Cum este promovată știința sau șase curiozități despre Noaptea Cercetătorilor Europeni

2
Foto: PC: Researchers Night Moldova

La 25 septembrie curent va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru savanți și cei care sunt curioși de știință – Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce fel de eveniment este Noaptea Cercetătorilor sau de ce este organizat, atunci la sigur trebuie să citești cele șase curiozități despre cel mai mare eveniment dedicat promovării științei.

#1. Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizată pentru prima dată în luna septembrie, anul 2005

 

PC: Researchers Night Moldova/ Facebook

Din acel an, evenimentul a devenit o tradiţie comună a întregii Europe. Scopul „Nopţii Cercetătorilor Europeni” este de a familiariza publicul cu lumea ştiinţei şi cercetării. De asemenea, acesta îşi propune să încurajeze tinerii să urmeze o carieră în domeniul ştiinţific.

#2. Evenimentul se desfăşoară simultan în circa 30 de ţări şi peste 300 de oraşe europene

 

PC: Researchers Night Moldova/ Facebook

Sărbătoarea ştiinţei a reuşit să unească peste 300 de oraşe cu un singur scop – de a promova ştiinţa. Totuşi, numărul acestora variază de la an la an. Totul depinde de înregistrările pentru a participa în cadrul apelului. De asemenea, se acordă o atenţie sporită rezultatelor ştiinţifice ale ţării solicitante.

#3. Tradiţia spune că European Researcers Night va fi organizat în ultima vinere a lunii septembrie

 

PC: Researchers Night Moldova/ Facebook

Noaptea Cercetătorilor Europeni își schimbă data de desfăşurare în fiecare an. Spre exemplu, în 2014, aceasta a fost sărbătorită pe 26 septembrie, în anul 2013, pe 27 septembrie, iar în 2012, pe 28 septembrie. În acest an, călătoria în lumea ştiinţei va avea loc pe 25 septembrie.

#4. Noaptea Cercetătorilor Europeni împlineşte 10 ani de la lansare

 

PC: Researchers Night Moldova/ Facebook

Anul 2015 este unul mai deosebit pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni. În acest an, evenimentul a ajuns la o aniversare de 10 ani. În această perioadă, sărbătoarea științei a reuşit să realizeze mii de experimente, show-uri ştiinţifice, expoziţii şi a inspirat mai mulţi tineri să devină cercetători.

#5. Noaptea Cercetătorilor Europeni a reuşit să adune de-a lungul timpului circa 3,5 milioane de vizitatori

 

PC: European Researchers Night

European Researcers Night nu are un public ţintă cu o anumită vârstă. Este un eveniment dedicat tuturor celor curioşi, cărora le place ştiinţa şi doresc să afle ce se ascunde în spatele experimentelor şi cercetărilor. Intrarea este liberă, iar vizitatorii au avut întotdeauna parte de experienţe trăsnite, proiectări, workshop-uri interactive şi desigur expoziţii şiinţifice.

#6. Evenimentul face parte din acţiunile „Marie Curie” lansate de Comisia Europeană pentru a promova ştiinţa şi cercetarea

 

PC: Researchers Night Moldova/ Facebook

Marie Curie a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa. A fost laureată a două Premii Nobel, în două domenii: fizică şi chimie. Savanta a devenit renumită datorită faptului că a fost prima femeie care a luat un Premiu Nobel. De asemenea, Marie Curie a introdus în fizică termenul de radioactivitate, iar cercetările sale în acest domeniu au fost aplicate mai târziu în medicină.

În prezent, Comisia Europeană a numit o serie de activităţi în memoria savantei Marie Curie. Dintre acestea fac parte evenimente ca: Noaptea Cercetătorilor Europeni, Science SLAM şi burse pentru cercetători. În total, Comisia Europeană a alocat pentru acţiunile „Marie Sklodowska-Curie” un buget de 6,16 miliarde de euro.

Mai multe detalii despre eveniment găsești pe #diez, dar și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente