Tatiana Lifciu: „În Europa, ești apreciat pentru personalitatea și abilitățile tale, iar angajatorii au încredere în tinerii fără experiență”

page2
Foto: PC: colaj #diez

Actualmente, studiile peste hotare au devenit alegerea tot mai frecventă a tinerilor din țara noastră. Fiecare încearcă să găsească țara cea mai potrivită pentru a continua studiile, alegând condițiile de trai și ofertele financiare cele mai potrivite. Interviul de mai jos descrie viața unui student din Republica Moldova în Danemarca.

Studiile în străinătate reprezintă o provocare pentru fiecare tânăr, însă nu toți au curajul să o încerce. Tatiana Lifciu a acceptat provocarea, alegând să studieze în Danemarca, la VIA University College, facultatea Tehnologii ale Arhitecturii și Managementului. Deși este supusă unui program încărcat, Tatiana este încântată de alegerea făcută și încurajează și alți tineri din Republica Moldova să aleagă o universitate de peste hotarele țării. În interviul realizat de echipa #diez, aceasta ne povestește despre traiul departe de casă, oportunitățile universităților europene, taxele de studii și viața de student în Danemarca.

 

Tatiana Lifciu, studentă în Danemarca la VIA University College, facultatea Tehnologii ale arhitecturii și managementul construcțiilor, PC: arhivă personală

Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

Am decis să fac studiile în străinătate, pentru că diploma pe care o voi primi va fi recunoscută la nivel internațional și îmi va oferi mai multe oportunități. Un alt factor ar fi calitatea studiilor, care, cu siguranță, este mai avansată ca în țara noastră. O universitate europeană oferă mai multe posibilități de dezvoltare, iar facultatea pe care am ales-o nu poate fi găsită la universitățile din Moldova.

Sunt multe state europene care oferă o gamă largă de oportunități pentru studenți. De ce ai ales anume Danemarca?

Am citit un articol în care scria că Danemarca este în topul țărilor cu cea mai fericită populație. Sigur că acesta nu a fost criteriul de bază de care m-am condus când am luat decizia, dar m-a atras. De asemenea, Danemarca este una dintre puținele țări care oferă studii în domeniul pe care l-am ales cu predare în limba engleză. Tinerii care studiază aici beneficiază de o mulțime de facilități, cum ar fi suport social, reduceri la procurarea biletelor la tren, avion sau autobuz, acces gratuit la diverse evenimente sociale dedicate tinerilor. Reducerile sunt oferite în baza unui card de student internațional, care este valabil nu doar în țara în care îți faci studiile, ci în toate țările din Uniunea Europeană. Mi s-a întâmplat ca casierii magazinelor să întrebe dacă am card de student, pentru a-mi oferi reduceri.

Care sunt cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ superior de la noi în comparație cu cel din Europa?

Corupția și existența unei distanțe uriașe între profesor și student. Studenții din Moldova, de multe ori, preferă sa nu ceară ajutor profesorilor, le este incomod să li se adreseze. În Danemarca, în schimb, profesorii ne sunt prieteni, sunt foarte apropiați de studenți și sunt mereu deschiși să comunice. Ei niciodată nu refuză să ajute un student, oricât de ocupați ar fi. Eu cred că relația profesor-student este foarte importantă, atât pentru reușitele tale la universitate, cât și pentru dezvoltarea ta ca om, deoarece profesorii sunt cei care ne cunosc și ne înțeleg cel mai bine.

 

11720136_849373721799980_650408578_n
Tatiana Lifciu, studentă în Danemarca la VIA University College, facultatea Tehnologii ale arhitecturii și managementul construcțiilor PC: arhivă personală

 

Care sunt costurile tale ca student și cum de descurci financiar?

Danemarca este o țară scumpă, prețurile sunt mari. De exemplu, o călătorie unică cu transportul public ar costa circa 50 de lei, iar abonamentul lunar, aproximativ 50 de euro. Sunt foarte recunoscătoare părinților pentru susținerea lor financiară. Cu siguranță, fără ajutorul lor nu aș putea să-mi continui studiile. Acum sunt în căutarea unui job pentru studenți, acesta cred că va simplifica efortul părinților.

Cum sunt tratați studenții din Moldova de către studenții danezi. Se simte vreo diferență?

Nu cred că este vreo diferență. Învăț la o universitate internațională, aici nu e loc de discriminare.

Ce activități extracurriculare propune Danemarca și în care ești implicată tu?

Universitățile daneze sunt, de obicei, gazda numeroaselor cluburi de interese și organizații studențești, variind de la o universitate la alta. Deja de un an sunt parte a AIESEC, la care sunt și vicepreședinte pe Finanțe. Aceasta este o organizație non-profit, neguvernamentală, pentru tineri, care oferă oportunități de stagiere peste hotare. Cred că fiecare tânăr trebuie să fie activ și să se implice în cât mai multe activități extracurriculare, deoarece acestea te ajută să-ți dezvolți personalitatea și să te integrezi în societate.

 

Echipa AIESEC VIA University College PC: arhivă personală
Echipa AIESEC VIA University College PC: arhivă personală

Ai regretat vreodată că ai plecat din țară?

Niciodată și sper că nici nu voi regreta. Cred că regretele ne împiedică să mergem înainte. Unicul lucru care mă frustrează este faptul ca nu pot să vin mai des acasă. Acest fapt se datorează, în primul rând, prețurilor mari ale biletelor de avion, iar în afară de asta, vacanțele pe care le am acolo nu coincid cu sărbătorile și vacanțele din Moldova.

Cum te simți atunci când revii acasă?

Plină de emoții și întotdeauna nerăbdătoare să-mi revăd familia și prietenii. Nu știu dacă mi-e dor de țară la fel de mult, dar sa fiu sinceră, anume în momentul când, înainte de aterizare, privesc prin geam și vad pământurile Moldovei, anume atunci mă simt acasă.

Ce planuri ai pentru viitor? Îți dorești să revii să activezi în Moldova?

Prefer să nu fac planuri de lungă durată, dar dacă o să am oportunități potrivite în Moldova, o să fiu fericită să revin, deoarece aici trăiește familia mea și vreau să le fiu aproape. Nu-mi place faptul că este foarte greu să găsești un job ca tânăr fără experiență, iar din părerile celor din jur, am înțeles că în Moldova, dacă nu ai rude care să te ajute să-ți găsești un job, este dificil. Pentru tineri este foarte greu să se manifeste, pe când în Europa, ești apreciat pentru personalitatea și abilitățile tale, iar angajatorii au încredere în tinerii fără experiență.

Ce sfaturi ai pentru studenții care vor să învețe la o universitate din afara țării?

Înainte de a lua decizia finală, asigurați-vă că ați ales țara potrivită. Cel mai mult contează alegerea facultății, desigur, dar, înainte de toate, faceți o mică cercetare despre țările în care vreți să mergeți. Convingeți-vă că societatea, obiceiurile, prețurile, dar și clima vi se potrivesc.

 

Studenți din Republica Moldova și România la VIA University College, Danemarca PC: arhivă personală
Studenți din Republica Moldova și România la VIA University College, Danemarca PC: arhivă personală

 

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente