(foto) Peste 8 mii de titluri pot fi găsite la târgul Salonului Internațional de Carte

IMG_2599
Foto: Salonul Internațional de Carte 2015

La Chișinău are loc cea de-a XXIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte, consacrată bibliologului şi poetului Alexe Rău, precum și ediţia a V-a a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii.

În acest an, salonul oferă un program vast – lansări de carte, mese rotunde, briefing-uri, expoziţii tematice, ateliere de creaţie, expoziţii de pictură, cenacluri, dar și o expoziție-târg de carte la care sunt prezentate peste opt mii de titluri.

 

La ediția aceasta, precum și la cea de anul trecut, Salonul propune și câteva căsuțe ale cărților, amplasate în fața Bibliotecii Naționale, la care orice doritor poate beneficia liber de informații cu privire la domeniul pe care se specializează. Spre exemplu, una dintre acestea se bazează pe tehnologiile informaționale și aduce la cunoștință celor pasionați de lectură despre posibilitatea de a lua împrumut de la bibliotecă un reader electronic, pentru 15 zile, termen ce poate fi prelungit pentru alte 10 zile la necesitate.

 

O altă căsuță este numită „Vintaj Vinil Club” și informează despre o sală de lectură unde se poate savura muzica de pe discuri de vinil vechi, cititorii având ocazia să obțină și melodiile transcrise pe un CD modern. De asemenea, vizitatorii pot dona o carte, citi în aer liber „en plein air” și cunoaște despre metodele de restaurare a unei cărți vechi, un proces foarte minuțios și complicat, despre care poți afla mai detaliat într-un articol pe #diez.

 

Potrivit spuselor reprezentanților editurilor participante la expoziția-târg, printre tineri este foarte populară literatura artistică, atât universală, cât și română, dar și cărțile din diverse domenii, precum cele istorice sau psihologice.

 

#diez a discutat cu un tânăr poet din România, Vlad Drăgoi, care a venit la Chișinău din Brașov pentru a-și lansa în această seară, la 28 de ani ai săi, primul volum de poezii numit „Eschiva”, apărut în luna iunie a acestui an la Cartea Românească. „Am fost invitat la acest salon de către soții Vaculovschi, acum câteva săptămâni, pentru a-mi lansa cartea. Ceea ce văd aici este foarte frumos și îmi place”, a spus Vlad. Întrebat ce recomandare de carte-exemplu ar oferi unui tânăr, Vlad Drăgoi a menționat creația lui Dumitru Crudu, „un scriitor foarte bun, cunoscut și în România”, a menționat dânsul, „sau cărțile scriitorului Victor Țvetov, un tânăr care lansează o carte de poezii la o editură românească”.

 

Cu referire la lansarea primei sale cărți, din perspectiva unui tânăr poet neinițiat încă în lumea literară, Vlad Drăgoi a relatat că a avut parte de noroc, deși a așteptat mult timp pentru a-și perfecționa scrisul și a reliefa un anumit stil, a cunoscut niște oameni care i-au îndrăgit creația și astfel a fost scutit de cheltuieli pentru a se promova.

La ora amiezii celei dintâi zile a lunii septembrie nu au fost zăriți atât de mulți tineri, însă reprezentanții diferitelor edituri au declarat că aceștia au fost destul de activi până la acest moment, fiind interesați de cărțile propuse și căutând noi autori pentru o lectură plăcută. Una dintre vizitatoarele acestui târg este Veronica Teleucă, care ne-a împărtășit din impresiile sale și din experiența sa de pasionată de lectură.

 

„De fiecare dată vin la Salonul Internațional de carte. Presupun că am început să îl vizitez când fetița mea era încă mică și eram în căutarea cărților pentru copii. De acestă dată am venit să descopăr literatură pentru mine. Cunosc cărțile propuse de librăriile din Chișinău, deoarece le vizitez deseori, dar aici este comod, pentru că sunt toate editurile adunate într-un singur loc. Nu am reușit încă să îmi cumpăr o carte, dar mă uitam acum la câteva exemplare pe care mi le doream mai de mult, printre care ale scriitorului Haruki Murakami și Amos Oz”, a afirmat Veronica Teleucă. De asemenea, ea a oferit și un îndemn adresat tinerilor despre importanța și utilitatea vizitării acestui Salon, dar și a lecturii în general. „Tinerilor le-ar fi util să citească, indiferent de unde fac rost de cărți. Același lucru încerc constant să îl transmit fiicei mele, căci pentru mine este un lucru foarte ciudat, amintindu-mi cum eram eu, când un copil nu citește. Internetul este o sursă bună, dar nu trebuie să uităm despre cărți”, a conchis dânsa.

Reamintim că Salonul Internațional de Carte a început luni, 31 august, de Ziua Limbii Române și va dura până pe data de 3 septembrie, ora 18:00. Salonul se desfășoară în incinta Bibliotecii Naționale a Moldovei, situată pe strada 31 August 1898, nr. 78-A.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente