Dorin Drăguțanu a demisionat din funcția de guvernator al BNM

dorindragutanu
Foto: Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu PC: tribuna.md

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, şi-a prezentat demisia. Acesta a comunicat într-o conferinţă de presă că împreună cu el îşi dă demisia şi viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag, transmite IPN.

Dorin Drăguţanu a spus că a fost mirat să afle de la premierul Valeriu Streleţ că preţul cerut de Kroll pentru a asigura partea a doua a investigaţiei furtului de la Banca de Economii este mult prea mare. „Cum poţi acuza că sunt scumpi când negocierile nici nu s-au finalizat. Compania are politica sa de preţuri. Kroll nu s-a retras, dar va veni cu propuneri constructive pentru a continua investigaţiile. E uşor să acuzi acum BNM când ai surse mediatice, să eviţi să spui cum ai depus presiune pe BNM ca să nu se bage la BEM”, a precizat guvernatorul.

Referitor la furtul banilor de la BEM, Drăguţanu a afirmat că s-a creat artificial percepţia eronată că miliardul s-a furat în 2013-2014 sau chiar în luna noiembrie 2014. Potrivit lui, furtul de la BEM a început mult mai înainte de 2009, dar şi după 2009, când banca era sub controlul statului. „Motivele atacului asupra BNM sunt de a transfera atenţia de la cei care au furat şi dorinţa de a căuta un ţap ispăşitor ca ei să rămână cu banii şi fără vină”, a spus Dorin Drăguţanu, care a subliniat că demisia conducerii BNM nu va rezolva deloc problema de la BEM. „Unii şi-au dorit această demisie anume pentru a-şi acoperi urmele lor”.

Dorin Drăguţanu a spus că el personal a cerut ca Fondul Monetar Internaţional să evalueze activitatea BNM. „Cu mâna pe inimă sunt liniştit, ştiu că experţii independenţi vor spune lucrurilor pe nume, care au fost instrumentele BNM, care a fost implicarea politicului, inclusiv a Parlamentului, în activitatea acesteia”, a subliniat Drăguţanu.

Guvernatorul spune că situaţia în care se află BNM la nivel de imagine este complicată, dar din punct de vedere funcţional instituţia este stabilă şi are mecanisme suficiente pentru a ţine situaţia sub control. „Consider că după atâta timp cât am făcut faţă presiunii politicienilor, e timpul ca unii politicieni să-şi asume responsabilitatea. Astăzi, împreună cu Marin Moloşag, am prezentat demisia noastră preşedintelui Parlamentului. Sunt trei luni în care trebuie să asigurăm interimatul, iar Parlamentul să identifice o nouă conducere. Suntem gata să plecăm şi mâine, dacă guvernarea are oameni pregătiţi să ne schimbe”, a încheiat Dorin Drăguţanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente