Liliana Chisari, psiholog: „Este important să ne autogestionăm emoțiile, să privim cu ochi optimiști tot ceea ce se întâmplă în jur”

DSC_2307
Foto: Liliana Chisari, vindecător de suflete PC: Dinu Bubulici

Liliana Chisari trăiește în limitele frumosului, este artistul care atinge sufletele oamenilor și-i ajută să caute motivație pentru a trece mai ușor peste momentele dificile. Psiholog, scriitoare, pictoriță, jurnalistă și lector universitar la Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată, Liliana le îmbină pe toate cu zâmbet, inspirație și dragoste pentru oameni.

„Psihologia este o artă”, ne-a spus Liliana, iar psihologul este cel care atinge strunele sufletului unui om într-un mod mai profund, relevând ceea ce nu poate fi văzut în aparență. „Fiecare dintre noi poartă o mască sau mai bine zis alege un rol pe care îl joacă în societate, fiecare având în suflet propriul univers, propria lume cu nuanțele ei, cu visele ei, cu tristeţea şi bucuria ei. Acest univers este însăşi lumea lăuntrică a unei persoane, cu tot ceea ce ea trăieşte, respiră. La psiholog, oamenii vin să-și dezgolească interiorul sufletului și să încerce să găsească răspunsuri la ceea ce îi preocupă în viețile lor, să caute sens și motivație pentru a se reorienta pe drumul pe care merg.”

Activități de suflet făcute cu suflet

A început să lucreze cu elevii atunci când era psiholog școlar, iar acum, la cabinetul de consiliere psihologică din cadrul salonului Doctor Lica din Chișinău, pe care „îl crește” deja de doi ani ca pe un copil al ei, are clienți cu vârste și preocupări diferite. Ceea ce se întâmplă la cabinet este, de fapt, o muncă creativă, ne povestește Liliana. „Aici folosesc metode, tehnici interesante. Unei persoane care cade în prada singurătății, infidelității, decesului unei persoane dragi sau a stresului îi este greu și atunci persoana respectivă caută refugiu într-un colțișor drag. Cabinetul vine să fie acea creație care este aproape de oameni.”

DSC_2319
Ceea ce se întâmplă la cabinet este o muncă creativă

Printre clienții care formează un flux constant de vizitare a cabinetului său se numără, de multe ori, adolescenții și aceasta pentru că, așa cum ne-a explicat psihologul, starea sufletească pe care o au adolescenții se identifică cu ideea de căutare a sensului vieții, a eului și a misiunii lor pe Pământ. „Este important ca ei să regăsească aici încrederea care îi va îndemna să revină și să plece de fiecare dată mai siguri pe sine.”

Psihologul nu este cel care dă sfaturi, precizează Liliana, dar care, prin metode specifice, psihoterapeutice, orientează, găsește modalitatea prin care clientul se luminează și poate merge mai departe. „Răspunsul pe care noi îl căutăm împreună cu clientul, de fapt, trebuie să vină de la el. Noi aprindem o făclie, dar omul trebuie să aducă de sine stătător lumină în viața sa. Oferind peștele pe tavă, persoanei respective îi va fi greu să facă față unei situații similare în viitor, însă dacă-l învățăm a pescui sau, altfel spus, a-și controla viața, emoțiile, dezamăgirile și a-și dirija lupta internă, el va ajunge la acea stare de armonie interioară, indiferent de situație.”

Cabinet psihologic într-un studio radio

Lilianei îi place să cunoască oameni noi și să comunice cu ei, iar acest lucru o determină să-și investească energia şi într-un alt cabinet psihologic, improvizat, în cadrul emisiunii sale de la Teleradio Moldova – „O vedetă la psiholog”. Invitații, din spusele Lilianei, sunt în mare parte interpreți autohtoni, dar şi internaţionali. „Invitații mei îmi relatează câteodată și cu lacrimi unele experiențe din viață și pleacă de la ședința noastră liberi și descărcați sufletește.”

DSC_2293
Are propriul cabinet psihologic în cadrul unei emisiuni la radio

Îi ajută și pe alții să fie mai aproape de profesia lor

Mai simplu spus, Liliana Chisari are și o viață științifică activă. Este lector universitar în cadrul Institutului de Criminologie și le predă studenților Consilierea psihologică și tot ce ține de Securitatea psihologică. La Facultatea de Drept îi învață pe viitori juriști perspectivele de a aborda din punct de vedere psihologic victimele unui abuz sexual, fizic sau moral, iar la Psihologia dizabilității, studenții Lilianei cunosc din punct de vedere teoretic și aplicativ ce înseamnă să trăiești în societate având un handicap fizic sau mintal.

Amatoare a cuvântului, a culorilor…

Este amatoare a cuvântului, ne spune. Inspirată de cazurile psihologice pe care le cunoaște în fiecare zi, scrie despre viețile oamenilor în proză sau versuri. „Pentru tine, omule, cel care m-ai cunoscut”, așa începe cartea pe care Liliana a publicat-o recent și care este despre fiecare nouă viață pe care o atinge: „Pentru că în ochii fiecărui om am citit trăiri, lacrimi, bucurii, tristeți, căderi, regăsiri. Toate aceste amprente le-am încadrat în scrierile mele și am înțeles că în fiecare zi învăț multe lucruri de la oamenii pe care îi cunosc. Învăț ce înseamnă iertare, credință, valoare”.

DSC_2284
Cartea sa este despre fiecare viață nouă pe care o atinge

Din peste 500 de scrieri a adunat un grăunte, spune ea, pe blogul ei personal. „Grădina sufletului meu” este despre noi, oamenii, cei care ducem în spatele nostru o întreagă lume. Lansarea cărții a coincis intenționat cu un alt eveniment din viața psihologului și anume cu nunta sa. „Pe lângă faptul că am ales să fie o nuntă cu specific național, ne-am gândit să venim și noi cu un cadou pentru invitații noștri. Fiecare om de suflet care a participat la nunta noastră este o floare, o verigă din toată grădina deosebită de culori despre care am scris.”

Dacă îți arunci privirea prin cabinetul Lilianei, nu vei putea ignora minunățiile atârnate pe perete. Sunt pânze care demult au fost incolore, iar acum sunt expresii fizice ale ideilor artistei. Este o altă activitate de suflet, recunoaște Liliana: „Fac tablouri pe sticlă, acril, ulei, pânză, mătase. Pictez tot ceea ce inspiră”. Pe lângă mini-expoziția din cabinet pe care o îmbogățește cu alte și alte lucrări, Liliana ne spune că această colecție nu este chiar atât de mare, întrucât, de obicei, ea pictează la solicitările clienților şi lucrările sunt vândute sau dăruite.

 

DSC_2321
”Grădina sufletului meu este despre noi”, oamenii, cei care ducem în spatele nostru o întreagă lume

 

„Oamenii înțeleg deja că pot rezolva altfel lucrurile, pot trece peste aspectele negative și altfel”

Despre cultura de a merge la psiholog la noi în societate, Liliana ne-a spus că iau și la noi amploare anumite obișnuințe. Își amintește cu nostalgie de primul client. Era un adolescent extrem de talentat, care scria versuri și compunea muzică Rap. De la el a venit inspirația de a lucra nu doar cu oamenii afectați, pentru că el nu era un om afectat, ci unul dotat, talentat, deosebit de creativ, care căuta cum să-și stabilizeze inspirația. „Atunci mi-am dat seama că vreau să lucrez cu oameni care tind să se autodepășească, oameni care își creează o soartă diferită.”

DSC_2278
Primul client a fost un adolescent care cânta Rap

„Este important să ne autogestionăm emoțiile, viața, să privim cu ochii optimiști tot ceea ce se întâmplă în jur. Eu mă mențin în limitele frumosului, dar fiecare are nevoie să aibă pe cineva aproape de sine. Eu am omul meu căruia îi pot încredința gândurile mele.” Vrea în cele ce urmează să-și realizeze misiunea de a fi mamă, iar apoi, pe plan profesional, să-și deschidă un centru personal de psihoterapie, dar și să lanseze un proiect la televiziune.

Gânduri de la Liliana Chisari:

„La un moment dat, trecutul oamenilor reflectă durerea, suferinţa, prăpastia între trecut şi viitor din cauza lipsei de afecţiune, frică, dorinţă de a iubi, de a fi iubit, de a dărui şi primi căldură, tot ce se reflectă numai în visuri şi tot ce pare doar un vis. Fiindcă e închis în rame, nu-şi permite să trăiască din plin. În el este prea multă tristeţe şi, totodată, aceşti oameni poartă în sine o mare energie a vieţii întrupată în fericirea considerată de ei de neatins sau foarte greu de ajuns. Dar ei pot fi fericiţi…”

„Terapia prin suflet reflectă însăşi căutarea şi descoperirea lumii lăuntrice a altui om. Perceperea ei, înţelegerea şi trercerea-i prin sine, trăindu-i imaginar viaţa. Astfel, ajungând la rădăcinile trăirilor ce macină fiinţa omenească, o răscoleşte, o distruge prin durerea amintirilor şi prin amprenta frământărilor prin care omul continuă să-şi trăiască viaţa la prezent…”

„Sufletul este muzica ce dăinuie în fiecare om, iar terapia prin suflet descoperă notele muzicale datorită cărora, oamenii învaţă să creeze propria lor melodie ce poate fi fredonată o viaţă întreagă prin fiecare clipă divizată în trăiri, sentimente, fapte, dorinţe, muncă, iubire, perseverenţă, curaj, cinste, fidelitate, omenie, creaţie. Sufletul este energie ce inspiră omul la noi şi noi provocări, făcându-i, astfel, un loc sub soare….”

∗∗∗

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

 

DSC_2299
O pictură a Lilianei Chisari
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente