Leancă către Filat: PPEM va rămâne în opoziție indiferent de numărul de voturi pe care îl va avea AIE 3

pldm2oct14
Foto: PC: PLDM

Iurie Leancă, actual preşedintele al PPEM, i-a dat o replică fostului său coleg de partid, Vlad Filat, referitor la o posibilă coaliție cu AIE 3, dacă șirul plecărilor din PLDM vor continua, iar cele trei partide vor rămâne fără o majoritate în Parlament. Leancă a postat un comentariu pe Facebook în care a anunţat că PPEM nu va participa în niciun fel la actuala guvernare. Potrivit fostului premier, actuala coaliție „neputincioasă” a fost negociată cu Ghimpu, Lupu, Plahotniuc. Filat îi sugerează lui Filat să-și încerce din nou norocul la PCRM.

Reamintim că astăzi, într-un interviu acordat portalului Tribuna, liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat cooptarea la putere a grupului condus de Iurie Leancă drept „un adevărat test” pentru ultimul. „Or, el va trebui să demonstreze ce-şi doreşte cu adevărat: integrarea europeană a ţării sau funcţii şi pârghii administrative. Integrarea europeană a ţării poate fi susţinută atât condiţionat, cât şi necondiţionat”, a menţionat liderul PLDM.

Drept replică, Leancă a sugerat că Vlad Filat traversează o perioadă de panică și confuzie. „PPEM nu va participa în niciun fel la actuala guvernare, nu o va susține și nici nu va solicita portofolii, că înțeleg că asta e cea mai mare grijă a lui, nu intenționăm să-i luăm nici Vama, nici Fiscul și nici alte „instituții strategice” pentru el sau colegii lui de alianță. PPEM nu are cum să intre într-o coaliție negociată netransparent, de un grup de interese, printre ei fiind și oameni care sunt implicați în jefuirea și gestionarea deficitară a BEM. Atunci când au făcut această alianță, nu întâmplător nu au acceptat să ne invite și pe noi la discuții, iar cel care s-a opus a fost tocmai liderul PLDM și asta nu doar din orgoliu, ci pentru că înțelegea bine condițiile pe care le-am fi pus. Au preferat să facă această alianță fragilă, să aducă din nou Moldova la limita crizei politice”, a menționat Leancă pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a mai menționat că PPEM va rămâne în opoziție indiferent de numărul de voturi pe care îl va avea actuala coaliție de guvernare. „Responsabilitatea pentru tensiunea prin care trece țara în aceste momente le aparține celor din Coaliție. Au ajuns să nu-și mai poată ține oamenii în partide, unii pentru că au fost oportuniști încă de când au fost puși pe liste, alții pentru că s-au săturat să fie mințiți și să participe la jocurile de interese ale liderilor”, a mai adăugat Leancă.

PPEM consideră că actuala guvernare e compromisă, e lipsită total de credibilitate și se află în imposibilitatea de a gestiona situația de criză în care a adus țara. „Noi considerăm că era logic ca până la momentul constituirii alianțelor minoritare sau majoritare de guvernare, toate forțele pro europene să stea la masa de negocieri, în mod transparent, pentru a discuta deschis problemele cu care se confruntă țara și să se ia decizii responsabile în interesul cetățeanului acestui stat”, se mai arată în mesajul fostului premier.

În ce privește posibilitatea de a negocia o nouă majoritate parlamentară pro europeană, o asemenea opțiune ar putea fi examinată de PPEM doar în niște condiții care să cuprindă obligatoriu cerințele societății privind depolitizarea, deoligarhizarea, reformarea reală a instituțiilor statului, în special a celor din domeniul justiției.

Într-un final, Iurie Leancă i-a reamintit lui Vlad Filat că actuala coaliție neputincioasă a fost negociată cu Ghimpu, Lupu, Plahotniuc și alții, și nu cu PPEM. „La ei să caute colacul de salvare, nu la PPEM. Sau poate să-și încerce din nou norocul la PCRM, un partid care a demonstrat că la nevoie poate fi un bun partener de jocuri de culise pentru PLDM și PDM”, a conchis Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente