Susține-l pe Veaceslav Crețu, tânărul care promovează alfabetizarea digitală a elevilor

veaceslav1
Foto: Veaceslav Crețu, PC: Arhiva Personală

Competiția globală Microsoft YouthSpark Challenge for Change începuse încă în februarie 2015 și încuraja tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 de ani să spună cum ar utiliza resursele Microsoft și YouthSpark pentru a produce schimbările pozitive în comunitățile lor. Acum are loc votingul, unde printre cei 13 finaliști se numără și un tânăr din Republica Moldova.

Veaceslav Crețu, antreprenor social, voluntar și junior programmer susține educația digitală a tinerilor din comunitățile vulnerabile din țară. Astăzi, alfabetizarea digitală a ajuns a fi egală necesității de a scrie și citi. Proiectul lui Veaceslav pledează pentru un sistem ecuațional up-to-date prin intermediul utilizării tehnologiilor, întrucât acestea sunt cheia progresului în țările în curs de dezvoltare. Liceele din zonele rurale se confruntă cu această provocare – copiii studiază din cărți cu un conținut arhaic, neactualizat, calculatoarele din sălile de informatică nu dispun de cele mai noi softuri și elementarul acces la internet. „În satul meu, ca și în multe altele, în timpul vacanței de vară, elevii nu au posibilitatea să se implice în proiecte pentru tineret. Chiar de au loc careva proiecte, acestea geografic se află departe, cheltuielile de călătorie fiind prea costisitoare, în special pentru tinerii din familii social vulnerabile. Imaginează-ți cum ei se simt, neavând oportunitatea de a se simți egali cu ceilalți și petrecând timpul lor liber doar în cadrul școlii”, scrie Veaceslav pe pagina sa de proiect.

 

Veaceslav, PC: Arhiva Personală
Veaceslav, PC: Arhiva Personală

Tânărul propune un proiect ambițios ce va susține copiii aflați în această situație – lansarea proiectului DigiKidz. Scopul proiectului este de a împuternici copiii din licee prin intermediul tehnologiilor informaționale. Astfel, va fi deschisă o Școală de Vară a Științei Calculatoarelor. În calitate de directori ai proiectului vor fi Veaceslav și sora sa, iar acesta poate fi descris drept:
# un program de studiu intensiv de 6 săptămâni;
# studiul va include: Bazele sistemelor de operare (Windows 8.1 și Windows Phone); Office 2013&365; Programarea web (HTML/CSS); Coding prin limbajul Python; Bazele securității cibernetice;
# programul se angajează să întărească imaginea domnișoarelor în sectorul TIC, motivându-le să aleagă o carieră în acest domeniu;
# susținători ai proiectului vor fi studenții universitari, dar vor fi create și parteneriate cu investitorii locali pentru a obținere susținere pentru proiect;
# pentru ca lecțiile să fie mai interactive, o dată în săptămână vor fi organizate excursii către companiile IT de succes din țară.

După absolvirea acestei școli, elevii nu vor mai fi doar utilizatori, ci și creatori.

Potrivit proiectului, acesta are nevoie de o versiune licențiată de Windows 8.1 și Office 2013&365 pentru cel puțin 10 – 15 calculatoare, însă achiziționarea acestora este costisitoare. Totuși, utilizarea unor sisteme operaționale originale le va permite viitorilor studenți ai școlii să învețe toate trăsăturile și funcțiile ce le oferă sistemul și vor fi capabili să instaleze alte softuri pentru practica personală. Studenții vor folosi Word-ul pentru a păstra notițele sale luate în timpul lecțiilor, iar profesorii vor utiliza Power Point pentru a crea prezentări cu imagini și exemple video. Excel-ul va fi utilizat pentru a supraveghea modul de frecventare a lecțiilor și note, pentru analize și concluzii. OneDrive va fi un instrument util pentru împărtășirea ideilor, soluțiilor pentru temele pentru acasă, feedback și materialele relevante pentru studiu. Microsoft Safety Scanner și Security Essentials va fi utilizat pentru securizarea clasei.

Această inițiativă este extrem de benefică pentru copiii din comunitățile rurale, iată de ce te îndemnăm să oferi votul tău aici. Susține-l pe Veaceslav în lansarea unui proiect prețios ca DigiKidz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente