Cartea „De vorbă cu Emma”, în curând și pe scenele teatrului. Vezi cine interpretează rolul principal și cum decurg pregătirile

page
Foto: PC: colaj #diez

În mai puțin de un an, blogul „De vorbă cu tine”, scris de Viali Cipileaga, a adunat peste zece milioane de cititori unici, devenind cel mai popular blog în România și Republica Moldova. La începutul lunii noiembrie curent, autorul și-a lansat cartea de debut, „De vorbă cu Emma”. Opera a devenit bestseller până la lansare, fiind înregistrate peste 2 000 de precomenzi în mai puțin de trei săptămâni. După acest succes, la data de 19 decembrie curent, pe scena Teatrului Studio „Geneza Art”, va avea loc premiera spectacolului „De vorbă cu Emma”.

Lansarea cărții „De vorbă cu Emma” la Chișinău PC: album foto de iordache.md/fotograf Mihail Turculet
Vitali Cipileaga, autorul cărții „De vorbă cu Emma” PC: album foto de iordache.md/fotograf Mihail Turculet

Adaptat și montat de Daniela Burlaca, actriță și regizoare a Teatrului Geneza Art, spectacolul va fi o reproducere a textelor din cartea „De vorbă cu Emma”. Într-un interviu acordat echipei #diez, Daniela a povestit de unde a venit ideea și cum decurg pregătirile pentru premieră.

„Într-o seară, m-a telefonat autorul Vitali Cipileaga și mi-a spus că a scris o carte și ar vrea să fiu vocea femeii pentru varianta audio a acesteia. Am luat cartea, am văzut-o, mi-a plăcut și am acceptat. Toate pregătirile au mers foarte bine, noi încercând să dăm celor 25 de texte înregistrate o notă artistică. A urmat lansarea în Moldova, iar ulterior, invitațiile în mai multe orașe din România, unde ne-am bucurat de același succes, am simțit emoții în ochii celor prezenți. Când eram în turnee, i-am zis autorului că mi-ar plăcea să o aducem pe Emma și pe scenă. Fiind o fire creativă și plină de idei spontane, a acceptat, ba chiar mai mult, a insistat”, povestește Daniela.

 

Interpretarea textelor din „De vorbă cu Emma” de actorii Nicu Țurcanu și Daniela Burlaca la lansarea cărții la Chișinău PC: album foto de iordache.md/fotograf Mihail Turculet

De la idee până la realizare nu a durat foarte mult, echipa propunându-și un termen record de pregătire a spectacolului. Astfel, cu susținerea editurii Bestseller, au început repetițiile. „Vitali mi-a zis că pot face ce vreau cu textul, deoarece miza este încrederea, ca de la artist la artist. Am adaptat tot materialul din opera literară «De vorbă cu Emma», ținându-mă de valoarea verbală a acesteia, doar că am creat un subiect cu tema «istoria unei fete». Ușor am reinventat-o pe eroină, cine este ea, de unde vine, cine sunt părinții, iubiții ei.”

Rolurile piesei de teatru vor fi prezentate de cinci actori. Astfel, Emma, eroina principală, va fi interpretată de Daniela Burlaca, Greg, de Nicu Țurcanu, iar ceilalți trei bărbați vor fi Iurie Gologan, Cristian Perepeliuc și Vasile Cauia.

 

Actrița și regizoarea Daniela Burlaca PC: Facebook/Daniela Burlaca

„Vitali Cipileaga promovează în cartea sa valori în care eu cred, este pentru dragoste într-o relație, iar asta mă reprezintă. Indiferent că pe alocuri textele sunt poate ușor patetice sau poate prea simple, eu pun preț pe ele, pentru că sunt adevărate și apreciez talentul autorului, care a vrut să scrie despre o relație sănătoasă și firească a unui cuplu format dintre un bărbat și o femeie, având în vedere exodul moral care se perpetuează pe zi ce trece în rândul oamenilor. Prin piesa de teatru, vreau să-i dau o mai mare valoare cărții. Într-o lume atât de complicată, atunci când un autor este tânăr, dar îndeamnă oamenii la lucruri frumoase, eu îl susțin și-l ajut ca lucrarea lui să fie și mai bună. Oamenii par interesați de spectacol, ne susțin și încurajează. Bineînțeles, au apărut și mesaje contradictorii, la care eu pur și simplu nu am reacționat. Ca să critici, trebuie mai întâi să vezi. Un om foarte drag și apropiat mi-a spus odată: «acceptă părerea tuturor, dar asta nu înseamnă că respecți părerea tuturor»… Asta mă ghidează.”

Cu toate acestea, Daniela spune că nu este ușor să transformi o carte într-un spectacol, mai ales dacă trebuie să și inventezi: „E dificil, pentru că trebuie să ții cont de societate, de contigentul care vine la teatru. Alții fac școală ca să poată transpune o lucrare. Mie îmi place să scriu, iar când simți că poți ceva, trebuie să dai un pic din coate și-ți reușește”.

 

Lansarea cărții „De vorbă cu Emma” la Brașov PC: Facebook/Vitali Cipileaga

După spectacolul „Dorian Gray”, care este unul dur și masculin, regizoarea a declarat că, prin „De vorbă cu Emma”, vrea să aducă în scenă ceva foarte feminin, durut, sensibil, nostalgic, de suflet. „Toți bărbații din viața Emmei sunt total diferiți, iar asta mă face să cred că fiecare Emmă care va veni să vadă spectacolul îl va regăsi pe Greg al ei sau neapărat va găsi tangențe cu propria viață.”

Pentru că nu mai joacă în piesele Teatrului „Eugene Ionesco”, iar asta pentru că vrea să-și creeze propria echipă, Daniela are planuri mari pentru viitor. „Așa cum scrie în cartea lui Vitali: «Până la urmă totul devine o consecutivitate de alegeri», la fel a fost și în cazul meu. Am plecat de la Ionesco cu durere, dar merg înainte. Mereu am crezut în ideea că fiecare pas înapoi e pentru alții doi înainte. Următoarea piesă la care vreau să lucrez este legată de o personalitate de la noi. Abia aștept să încep lucrul. Va fi un proiect promițător.”

 

Lansarea cărții „De vorbă cu Emma” la Chișinău PC: album foto de iordache.md/fotograf Mihail Turculet

Spectacolului „De vorbă cu Emma” va fi jucat pe scena Teatrului Geneza Art pe 19 și 20 decembrie curent. Prețul unui bilet este de 100 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente