(livetext) Protestul din PMAN îi îndeamnă pe cei cărora le pasă să nu stea acasă

IMG_6998n
Foto: PC: #diez

La ora 12:00 începe un nou protest, unde cetățenii Republicii Moldova vin să lupte pentru ideile lor și pentru o țară mai curată în toate sensurile.

Pe pagina evenimentului au confirmat circa 7 mii de persoane că vor fi pe PMAN, fiind alături de cetățenii Orășelului Demnității. Organizatorii evenimentului speră că vor veni mult mai multe persoane.

18:35

„Continuăm protestul și mâine și sperăm să obținem ceva din revendicări.Mulțumim tuturor. O seară frumoasă.”

17:00

Protestul artiștilor continuă. Pe scenă urcă Cristi Aldea-Teodorovici: Nu am afiliere nici cu DA nici cu alt partid. Am zis că nu pot să nu fiu alături de poporul meu. Vreau să știu în cine noi credem dacă vrem alegeri anticipate. Sunt două soluții: fie că alegem un lider care să creadă în noi fie că ne unim cu România.

16:00

Un tânăr de 15 ani din Cahul cântă în aplauzele protestarilor: „Cântă cucu-n Bucovina”.

15:53

Protestul continuă pașnic. Interpreți autohtoni intonează cântece patriotice.

 

Captură video privesc.eu

 

15:25

Nicolae Josan: Ne-am făcut și artiști și protestatari. Să ne iertați de vocile răgușite. Am strigat și vom striga până îi vom da jos. Nu-i mai iertăm. Fiți pe pace, nu vă vom trăda. Suntem împreună, dragilor. Vom protesta prin cântec.

În scenă au urcat mai mulți artiști ai poporului, reprezentanți ai Teatrului de operă și balet, orchestrei Lăutarii, oameni de artă, artiști plastici. „Sunt doar câțiva”, a susținut Nicolae Josan.

15:20

Vasile Nastase: Am votat azi câteva documente foarte importante. De dumneavoastră trebuie să depindă totul nu de câțiva oameni. Vom face pichetări la aceste instituiții captive: Procuratura, CCA CNA. Vom face marșuri și tot ce trebuie pentru a-i determina pe criminali sa ne lase în pace, să-și dea demisia, să schimbăm puterea.

15:15

Valentin Dolganiuc, membru DA: „Dacă nu reușim să ne satisfacem revendicările, duminica viitoare vom veni 300 de mii, 500 de mii, să știe guernarea cine suntem. Forța este în popor!

14:25

„În Orașul Demnității, ordine a fost de 10 ori mai mult decât în întreaga țară. Dacă am putut face aceasta, înseamnă că am putea face ordine în următorii doi ani.

De asemenea, fiți siguri că Platforma DA nu are scopul de a dezbina poporul, dar ca să-l unească”.

14:12

Alexandru Cozer: „Liderii politici trebuie să vină din popor, din rândurile voastre. Lor trebuie să le fie frică de popor, să știe ce este curajul, demnitatea. Nu ne putem permite acelorași indivizi să ajungă la putere. Iată de ce trebuie să alegem cei mai demni, cei mai curați oameni care să fie la guvern”.

13:56

„Păcat că sistemul a făcu așa ca elevii din școlile române să nu cunoască rusa, iar cei din școlile ruse – să nu cunoască româna”, spune un susținător al Protestului.

13:33

„Îi îndemnăm pe cei, care nu pot veni aici la protest, să instaleze corturile în fața primăriilor, consiliilor raionale și să transforme țara noaastră în o țară a demnității”.

„Dacă auziți că veteranii de război sunt aici pentru ca să atace, să provoace, nu-i credeți. Unica armă a noastră este cuvântul”.

13:31

Poliția este lăudată pentru colaborarea cu Platforma DA pentru a menține ordinea în Orășelului Demnității.

13:18

Constantin Cheianu și Anatol Durbală: „Dragi prieteni și compatrioți! De șase ani ei încalcă Constituția și drepturile noastre, ei făcând crime, ultima fiind falsificarea alegerilor din 30 noiembrie și furtul unui miliard de dolari.

Sfat Platformei DA, data viitoare când mergeți la discuții cu politicienii noștri, luați și cătușele și încătușați-i pe loc.

Laudele lui Roșca pentru noi sunt murdărie. Roșca și Voronin la pușcărie!

Oamenii vin și ne susțin. O bătrânică a adus din puțin său nouă susținere – nu pentru platformă, dar pentru viitorul nostru.

Corturile nostre, totuși, ar sta mai bine în cabinetele lui Streleț, Candu și Timofti.

Citind rețelele de socializare, am văzut că sunt vorbe și replici că scopurile acestui protest sunt confuze. Sunt voci care ne acuză că avem scopuri ascunse, însă ni se pare destul de clar și limpede de ce suntem noi aici.

Aroganța cu care discută cu noi Candu, Streleț și reprezentanții lui Timofti este ieșită din comun. Iată și avem o propunere foarte simplă – să-i schimbăm pe toți o dată.

I-am tot votat, crezut și le-am dat și a 15-a șansă. În momente de răscruce ca acum, știm bine că există oameni care doresc să tragă foloase, dar trebuie să fim vigilenți, să urmăm adevărul nostru”.

Situația la moment, PC: Olesea Cember
Situația la moment, PC: Olesea Cember

13:00

Mesaj din partea tinerilor: „Noi trebuie să punem punct jafurilor care au fost făcute. Noi trebuie să facem regulă în țara asta.

# Avem nevoie de foarte multe schimbări și doar tinerii o pot face;

# La fel ca mulți tineri, am fost dezamăgiți de țara în care trăim, de delapidări, de sărăcia de acasă. Ne dorim un viitori. Voi, cei de aici, ați dat o lecție de demnitate întregii lumii. Aici în corturi au dormit oameni de diferite vârste, naționalități. Acum trebuie să rescriem istoria și să ne luăm țara înapoi;

# Mesaj presei: Nu mințiți poporul cu televizorul. Iar cei ce văd ce să întâmplă aici, mergeți acasaă și propagați adevărul. Nu le dați voie să spună minciuni. Dacă cei din spate (Guvern) nu ne ascultă, data viitoare venim mai mulți, venim întreaga țară;

# Îndemnăm studenții să vână aici în pofida interdicțiilor puse de instituțiile de învățământ”.

12:57

Un mesaj din partea Maiei Sandu: „Din fericire, pentru prima dată în mulți ani, societatea nu numai că a reacționat, dar pînă acum a și reușit să reziste intimidărilor și manipulărilor clasei politice”.

12:49

I. Boțan: „Mișcarea noastră e un fenomen social care a generat întrebări coerente, noi am răspuns coerent și corect.

Misiunea platformei este de a scoate statul din captivitatea oligarhatului corupt. Avem tactici pot fi citite de cei care urmăresc mișcarea protestatară, tactici pașnici strict ajustate la necesitățile cetățenilor protestatari. Cerințele și revendicările noastre au fost absolut legitime.

Nu ne-a mai rămas nimic decât să cerem demisiile conducătorilor actuale și organizarea unor alegeri anticipate corecte.

Colegii noștri vor prezenta un șir de mesaje, după care vom adopta, de comun acord, soluțiile necesare”.

 

PC: Olesea Cember
PC: Olesea Cember

12:38

A. Năstase, consiliul Marii Adunări Naționale: „La 6 septembrie am reușit să creăm cel mai mare miting după Marea Adunare Națională din 1991. Am creat un oraș al demnității noastre, o copie în minaitură a comunității umane organizate corect – este curat, nu există foame, nu există care ar da și ar lua mită. Aici, în Orașul Demnității, se află poporul deșteptat al Moldovei.

Am ieșit la protest nu pentru a arăta că suntem pașnici, profesioniști. Am ieșit ca să spunem actualei guvernări să plece.

Am obligat guvernarea să vorbească de frică. Am adus Moldova pe arena mondială a presei. Am întors demnitatea locuitorilor acestei țări, demostrând că nu suntem o masă inertă. Am avut discuții constructive și colaborări cu oamenii care sunt împotriva courpției și actelor de proastă guvernare. Astfel, am văzut cui într-adevăr îi pasă țării.

Scopul nostru e să unim poporul în lupta pentru viitorul țării, pentru democrație. O săptămână de proteste a demonstrat că guvernarea actuală este speriată.

Acesta este un protest al poporului, unde trebuie să participe toți, indiferent de originea etnică, lingvistică, adică toți ce vor o schimbare și trebuie să rezistăm până la capăt.

Nu dorim și nu putem să ne întoarcem, pentru că întreaga țara este cu ochii pe noi, pentru că ea așteaptă să fie întoarsă poporului.

Noi suntem poporul. Atât timp cât suntem uniți, vom fi inseparabili. Noi cu guvernarea, cu excepția demisiei sale și despre alegeri anticipate și corecte, nu avem ce discuta.

Cu toții vrem să trăim cu capul sus. Victorie.”

12:37

Azi persoanele își exercită dreptul constituțional de protesta. Lumea protestează și transmite mesajul său în pofida tuturor piedicilor impuse de anumiți indivizi și de acțiunile lor.

12:35

Potrivit imaginilor Privesc.eu, PMAN-ul este aproape plin.

12:32

Potrivit unui alt membru al Platformei DA, Orășelul Demnității s-a născut în urma luptelor contra regimului actual pentru un viitor mai bun. Au fost aduse mulțumiri celor care au susținut solidar cetățenii protestului, dar și persoanelor care au menținut ordinea în mica comunitate de pe PMAN.

12:30

„Cinste și onoare cavalerilor adevărului și demnității”, spune un membru al Platformei DA. Toți ascultă solemn imnul Republicii Moldova.

12:16

Protestul va începe un pic mai târziu, membrii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” spunând că pe PMAN este o atmosferă extraordinară.

12:02

Pe PMAN au venit cetățeni din diverse colțuri ale Moldovei – Ungheni, Edineț, Telenești, Cantemir, Criuleni, Cahul și alte localități.

11:55

Ante-Protestul a început cu salutul veteranilor de război și pur și simplu a eroilor Republicii Moldova care s-au apropiat de protestatari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente