Vinurile și cramele Moldovei – atracția turiștilor din România

vin
Foto: PC: Facebook/Vinul Moldovei

„10 vinuri și 7 crame recomandate. De ce să faci o excursie în Republica Moldova”, este titlul unui articol de pe platforma românească travelzoom.ro.

Site-ul travelzoom.ro reprezintă un „jurnal de vacanță” în care se relatează istorii și experiențe de călătorie, sugestii culinare și sfaturi utile dedicate turiștilor care își doresc să petreacă o vacanță reușită.

Republica Moldova este recomandată ca o destinație accesibilă ce ar trebui vizitată în luna septembrie, atunci când începe sezonul turismului viticol. „Cu un buget de 400-500 de euro, se pot vizita cele mai cunoscute vinării și crame și se pot degusta vinuri moldovenești de toată isprava”, afirmă autorul articolului. Pentru turiștii din România, el a realizat un top al cramelor și vinurilor care nu ar trebui ratate pe durata excursiilor, cerând opinia oenologului Sergiu Gălușcă, președintele Școlii Vinului din Moldova.

Ce legătură au românii cu vinurile moldovenești, se întreabă autorul articolului, la care dă și un răspuns. „Vinurile basarabene reprezintă pământul și oamenii noștri. Eu cred că fiecare român trebuie să redescopere Basarabia, iar unul dintre multele lucruri care ne unesc este vinul.”

Când e bine de mers?

„Toamna și primăvara sunt cele mai bune momente pentru o astfel de excursie. În primul weekend din octombrie este și o sărbătoare a vinului cu multe manifestări specifice. Ca regulă generală, recomand ca excursia să fie planificată din timp, iar rezervările la companiile viticole trebuie făcute cu cel puțin șapte zile înainte. Chiar și la Cricova și Mileștii Mici, cele mai mari companii vinicole, cu tradiție în turism, este recomandat să se facă o rezervare prealabilă.”

Un top 5 al locurilor care nu trebuie să lipsească din excursie.

#1. Mileștii Mici

 

PC: travel.md

Acest combinat de vinuri de calitate (de stat) este deținătorul recordului Guiness pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume, dar din cauza infrastructurii învechite și a managementului defectuos, nu oferă servicii la nivel foarte ridicat. Colecția de vinuri este însă impresionantă.

#1.1 Combinatul de vinuri Cricova

 

PC: adevarul.ro

Cricova este, practic, destinația tuturor oficialilor care vizitează Republica Moldova, unde s-a investit foarte mult. Este un palat prezidențial sub pământ, iar vinurile spumante produse prin metoda clasică sunt printre cele mai bune din lume, dacă luăm în calcul raportul preț/calitate. Ambele vinării, Mileștii Mici și Cricova, merită vizitate, dar ele seamănă în multe privințe, de aceea turistul ar trebui să-și aleagă doar una din ele.

#2. Château Vartely

 

PC: booking.com

Aici impresionează bucătăria și vinurile din categoria winemaker’s expert și Taraboste.

#3. Vinăria Asconi

 

PC: realitatea.md

Aici s-a creat de curând un spațiu de sat tradițional, unde au fost angajați oameni simpli din sat care pregătesc mâncare „ca la bunica”. Se crează astfel o atmosferă de sărbătoare în familie. Carnea afumată tradițional și colacii proaspăt scoși din cuptor sunt senzaționali.

#4. Purcari

 

PC: moldova.org

Este legenda vinurilor din Moldova și merită vizitată vinăria care se află la 120 km sud-est de Chișinău. Recomand degustarea unui veritabil cupaj Cabernet Sauvignon + Rara Neagră + Saperavi (un soi de origine georgiană) = Negru de Purcari.

#5. Vinăria Poiana

 

PC: vinariapoiana.md

Aceasta este o cramă mică, amplasată pe drumul național E581, la 32 kilometri de Chișinău. Locul este foarte frumos, impresionează frumusețea codrilor și oglinda lacurilor, dar și ospitalitatea oamenilor.

#5.1 Castelul Mimi

 

PC: finewine.md

Castelul boierului Constantin Mimi, moșier și intelectual din secolul XIX, fost guvernator al Băncii Naționale a României Mari, va fi în curând redeschis publicului larg.

Un top 10 al vinurilor moldovenești care nu trebuie ratate:

# Negru de Purcari 2009,
# Taraboste Cabernet Sauvignon 2012,
# Asconi Sauvignon Blanc 2014,
# Fetească Regală 2014 Château Vartely,
# Gitana Lupi 2011,
# Chardonnay 2014 Crescendo,
# Equinox 5 Elemente 2009,
# Cabernet Sauvignon 2010 Vinăria Nobilă,
# Ulmu Merlot 2012 Vinăria Poiana,
# Etcetera Sauvignon Blanc 2014.

Cum te ferești de vinuri contrafăcute?

Ca peste tot în lume, cumperi doar din locurile autorizate sau direct de la producători. Bugetul excursiei este de cam 400-500 de euro.

Informație:

Republica Moldova are în total 112 000 de hectare de viță de vie. Trei zone viticole sunt relevante și pentru turiști, plus Chișinău:
– Sud, cu vinăriile Purcari, Etcetera și Mezalimpe,
– Centru, vinăriile Cricova și Mileștii Mici, apoi Ascona și Poiana,
– Nord, Barza Albă (băuturi distilate),
– Chișinău, Carpediem – un winebar autentic cu gazde bune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente