Numărul liceelor din Moldova trebuie redus cel puțin cu o treime

Liceul_Spiru_Haret2_1
Foto: Poză simbol PC: liceu.md

Numărul liceelor din Republica Moldova trebuie redus cel puţin cu o treime, deoarece o bună parte din ele nu asigură un învăţământ de calitate.

Declaraţia aparţine fostului ministru al educaţiei, Anatol Gremalschi, actualmente director de programe la Institutul de Politici Publice, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Potrivit lui Gremalschi, în ultimii ani, numărul liceelor a sporit de trei ori, ajungându-se până la aproape 600, în timp ce numărul liceenilor s-a redus cu 30 la sută. „Oamenii au dorit să aibă un liceu mai aproape de casă, însă nu s-au gândit şi asupra calităţii educaţiei oferite de aceste licee. În multe licee din localităţile rurale nu sunt copii suficienţi pentru formarea unei clase. Anul trecut, anume în astfel de licee, elevii au picat in-corpore testul la BAC. Profesorii universitari susţin că în ultimii 2 ani, după ce au fost instalate camerele de supraveghere la examenele de bacalaureat, la instituţiile de învăţământ superior se înscriu studenţi bine pregătiţi. Altceva e că jumătate dintre absolvenţii liceelor au picat examenele. Cred că au pierdut timpul”, a explicat fostul ministru.

Anatol Gremalschi mai este de părere că astfel de licee distorsionează şi orientarea profesională a tinerilor. „Ca atare, funcţia liceelor este e a pregătii elevii pentru instituţiile de învăţământ superior. Consider că această atribuţie nu este acoperită. Studiile arată că doar 60 la sută dintre moldoveni sunt încadraţi în câmpul muncii conform specialităţii”, a adăugat Gremalschii.

Referindu-se la orientarea profesională, Gremalsci a spus că tinerii sunt derutaţi în privința alegerii unei profesii. „Nu se face aproape nimic în acest sens. Majoritatea liceelor duc lipsă de psihologi şcolari, iar diriginţii nu sunt interesaţi s-o facă, deoarece aproape că nu sunt remuneraţi pentru activitatea de dirigenţie”, a declarat Gremalschi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente