(video) LUM/useum – Primul Video Mapping creat în Moldova a fost proiectat pe fațada unui muzeu

3
Foto: LUM/useum

Primul Video Mapping creat în Moldova, numit „LUM/useum”, a fost proiectat în seara zilei de ieri, 9 septembrie, pe fațada Muzeului Național de Arheologie și Istorie Naturală din Chișinău.

Proiectul Video Mapping a fost creat pentru a celebra premiul oferit Ministerului Culturii şi Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor de către asociaţia Europa Nostra pentru ocrotirea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, de către Nomad Collective – o echipă compusă din voluntari europeni (#EVS) şi oameni creativi locali.

 

PC: Delegation of the European Union to Moldova‎
PC: Delegation of the European Union to Moldova‎

Clădirea Muzeului Naţional de Istorie găzduieşte artefacte ce reprezintă părţi ale trecutului Republica Moldova. Însăşi această clădire este un martor ce a supravieţuit istoriei tumultuoase a ţării.

Prin această animaţie s-a intenționat ca privitorii să retrăiască istoria acestei clădiri de la construcţia ei în secolul al XIX-lea, prin câteva distrugeri şi până în prezent. Muzeul Naţional de Istorie este dovada vie că dăinuirea patrimoniului construit este posibilă în pofida elementelor distructive din jur.

Video mapping-ul reprezintă folosirea unui edificiu drept ecran pentru a proiecta animaţii video ce îşi schimbă formele şi liniile tradiţionale prin crearea de iluzii optice.

 

Nomad Collective
Nomad Collective

Baptiste, tânărul francez, unul din membrii echipei Nomad Collective a relatat pentru #diez că este unul dintre cei șase tineri care au muncit la proiect. „Suntem o echipă din șase persoane – patru voluntari europeni și doi moldoveni responsabili de muzică. Suntem câțiva voluntari din diverse țări – două persoane din Italia, una din Franța și un voluntar din Ungaria. Ideea creării unui Video Mapping este de a prezenta monumentele din Moldova, în acest caz – Muzeul de Istorie.”

A menționat faptul că fac parte din programul european EVS și sunt aici pentru a lucra în Moldova în diverse domenii. „Spre exemplu, eu activez în protejarea monumentelor, colegii mei se ocupă de design, montare video și cei doi oameni din Moldova care fac muzică. Cu toții împreună am creat acest proiect”, a adăugat tânărul francez.

 

LUM/useum
LUM/useum

„Au fost necesare două luni pentru crearea acestei lucrări. La bază au stat forma și liniile fațadei acestui edificiu, pentru ca imaginea să coincidă exact cu realitatea. Video Mapping este o creație destul de obișnuită și des întâlnită în Europa de Vest. Există și câteva festivaluri la acest subiect în țări precum Italia, Anglia, Germania”, a conchis Baptiste.

Urmărește mai jos un video care prezintă cum a fost proiectată animația pe fațada muzeului din Chișinău:

Ceremonia de acordare a premiului #EuropaNostra este organizată în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente