14 lucruri pe care să le faci gratis sau aproape gratis în Paris

WP_20150330_012
Foto: Selfie gratis sub Turnul Eiffel

Parisul e un oraș frumos, însă nu e unul din cele mai ieftine. Totuși, acest detaliu nu ar trebui să îți strice călătoria, de aceea, echipa #diez a selectat 14 lucruri interesante pe care le poți face gratis sau aproape gratis în Paris.

Dacă ai până la 26 ani și ești rezidentul uneia din țările Uniunii Europene, atunci, practic, toate muzeele din Paris sunt gratuite pentru tine. De asemenea, din octombrie până în martie, în prima duminică din lună, intrarea este gratuită pentru toți.

Dacă ai un card isic pentru studenți, ai putea intra chiar dacă nu ești rezident sau cetățean al UE, depinde cât de frumos vei zâmbi.

Majoritatea muzeelor au zile când lucrează până târziu. De ex. Luvrul, în zilele de miercuri și vineri lucrează până la 21:30, iar Muzeul d’Orsay, joi e deschis până după 21:00.

#1. Vizitează atelierul lui Constantin Brâncuși

 

Atelierul lui Constantin Brâncuși PC: www.remodel.io
Atelierul lui Constantin Brâncuși PC: www.remodel.io

În atelierul lui Brâncuși vei putea vedea modele ale celor mai populare creații ale lui, de la Coloana Infinitului până la Sărutul. Centrul e deschis în fiece zi de la 14:00 la 18:00, intrarea este gratuită. Și dacă tot ești la atelier, poți vedea și Muzeul de artă modernă Georges Pompidou, aici merge regula cu până la 26 ani.

#2. Mergi la Free Walking Tour Paris

 

Ghidul din Paris interacționează cu vizitatorii
Ghidul din Paris interacționează cu vizitatorii

Cum îți spuneam anterior, Free Walking Tours e o posibilitate tare faină să afli istoria unui loc. În Paris există mai multe tururi gratis, dar sunt unele și cu plată. Din câte am văzut noi, două din cele mai populare tururi gratis sunt: Turul general al Parisului și Turul din districtul evreiesc Marais. Tururile încep la 13:00 sau 14:30.

#3. Mângâie o pisică în Cafe des Chats

 

Cafe des Chats PC: www.liberation.fr
Cafe des Chats PC: www.liberation.fr

Dacă te plimbi prin Marais, poți intra în cafeneaua pisicilor. Seara, cel mai probabil, vei avea nevoie de rezervare, însă, dacă te plimbi pe la prânz, atunci se poate și fără rezervare. În cafenea sunt 14 pisici cu istorii personale. Înainte de a intra, o doamnă îți va explica regulile de conduită în cafenea. Detalii vezi la ei.

#4. Vezi Parisul de sus de lângă Biserica Sacré-Cœur

 

Parisul văzut de la Sacre-Coeur
Parisul văzut de la Sacre-Coeur

În Paris se spune că poți avea o imagine frumoasă de sus de pe Turnul Eiffel, de pe Clădirea Montparnasse și de la Biserica Sacre-Couer. Din experiența proprie, gratis e la Sacre-Couer. De asemenea, poți intra și în biserică.

#5. Fă un selfie cu Mona Lisa

 

P.Diddy și Mona Lisa PC: thenewdaily.com.au
P.Diddy și Mona Lisa PC: thenewdaily.com.au

Cum spuneam la începutul articolului, dacă ai până în 26 ani și ești rezident într-o țară UE, atunci e gratis să vezi picturile lui Da Vinci, Delacroix sau Vermeer.

#6. Maimuțărește-te într-o poză de la Salonul Renault de pe Champs-Élysées

 

Fotografie de la centrul Renault
Fotografie de la centrul Renault

Dacă te plimbi pe Champs-Élysées intră în salonul Renault. Atmosfera acolo e destul de interesantă, mașinile – frumoase, poți sta în scrânciob, dar poți face și o fotografie în PhotoBooth.

#7. Citește un ziar vechi de peste 150 ani la Marché aux Puces de St-Ouen

 

Casă din Flea Market Paris
Casă din Flea Market Paris

Flea Marketul din Paris este unul dintre cele mai cunoscute din lume și poți vedea foarte multe lucruri interesante despre Paris. Poate găsești și vreo chestie vintage pentru tine, dacă nu, și să citești ziare din 1855 e gratis.

#8. Descoperă-i pe Renoir, Monet sau Manet în Muzeul d’Orsay

 

Muzeul Orsay
Muzeul Orsay

Se spune că impresionismul a schimbat lumea artei, iar arta te poate schimba și pe tine. La Orsay se aplică aceeași regulă a celor până la 26 ani.

#9. Fă cunoștință cu lamele și păunii din Jardin d’Acclimatation

 

Grădina Aclimatizării
Grădina Aclimatizării

În Grădina de Aclimatizare intrarea este 3 euro, însă dincolo de poartă poți vedea un parc de distracții pentru copii și nu numai, care concurează cu Disney. Aici vei vedea clădirea futuristică a Fundației Louis Vuitton, păuni care umblă de colo-colo și mai multe animale, printre care lame.

#10. Urcă pe Arcul de Triumf

 

Arcul de Triumf PC: arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr
Arcul de Triumf PC: arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr

Ca să urci pe Arcul de Triumf trebuie să treci prin subterană. Zâmbește și regula celor de până la 26 de ani se aplică și aici.

#11. Simte-te ca în romanul lui Hugo în Notre Dame de Paris

 

Coada de la intrarea din Notre Dame de Paris
Coada de la intrarea în Notre Dame de Paris

Opera lui Hugo a salvat de la dărâmare catedrala Notre Dame de Paris. Acum, aceasta e una din cele mai vechi clădiri din Paris și poți intra să o vezi gratuit.

#12. Adu-ți aminte de Proust, Balzac sau Oscar Wilde în cimitirul Père Lachaise

 

Mormântul lui Marcel Proust PC: fearless-frog.deviantart.com
Mormântul lui Marcel Proust PC: fearless-frog.deviantart.com

Chiar și cimitirele din Paris nu sunt doar cimitire. Poți întâlni nume mari, pe care profesoara de română te-a pus să-i știi. Poate așa îți vei aminti de gustul madlenelor.

#13. Fii hipster în Marais

 

Centrul Pompidou PC: www.thekidsbag.com
Centrul Pompidou PC: www.thekidsbag.com

Marais e regiunea evreiască a Parisului. Au și Free Walking Tour și mai multe muzee interesante care sunt gratuite, indiferent dacă ai sau nu 26 de ani. Unul din ele e Carnavalet, unde vei putea vedea mai multe despre istoria Franței (și un tablou a lui Piscasso ascuns pe undeva). De asemenea, aceasta este zona care are cafenele și magazine deschise, când în tot Parisul acestea sunt închise.

#14. Simte-te ca într-un basm în Jardin des Tuileries

 

Jardin de Tuileries PC: www.pariscentral.com
Jardin de Tuileries PC: www.pariscentral.com

O grădină regală din centrul Parisului, cu multe scaune și bănci. De aici se vede și Place de la Concorde, și Luvrul, și Arcul de Triumf. Dacă e soare, e un loc foarte frumos pentru un mini-picnic.

Bonus:

Formație ce cântă la un vernisaj de pe Rue de la Seine
Formație ce cântă la un vernisaj de pe Rue de la Seine

În weekend, pe Rue de la Seine sunt multe vernisaje de artă. Poți intra în vreo galerie pentru a face cunoștință cu pictorii din Paris.

 

Clădirea futuristică a Fundației Louis Vuitton PC: © fondationlouisvuitton.fr
Clădirea futuristică a Fundației Louis Vuitton PC: © fondationlouisvuitton.fr
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente