Studenții alături de deputații țării. Cum este să faci un stagiu de practică la Parlament

unnamed
Foto: Studenții stagiari la Parlament PC: Valeria Arhip

V-ați întrebat cum ar fi să vă petreceți vara la Parlament? Oportunitate și în același timp provocare, cele două luni de stagiu de practică le-au oferit o experiență unică studenților ce au profitat de oportunitatea de a lucra cot la cot cu deputații.

După un proces riguros de selecție în urma depunerii actelor pentru a efectua stagiul de practică, 13 tineri studioși au fost acceptați de către cei de la Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova. Până la finalul stagiului au rămas doar șapte studenți. Astfel cei mai erudiți printre care Veaceslav Zadacin, Raisa Morozan, Valeria Arhip, Gheorghe Solomon, Maria Petică, Ecaterina Lazari și Lilian Bujor își trăiau aventura lor la Parlament, aventură care a durat două luni și despre care Veaceslav, unul dintre stagiari ne-a povestit mai multe.

Veaceslav Zadacin este student la drept la USM și membru activ în cadrul organizației tinerilor studenți de la drept ELSA. „Am vrut să-mi aprofundez cunoștințele teoretice, iar acest stagiu a fost o provocare pentru mine și totodată o oportunitate pe care nu mi-am permis să o ratez”, ne-a spus tânărul.

Programul său zilnic se desfășura printre avize, amendamente, note informative și comentarii ale proiectelor de legi care urmau a fi dezbătute la Ședințele Comisiilor Parlamentare. A participat și la elaborarea unor proiecte de lege și alte activități similare, inclusiv participarea la Ședințele Plenare ale Parlamentului Republicii Moldova.

 

PC: Arhiva personală

Ne povestește că, pe perioada practicii, a studiat și a analizat toate compartimentele de activitate și ceea ce i-a plăcut a fost, în primul rând, nivelul înalt al profesionalismului specialiștilor în cadrul Secretariatului. „Studiind actele legislative, actele consultative, regulamentele și alte documente, am reușit să însușesc specificul aplicării practice ale acestor acte.”

Pe lângă autoritatea pe care ți-o oferă statutul de stagiar la Parlament, Veaceslav ne-a spus că importanța și atractivitatea unui astfel de stagiu constă în însușirea și dezvoltarea unor abilități profesionale aplicate și șansa de a câștiga experiență reală. „Am reușit să aplic fructuos în practică cunoștințele teoretice obținute în procesul de studii, iar ceea ce am învățat aici, cu siguranță, mă va ajuta să devin un specialist competent în domeniul legislativ.”

 

PC: Arhiva personală

„Recomand tinerilor ambițioși, dornici să-și contureze cunoștințele teoretice obținute pe băncile facultății prin aplicarea la un astfel de stagiu organizat anual de Parlamentul Republicii Moldova, pentru satisfacerea aspirațiilor profesionale”, este recomandarea tânărului pentru cei care vor avea curaj în viitor să accepte o provocare asemănătoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente