(foto) Halo – fenomen optic rar, observat pe cerul din Moldova

collage
Foto: Colaj #diez PC: Facebook/Типичная Молдова. Кишинёв - столица мира/Anna Mihail

Dacă ți se pare că pe cerul văzut din Moldova nu au loc fenomene și ciudățenii care pot fi observate cu ochiul liber, greșești. Trebuie să știi când să ridici capul spre boltă ca să ai șansa să le vezi.

O parte din voi, privesc, poate, ceva care se întâmplă pe cer, dar nu înțeleg ce-i asta. Spre exemplu aseară, locuitorii din Moldova au putut privi un fenomen optic care se numește Halo.

 

Conform dex-ului, Halo este fenomenul optic care constă în apariția unor inele luminoase în jurul Soarelui sau Lunii, care se datorează reflexiei, refracției și dispersiei luminii în cristalele de gheață aflate în atmosferă la mari înălțimi. Iată și o altă definiție – zonă luminoasă care încercuiește imaginea fotografică a unui punct strălucitor.

Enciclopediile vin cu o explicație mai exact și mai amplă. Ele scriu că multe (halo-uri) sunt aproape de soare sau lună, dar altele sunt în altă parte și chiar în partea opusă a cerului. Acestea se pot forma, de asemenea, în jurul luminii artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheață, numite „praf de diamant”, plutesc în aerul din apropiere.

Internauții au fost surprinși, iar unii chiar fascinați de cele observate pe bolta cerească: „Am văzut, a fost minunat. Pe la ora 01:00 noaptea se observa foarte bine”, scrie Alexey Pleshko.

Unii au făcut haz pe seama acestui fenomen: „Mă uitam și eu ieri la asta cu uimire, m-am gândit că cineva îl cheamă pe Satana”, se amuză Virgiliu Bodrug.

Există mai multe tipuri de efecte halo. Ele sunt produse de cristalele din gheață din nori cirus mari (5 – 10 km, sau 3 – 6 mile) în troposfera superioară. Forma specială și orientarea cristalelor este responsabilă pentru tipul de halo observat. Lumina este reflectată și refractată de cristalele din gheață și poate fi împărțită în culori, din cauza dispersiei. Cristalele se comportă ca prisme și oglinzi refractare, reflectând lumina soarelui între fețele lor, trimițând arbori de lumină în direcții speciale.

Halo-ul circular este un disc de difracție cu un chenar roșu pe interior. El are mereu aceeași dimensiune, din cauza simetriei hexagonale a cristalelor din gheață. Dacă concentrația de cristale din gheața din atmosferă este mare, atunci halo-ul este foarte intens și soarele apare înconjurat de încă două sau trei copii, care sunt numite „câinii de paza ai soarelui”. Acestea sunt specifice norilor ciriformi, dar este complet pentru norii cirostratus.

Un halo împrejurul soarelui a fost observat în ziua sărbătorii de Crăciun.

 

PC: facebook/ Anna Mihail
PC: Facebook/Anna Mihail

Intensitatea halo-ului depinde de mărimea particulelor din gheață sau apă care le provoacă. Este cunoscut sub numele de „coroană”, dar nu trebuie confundat cu gazul subțire luminos, care reprezintă coroana proprie a soarelui.

Fenomenul prevestește în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi înalte. Și cum este iarna, iar ploile semnifică, de fapt, ninsoare, cel puțin locuitorii din Chișinău au observat, probabil, că afară a nins, suflă vântul, iar periodic, apare câte o furtună ce aduce cu ea zăpadă.

 

Furtună cu zăpadă, dimineața, Chișinău
Furtună cu zăpadă, dimineața, Chișinău
Furtună cu zăpadă, dimineața, Chișinău
Furtună cu zăpadă, dimineața, Chișinău

 

Deci, dacă observi acest fenomen pe cer, pregătește-te ca în următoarele zile să ai parte de vreme mai puțin favorabilă, neprielnică pentru călătorii sau plimbări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente