarie 2017. Implementarea acestuia va costa peste un milion de dolari, iar banii pentru realizare sunt oferiți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente