Alegeri Locale: 19 cele mai curioase informații din primul tur

terticollage
Foto: Jocuri de cărți

Echipa #diez a încercat să colecteze cele mai interesante și curioase informații de la primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova.

#1. În 10 localități din Republica Moldova, candidații au obținut 100% din voturi: Puhoi (Ialoveni), Zahoreni (Orhei), Zîmbreni (Ialoveni), Molești (Ialoveni), Mihăileni (Briceni), Simionovca (Ștefan Vodă), Horodiște (Rezina), Avdarma (Găgăuzia), Ciripcău (Florești) și Beșalma (Găgăuzia).

#2. Satul Puhoi din raionul Ialoveni e cel mai mare localitate în care a candidat doar o persoană, Petru Frunze. Acesta a obținut 2.184 de voturi.

#3. În satul Ulmu din raionul Ialoveni, majoritatea locuitorii au boicotat alegerile în condiţiile în care unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar, Grigore Postică, a fost scos în mod abuziv, în ajunul alegerilor, din cursa electorală.

 

Satul Ulmu PC: www.zdg.md
Satul Ulmu PC: www.zdg.md

#4. La Holercani, raionul Dubăsari, candidatul PCRM la funcția de primar a câștigat alegerile cu 50% plus un vot (579 din 1.156 voturi).

#5. Serafim Urechean în ziua alegerilor și-a uitat buletinul la secția de vot. Apoi, Gospodarul s-a întors după buletin.

#6. La vot au mers mai multe femei decât bărbați: 747.416 (53,92%) vs 638.762 (46,08%).

#7. Peste 51% din cei 1,4 milioane de alegători care au votat sunt persoane trecute de vârsta de 50 de ani.

 

Vârsta alegătorilor
Vârsta alegătorilor

#8. Cinci persoane din satul Topala, Cimișlia, au fost reţinute pentru 72 de ore. Acestea sunt implicate în vandalizarea secţiei de votare şi sunt cercetate pentru huliganism. Aceştia au spart urnele de vot, au rupt buletinele şi au distrus un calculator.

#9. Doi candidați la funcția de primar în Cimișlia au avut o competiție dură, obținând o diferență de doar două voturi. Este vorba de candidatul PPEM, Vasile Melente, și candidatul PLDM, Gheorghe Răileanu, care au obținut 1.087 și, respectiv, 1.085 de voturi.

#10. În 438 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur, în alte 458 de localități se va decide în turul doi.

#11. În primul tur, cei mai mulți primari a obținut PLDM (181), urmat de PDM (147) și PCRM (31).

 

Raioane potrivit coloraturii politice PC: agora.md
Raioane potrivit coloraturii politice PC: agora.md

#12. În localitatea Ciripcău din raionul Florești, candidatul Mihail Donos a obținut 100% din voturile alegătorilor. Contracandidata lui, Rodica Lozan, nu a obținut nici un vot.

#13. Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în raionul Dondușeni, 58,05%. Cea mai scăzută rată de prezență – în UTA Găgăuzia, 43,08%.

#14. Cea mai înaltă participare o avem în secțiile: s. Pocrovca, raionul Dondușeni – 85,89%;
și în secția de votare 1/60 din sectorul Botanica – 80,27%.

 

PC: Mihai Bologan
PC: Mihai Bologan

#15. Renato Usatâi nu se apucă de primărie până nu trece toate întreprinderile municipale prin vizorul unei companii de audit din străinătate. Rezultatele vor fi făcute publice și vor arăta cine va pleca la pușcărie și cine va munci la câmp.

#16. Ilan Șor a promis orheienilor că într-o lună – două vor vedea rezultate palpabile, iar funcționarii Primăriei Orhei își vor primi salariul în funcție de notele date de locuitori.

 

PDM în ultimele alegeri PC: Corneliu Gandrabur
PDM în ultimele alegeri PC: Corneliu Gandrabur

#17. Partidul Democrat este cel mai stabil partid la alegerile din Moldova.

#18. Dorin Chirtoacă a reușit să o depășească pe Zinaida Greceanîi doar în 2 din sectoarele orașului Chișinău (Centru și Ciocana).

#19. La Bălăurești, Nisporeni, 4 candidați au luat peste 20%.

 

Satul Bălăurești
Satul Bălăurești

Bonus. Un alegător de la Ciocana continuă să voteze pe Iisus Hristos la fiece scrutin electoral.

 

alegător fidel
alegător fidel
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente