(foto) Justiția din Moldova redată prin prisma ilustrației tânărului Alex Buretz

unnamed
Foto: Ilustrație de Alex Buretz

Tânărul ilustrator Alex Buretz a redat artistic și ironic cum este percepută justiția din Moldova.

Inspirați din creația lui Gunduz Agayev, lucrările căruia redau dur și sarcastic cum este justiția în diverse țări ale lumii, imagini ce pot fi văzute pe #diez, am apelat la ilustratorul autonton, tânărul Alex, care, simțind pe propria piele, confrundându-se în fiecare zi, alături de ceilalți cetățeni ai țării, cu nedreptatea din Moldova, a creat varianta locală a ceea ce definește justiția în Moldova.

Precum a explicat Alex, justiția a ajuns să fie, în țara noastră, fără de valoare. „Jusția a devenit o «damă de companie» care, pentru bani, face orice”, a declarat tânărul. „Acum eu voi fi Femida”, scrie artistul pe ilustrația sa.

Themis (Femida) este în mitologia greacă zeița dreptății; ea poartă în toate reprezentările sale balanța dreptății. Este fiica zeităților Uranus și Gaia, adică a cerului și a pământului. „Themis” înseamnă „legea naturii” și era considerată personificarea ordinii divine, a legii și a obiceiurilor.

O faptă memorabilă a titanidei Themis este că a mijlocit pe lângă Zeus, în timpul potopului, să se liniștească și să aibă milă de singurii oameni care mai supraviețuiau, Deucalion și Pyra, nepoții ei, care au curățat de buruieni și au reaprins focul sacru. De aceea, această zeiță a fost mult iubită de grecii antici.

Simbolurile ei sunt balanța și sabia.

 

Ilustrație de Alex Buretz
Ilustrație de Alex Buretz

Alex Buretz este cunoscut printre internauți pentru ilustrațiile sale care ironizează viciile societății, diversele situații cu care ne confruntăm în comunitatea noastră, obiceiurile moldovenești de prost gust și activitatea politicienilor. Mai multe informații despre creația tânărului poți descoperi într-un interviu cu Alex pe #diez.

* * *

În acest context, amintim că în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat peste 100 de mii de persoane care își doresc schimbări și un trai mai bun, mulțimea fiind filmată de la înălțime cu o dronă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente