Senatul român a aprobat, miercuri, propunerea potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociații de protecție a animalelor.

Articolul 1 al inițiativei legislative interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosință. „Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 de metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, stipulează articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sancționează cu amendă de 15 000 lei.

În expunerea de motive, inițiatorul precizează faptul că, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este estimată la 90 de milioane de tone pe an, adică „în jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.